Avgörandets timme är slagen; Här är ALLT ni behöver veta inför kvällens avgörande i Liga Profesional

Ikväll avgörs det vem som kommer att bli mästare i Liga Profesional. Här är ALLT ni behöver veta inför avgörandet.

Stunden är kommen, timmen är slagen, avgörandet är här. Ni kan alla sportklyschor vid det här laget och därför hoppar vi raskt in i det som väntar oss under söndagskvällen. Nu är det nämligen dags att avgöra hela säsongen i den argentinska högstadivisionen Liga Profesional. Det utlovas dramatik.

Pokalen står mellan två stycken klubbar; Boca Juniors och Racing Club.

Boca har fördelen att de leder med en poäng före Racing och har således allt i egna händer inför kvällens avgörande. Hugo Ibarras manskap ställs mot Independiente hemma på La Bombonera och vid seger är Boca mästare. Racing å sin sida möter River Plate hemma i Avellaneda och för deras del gäller det att vinna och sedan hoppas på att ärkerivalerna Independiente tar poäng mot Boca.

Om vi börjar med att studera just Boca Juniors möte, med Independiente på La Bombonera, en stund kan vi konstatera att hemmalaget saknar några viktiga kuggar i startelvan. Såväl Marcos Rojo som Darío Benedetto missar matchen p.g.a. skador. Detta renderar i att Ibarra funderar på att spela Sebastián Villa i anfallet. Problemet där är bara det att den colombianska anfallaren, även han, nyligen har varit skadad och formen är således tveksam. Mycket talar också för att Luis Vázquez tar hand om Juan Ramírez position och därför ser tremannaanfallet ut att bli Langoni-Vázquez-Villa.

I försvaret kommer Nicolás Figal – som gjorde en fin insats mot Gimnasia i torsdags – att starta i mittbackslåset tillsammans med Carlos Zambrano. Därmed kommer Bocas startelva förmodligen att se ut enligt följande; Rossi: Advíncula, Zambrano, Figal, Fabra: Fernández, Varela, Romero: Langoni, Vázquez, Villa.

Motståndarna Independiente har blandat och gett den här säsongen. De senaste fem matcherna beskriver deras säsong ganska bra; två segrar, en oavgjord och två förluster. Tränaren Julio Falcioni har några saker att fundera på inför kvällens match. En av desssa är vilket spelsystem han ska spela mot Boca Juniors. Valet står mellan antingen ett 4-4-2-system eller ett betydligt mer defensivt 5-4-1. Den gode Falcioni ska ha testat båda formationerna under veckan och det återstår att se vilken han slutligen väljer. Tränaren funderar också mellan Juan Cazares eller Lucas Rodríguez och detta val kommer också att styra valet av formation. Skulle den förstnämnda spela blir det 4-4-2. I det andra alternativet blir det 5-4-1.

Förmodad startelva för Independiente: Álvarez: Vigo, Barreto, Laso, Elizalde: Batallini, Romero, Marcone, Fernández: Benegas, Cazares/Rodríguez.

***

Om vi spanar in det andra mötet, som spelas mellan Racing Club och River Plate, finns det sannerligen mycket intressant att hålla ett extra öga på. Hemmalaget behöver, som sagt, vinna och hoppas att Independiente tar poäng på La Bombonera. 

Racing har en oerhört fin form och är obesegrade i åtta raka ligamatcher. Det finns inga nya skador i Fernando Gagos startelva utan det enda frågetecknet är om han kommer att spela Carlos Alcaraz på mittfältet eller om Jonathan Gómez kommer in istället. Den förstnämnda blev utbytt senast mot Lanús efter en svag första halvlek, men trots detta talar förmodligen ändå det mesta för att Alcaraz hamnar i Gagos sista startelva för den här ligasäsongen.

Förmodad startelva för Racing: Arias: Pillud, Sigali, Piovi, Mena: Miranda, Moreno, Alcaraz: Rojas, Copetti, Carbonero.

Hos motståndet River Plate finns det en handfull spelare som dras med olika typer av småskavanker och är därför inte med i Gallardos trupp. Faktum är att tränaren, som gör sin sista tävlingsmatch som huvudtränare för River, inte ens kommer att fylla upp hela bänken. Gallardo har nämligen bara tagit ut 17 spelare i truppen och därmed är det ett skadeskjutet manskap som kommer till El Cilindro.

Bland de spelarna som saknas återfinns Bruno Zuculini, Santiago Simón, Emanuel Mammana, Juan Quintero och Nicolás De La Cruz. Detta gör att Gallardo förmodligen kommer att ställa följande lag på benen; Armani: Herrera, Díaz, Pinola, Casco: Paradela, Pérez, Palavecino: Barco, Borja, Solari.

River Plate har inte haft en av sina bästa säsonger och kommer, för första gången under Gallardos era i klubben, gå ifrån ett kalenderår titellösa. Senast föll de mot Rosario Central med 2-1 på Estadio Monumental och känslan är att laget redan gått på semester.

***

Ska vi kolla lite på tidigare möten mellan lagen kan vi konstatera att Boca Juniors bara har förlorat mot Independiente två gånger under de senaste tio åren. Båda dessa tillfällen var dessutom på bortaplan. Ska vi hitta Bocas senaste förlust mot Independiente hemma på La Bombonera får vi gå tillbaka till den 11 mars 2012 när El Rojo vann med 5-4. 

Kollar vi på Racing mot River Plate har hemmalaget haft det svårt mot Los Millonarios de senaste åren. Faktum är att Racing inte har vunnit mot River, på hemmaplan, sedan 2014. Dessutom har de gått segerlösa i lagens senaste sex möten mellan varandra.

***

Publiken kommer att bidra enormt mycket i kvällens båda matcherna. Detta då båda lagen som slåss om titeln spelar på hemmaplan. Såväl La Bombonera som El Cilindro är slutsålda och kommer inhysa ungefär 50,000 åskådare på vardera arena.

***

Domaren i Boca Juniors mot Independiente kommer att vara Darío Herrera medan Pablo Echavarría kommer att döma Racing mot River Plate.

***

Det skulle faktiskt också kunna bli en helt avgörande match mellan Boca Juniors och Racing Club om ligatiteln. Hurdå? Jo skulle Boca förlora mot Independiente, samtidigt som Racing kryssar mot River. Då hamnar lagen på samma poäng och istället för att avgöra med målskillnad kommer en avgörande match att spelas 72 timmar senare – dv.s. på onsdag.

***

Båda matcherna har avspark ikväll klockan 22:00, svensk tid, och kan ses på Fanatiz.tv. Matcherna går också att se på de argentinska kanalerna ESPN (Boca-Independiente) och TNT Sports (Racing-River).