Fredagskrönikan: En historisk final väntar på söndag oavsett hur den slutar

På söndag spelas finalen av Copa Argentina i Mendoza mellan två lag som förmodligen få personer, på förhand, skulle ha tippat nå såhär pass långt i turneringen. Oavsett hur matchen kommer att sluta lär vi få beskåda en historisk final.

Charmen med den argentinska fotbollen är oförutsägbarhet. Det kan egentligen hända precis vad som helst och vem som helst kan, en bra säsong, vinna en titel. Skrällar har vi gjort oss vana vid under de senaste säsongerna i Argentina. Detta hände t.ex. med Colón i Copa de la Liga Profesional 2021 och det skedde med Tigre i Copa de la Superliga 2019. Nu kommer vi att få se samma sak i årets Copa Argentina.

Här ska nämligen två stycken lag, som aldrig någonsin tidigare har vunnit en stor nationell titel, ställas mot varandra. Talleres mot Patronato. För att spä på känslan av oförutsägbarheten, i att dessa båda kommit till årets final, kan man konstatera att Patronato åkte ur Argentinas högsta division för bara några veckor sedan och har presterat undermåligt under de senaste säsongerna.

Trots detta har laget ifrån Paraná slagit ut såväl Boca Juniors som River Plate på vägen mot finalen. Vinnaren av Copa Argentina kommer, förutom att få äran av att ha blivit cupmästare, också att spela i nästa års Copa Libertadores. Detta gör att Patronato, i sådana fall, kommer att spela såväl fotboll i andradivision – som få mäta sig med kontinentens största klubbar. Snacka om en märklig kontrast. Komiskt nog skedde samma sak med Tigre under 2020 när de blev degraderade efter att ha bärgat Copa de la Superliga.

Om vi kollar på Talleres har de inte haft någon bra ligasäsong utan var ett av de lagen som tog minst poäng i ligaspelet under hela 2022. Córdobaklubben har fått byta tränare mitt i säsongen och leds tills vidare av interimtränaren Javier Gandolfi. Sedan han tog över rodret har emellertid laget också presterat bättre och avslutade säsongen lovande – och mer respektingivande.

Med allt detta i åtanke kan vi konstatera att det är två otippade lag som nått den argentinska cupfinalen på söndag. Att Talleres i grunden är ett bättre lag, och därför bör hållas som favoriter, är nog de flesta överens om. Med det sagt ska såklart inte Patronato underskattas. De har absolut ingenting att förlora på söndag och dessutom inger det respekt att ha slagit ut såväl River Plate som Boca Juniors dessförinnan.

Söndagens final spelas i Mendoza och räkna med att det kommer att vallfärdas tusentals supportrar ifrån såväl Córdoba som Paraná. Oavsett vad resultatet blir kommer vi, som sagt, att få bevittna en historisk final. Detta, om något, gör det mer än självklart att bänka sig framför Tv:n på söndag kväll klockan 00:30.

Det här blir säsongens sista dans, den vill ni inte missa.

***

Veckans…

Citat: ”Jag har gjort tusentals saker bra och då säger ingen någonting. Sen gör jag en sak dåligt, då är jag plötsligt den sämsta personen på hela jordklotet” – Racings anfallare Enzo Copetti svarade på kritiken som riktats mot honom efter att han inte tog hand om den avgörande straffen, när storklubben hade chansen att bli ligamästare, i söndags. Anfallarens framtid är högst osäker i klubben då det finns intresse för honom utomlands.

”Helgens måste”: Cupfinalen på söndag mellan Talleres och Patronato är såklart ett måste (avspark 00:30). Det ska även bli kul att följa semifinalerna av kvalspelet till Liga Profesional. Under natten mot söndag (02:10) ställs Estudiantes de Caseros mot Gimnasia Mendoza och på söndag kväll (22:05) möts Defensores de Belgrano och Instituto.

Cupskräll: Att Patronato slog ut Boca Juniors i Copa Argentina gav vissa svallvågor i hela Argentina. Visserligen ställde Boca upp med ett nästan helt b-betonat lag, men skrällen går ändå inte att sudda bort. Nu har nedflyttade Patronato chansen att bli cupmästare för första gången någonsin.

Banderoller: Det hängde en hel del banderoller utanför Racings träningsanläggning efter den snöpliga förlusten i ligaavslutningen mot River Plate. På banderollerna som hängts upp av klubbens Barra gick det bl.a. att läsa; ”Racings tröja är till för modiga spelare” och ”Copetti, din mes. Våga ta kommandot”.

Tränarrekrytering: Att Gabriel Heinze presenterades som ny huvudtränare för Newell’s Old Boys, under gårdagen, var en stor nyhet i Argentina och spontant känns det som att han kommer att passa som hand i handsken i Rosarioklubben.