Spelare i fokus: Vem är egentligen Andrés Vombergar? Anfallaren i San Lorenzo som tagits ut i det slovenska landslaget

Andrés Vombergar har varit ett väldigt tongivande nyförvärv den här hösten för San Lorenzo och nu har 27-åringen dessutom blivit uttagen i det slovenska landslaget.

Få inom den argentinska fotbollen kände till den 27-årige anfallaren, Andrés Vombergar, när han värvades in ifrån mexikanska San Luis i höstas. Men anfallaren har visat upp fina kvalitéer, på kort tid, i storklubben och tränaren Rubén Darío Insúa ser honom som en viktig pjäs inför 2023.

Vombergar har en lite annorlunda spelstil jämfört med många andra fotbollsspelare i Argentina. Han är en reslig – och ganska kraftfull anfallare. Samtidigt är han hyfsat snabb och har, som sagt, redan visat upp en målfarlighet som definitivt håller i den argentinska ligan.

Under fredagen blev det också klart att Vombergar kommer att tas ut i den slovenska landslagstruppen för träningsmatcherna mot Rumänien och Montenegro i november. Anfallaren har nämligen sina rötter i det centraleuropeiska landet då hans farföräldrar kommer därifrån. Faktum är att Vombergar t.o.m. pratar det slovenska språket utantill.

”I mitt hem pratade vi på slovenska när jag var liten. Jag fick detta, så att säga, i bröstmjölken. Och det var sedan på skolgården som jag lärde mig prata spanska.”

Det intressanta är att Vombergars pappa arbetar som fotograf medan hans mamma är musiklärare. Hon har drivit en slovensk kör i Argentina i över 30 år för att försöka  hålla ihop det lilla slovenska samhälle som fortfarande finns kvar i landet. Detta efter att många emigranter kom ifrån det centraleuropeiska landet under mitten på 1900-talet. Faktum är att hennes föräldrar anlände till Argentina 1948 och det var fadern som startade kören redan 1971. Idag uppskattar man att det finns omkring 30,000 personer i Argentina som har sina rötter i Slovenien. Vombergar själv besökte landet för första gången när han var fem år gammal.

”Den gången reste jag dit med min mamma och hennes kör. Därefter åkte jag till landet tillsammans med min pappa, eftersom han skulle spela ”ett mini-VM” i fotboll. Detta gör de faktiskt fortfarande var tredje – eller fjärde år.”

Vombergar inledde sin karriär i Argentina med lag i de lägre divisionerna i form av Fénix och Los Andes. Därefter lämnade faktiskt han för Olimpija Ljubljana i Slovenien. Här spenderade han två säsonger och gjorde fjorton ligamål på trettiotvå matcher. Tillvaron i Slovenien var dock inte helt enkel för Vombergar att acklimatisera sig till. Framförallt gillade han inte kylan som ibland kunde krypa ner till minus tio grader. Dessutom skilde sig fotbollen åt jämfört med den argentinska.

”Fotbollen är inte lika passionerad som här i Argentina. De har sina ”barras” också, men i ett derby kommer det kanske ändå bara 15,000 åskådare och publiksnittet ligger väl genomgående på runt tre tusen. Med det sagt förvånades jag över den höga kvalitén på fotbollen. Den var väldigt teknisk och strategisk.”

Vombergar har haft en fin höst med sitt San Lorenzo.

Han vann tre titlar med Ljubljana och blev något av en publikfavorit. Så pass att de döpte dagen då han avgjorde ett derby mot Maribor till ”Vombergars dag”.

Efter tiden i Slovenien blev det tre år i Ryssland med Ufa innan han återvände till Ljubljana, och därefter San Luis i Mexiko, innan det alltså blev spel med San Lorenzo.

Under hösten har Vombergar sannerligen utmärkt sig i San Lorenzo. Totalt har det blivit sex mål på sjutton matcher, men då ska man också komma ihåg att anfallaren har fått agera inhoppare i ett flertal matcher. I säsongsavslutningen gjorde Vombergar två mål när Aldosivi besegrades med 3-0 på hemmaplan.

”Om jag ska vara helt ärlig så har jag alltid drömt om detta. Därefter, för att få detta till att bli verklighet, det är inte enkelt. Under resans gång finns det tusentals hinder. Men så fort jag kom till en storklubb som San Lorenzo, och saker och ting så pass snabbt gick bra, är det klart att det blir väldigt emotionellt. Jag njuter väldigt mycket av mitt ögonblick just nu hos ”El Ciclón”.

Att han nu får chansen i det slovenska landslaget är såklart enormt stort för honom. Vombergar har varit med en gång tidigare, men det var inte i en officiell match utan bara en informell träningsmatch mot ett kombinerat U25-lag ifrån Kina. Den gången stod han dessutom för ett av målen.

Vombergar är född och uppvuxen i Argentina, men väljer alltså att spela för Slovenien där hans familj har sina rötter. En liknande sak har faktiskt även Boca Juniors Norberto Briasco gjort. I hans fall handlar det om en handfull landskamper för det armeniska landslaget. Vombergar själv säger att han har starka känslor för både Argentina och Slovenien.

”Det är svårt att förklara hur jag egentligen känner. Jag är sloven, men samtidigt är jag hundra procent argentinare. Det konkreta är att vi bibehållit två kulturer med stolhet inom familjen.”

Vi önskar såklart Vombergar all lycka till i det slovenska landslaget och hoppas att han tar med sig en fin form in till den kommande ligasäsongen med sitt San Lorenzo.