Boca Juniors mästare efter en hysteriskt dramatisk avslutning

Jag utlovade dramatik under gårdagskvällen och dramatik fick vi sannerligen. Jisses vilken avslutning på Liga Profesional. 

Det kändes redan när spelarna sprang in på planen i såväl Buenos Aires, som i Avellaneda, att detta skulle bli en kväll att minnas och det blev det också. Fullsatta läktare hälsade hemmalagen välkomna, men det var gästerna i de båda matcherna som såg mest taggade ut inledningsvis. 

Independiente började piggt på La Bombonera och skapade tidigt huvudbry för Boca Juniors. Efter dryga halvtimmen spelad pekade domaren Herrera på straffpunkten efter att hemmalagets högerback, Luis Advíncula, rivit ner Lucas Rodríguez. Fram klev Leandro Fernández och placerade dit 1-0 för gästerna innan han brände av sin högst tveksamma målgest. Boca såg inledningsvis tagna ut av stundens allvar och Independientes ledningsmål blev en kalldusch. 

Dock återhämtade sig Ibarras manskap väldigt snabbt. Redan två minuter efter gästernas ledningsmål tilldelades Boca en frispark på högerkanten om motståndarnas straffområde. Óscar Romero lyfte in en boll som Pol Fernández – lagkaptenen för dagen – elegant skarvade in till 1-1. 

Parallellt såg det krampaktigt ut för Racing hemma mot River Plate. Den första halvleken slutade mållöst i Avellaneda och hemmalaget fick inte alls någon ordning på sitt spel. När det sedan plingade till att Boca tagit ledningen, under inledningen på de sista fyrtiofem minuterna, kändes det som att luften delvis gick ur Racings supportrar. Sebastían Villa hade nämligen slagit en utsökt frispark över muren och in i Milton Álvarez högra kryss. 2-1 till Boca Juniors och i det här läget kändes guldet oerhört nära för Ibarras lag. 

Kvällen skulle dock innehålla några vändningar till och allt skedde under slutminuterna av de båda matcherna. Matías Rojas hade dessförinnan gett Racing ledningen ifrån straffpunkten, efter femtiosex minuters spel, och i det läget satt Gago – och samtliga anhängare till Racing och hoppades på att Independiente skulle kvittera. Tio minuter före full tid fixade dock istället Miguel Borja 1-1 för River Plate, efter ett vackert anfall, och Racing var plötsligt ännu längre ifrån guldet. I samma minut dök Nicolás Vallejo upp i Bocas straffområdet, efter en hörna, och nickade dit 2-2 för Independiente. Gagos manskap var nu endast ett enda mål ifrån ligatiteln.

Spänningen ökade i takt med att tiden på matchuret kröp upp mot den nittionde spelminuten. Då fick plötsligt Racing straff igen. River-spelarna protesterade högljutt och det dröjde till den sista spelminuten, av ordinarie tid, innan straffen kunde slås. Av någon anledning klev inhopparen Jonathan Galván fram för att slå straffen. Rojas, som slagit den första straffsparken i matchen, var nämligen utbytt vid det här laget, men känslan var att det hade varit mer naturligt att låta t.ex. Enzo Copetti slå denna högst avgörande elvametersspark. 

Galván stegade upp och såväl hela El Cilindro, i Avellaneda, som La Bombonera i huvudstaden höll andan. Försvaren slog därefter en hopplöst svag straff som Franco Armani kunde styra undan. Returen gick ut till Gabriel Hauche som, i sin tur, skickade bollen över ribban. Racing var elva meter ifrån ett ligaguld, men sumpade chansen. Kort därefter kontrade River in 2-1 och ridån gick ner över Gagos manskap. 

Ett stort jubel utbröt på La Bombonera över ett River Plate-mål. Vem hade kunnat tro att det skulle hända? Boca Juniors kunde andas ut och fira. Guldet var bärgat efter en otroligt dramatisk avslutning.