Säsongens lag i Liga Profesional: ”Bör definitivt knacka på dörren till landslaget”

Säsongen i Liga Profesional är över och därför kommer här säsongens bästa elva. 

Blått = säsongens bästa spelare i den här lagdelen. 

Målvakt: 

Agustín Rossi. Boca Juniors (2)
Kommentar: Har varit den klart bästa målvakten i ligan den här säsongen och har räddat Boca Juniors åtskilliga gånger. Även i säsongsavslutningen mot Independiente stod Rossi för flera matchavgörande räddningar och han har varit storklubbens tveklöst jämnaste – och bästa spelare den här säsongen. Bör definitivt knacka på dörren till landslaget. 

Försvarare: 

Lautaro Blanco. Rosario Central (2)
Kommentar: Har gjort en väldigt fin säsong med Rosario Central där han visat upp en enorm kvalité i såväl det offensiva – som det defensiva spelet. En av seriens bästa ytterbackar. 

Leonardo Morales. Gimnasia (4)
Kommentar: Säsongens bästa försvarare enligt mig. Har varit klockren i Gimnasias mittförsvar och dessutom gjort ett antal mål framåt. En ledare som tillsammans med lagkaptenen Alemán har varit grundstenarna i tränaren Pipo Gorositos lagbygge. 

Willer Ditta. Newell’s Old Boys (3)
Kommentar: Willer Ditta har varit en väldigt positiv överraskning i Newell’s Old Boys den här säsongen. Den colombianske mittbacken har visat upp ett resolut och kraftfullt försvarsspel. Därutöver har han dessutom producerat ett antal mål framåt och kommer garanterat att bli viktig i Gabriel Heinzes lagbygge inför 2023. 

Mittfältare: 

Martín Ojeda. Godoy Cruz (6)
Kommentar: Brukar sällan göra en dålig säsong och det har inte Martín Ojeda gjort denna höst heller. Producerar många mål framåt och agerar också, allt som oftast, framspelare. Lär dock dessvärre förmodligen inte spela vidare i Godoy Cruz, under den nästkommande säsongen, utan mest troligt fortsätter yttermittfältaren sin karriär utomlands.

Franco Cristaldo. Huracán (7)
Kommentar: Har varit säsongens bästa mittfältare enligt mig. Cristaldo har varit en av de enskilt största anledningarna till att Huracán knep en plats i nästa års Copa Libertadores. Mittfältaren har stått för fjorton mål och fem assist den här säsongen, vilket såklart är oerhört imponerande och placerar dessutom honom på en andraplats i skytteligan. 

Brahian Alemán. Gimnasia (4)
Kommentar: Har varit den självklare ledaren i Gimnasia och en av anledningarna till att Pipo Gorositos manskap var med och slogs om ligatiteln långt in på hösten. I slutändan fick La Plata-klubben dock nöja sig med en plats i nästa års Copa Sudamericana, men allt som allt har Gimnasia gjort ett väldigt fint 2022 och Brahian Alemán har varit en av deras klart bästa spelare. 

Luca Langoni. Boca Juniors (3)
Kommentar: Fick chansen när Exequiel Zeballos skadade sig under inledningen på säsongen och snacka om att Luca Langoni tog chansen. Ytteranfallaren har fått ett rejält genombrott under hösten och i slutändan blev han också Bocas främste målgörare med sin sex fullträffar. På slutet avgjorde han också flera viktiga matcher och i förlängningen blev Langoni något av en guldmakare för sitt Boca Juniors. 

Anfallare: 

Leandro Fernández. Independiente (3)
Kommentar: En av få spelare som presterat jämnt i årets Independiente. Leandro Fernández gjorde sammanlagt åtta mål den här säsongen och fyra assist. Detta innebär att anfallaren var direkt inblandad i nästan hälften av storklubbens målskörd i höstens Liga Profesional. Otroligt imponerande!

Enzo Copetti. Racing Club (2)
Kommentar: Racings främste målgörare den här säsongen och en spelare som ofta har dykt upp när laget som mest har behövt honom. Elva mål och fyra assist på tjugosju omgångar talar sitt tydliga språk och det är inte svårt att förstå varför stora klubbar ute i Europa är intresserade av Copettis namnteckning. 

Mateo Retegui. Tigre (7)
Kommentar: Skytteligavinnaren den här säsongen med sina nitton gjorda mål. Mateo Retegui har utvecklats något enormt under sin tid i Tigre och inför 2023 är han tillbaka i Boca Juniors där han varit utlånad ifrån under det senaste året. Snacka om att storklubben, redan här, har ett fantastiskt fint nyförvärv att tillgå. 

Tränare: 

Pipo Gorosito. Gimnasia (1)
Kommentar: Visst föll Gimnasia ihop en aning under slutspurten på säsongen, men det var samtidigt ganska väntat med tanke på hur tunn deras trupp har varit. Det som Pipo Gorosito har lyckats åstadkomma med Gimnasia har varit exceptionellt bra. Han tog över när klubben låg risigt till i nedflyttningstabellen och ledde de till spel i nästa års Copa Sudamericana. Att klubben dessutom var med i titelracet långt in på hösten, och snubblande nära en Libertadores-plats, var såklart ännu en merit för tränaren som, enligt mig, tillhör en av de bästa i hela Argentina.