Fredagskrönikan: Det är upplagt för en dramatisk avslutning på ligan

Den här helgen spelas den avslutande omgången av Liga Profesional och det är sannerligen upplagt för dramatik i guldstriden. 

Under gårdagskvällen besegrade Boca Juniors Gimnasia i en hängmatch som innebär att Hugo Ibarras manskap har allt i egna händer inför söndagens avslutning. Boca placerar sig nämligen just nu en poäng för Racing i tabellen och på söndag klockan 22:00 ska allting avgöras. Racing tar emot River Plate hemma i Avellaneda samtidigt som Boca gör samma sak med Independiente på La Bombonera. Det är, med andra ord, onekligen upplagt för en raffinerande avslutning. 

Förutsättningarna är såklart mest gynnsamma för Boca som enbart behöver förlita sig på sin egen insats. Dock har inte storklubben rosat marknaden den senaste tiden och gårdagens seger, borta mot Gimnasia, satt långt inne. Förra helgen föll laget mot Newell’s Old Boys i Rosario och utan Marcos Rojo i mittbackslåset ser det en aning svajigt ut. 

Just nu känns det som att Boca förlitar sig väldigt mycket på den individuella kvalitén som finns – snarare än laget som en entitet. 20-årige Luca Langoni har vuxit ut till något av en guldmakare den här säsongen och avgjort mer än en handfull matcher till Bocas fördel – däribland gårdagens möte i La Plata. Även kvalitén i Darío Benedetto och Sebastián Villa – som visserligen varit skadad på sistone – har burit laget väldigt långt den här säsongen. 

Racing å andra sidan är ett bättre lag enligt mig. Fernando Gago har satt ett grundspel som stundtals har fungerat väldigt bra och gång på gång har laget visat upp en fantastisk moral till att komma tillbaka i matcherna. Därutöver besitter även Racing fin spetskvalité i spelare som Enzo Copetti, Emiliano Vecchio (visserligen skadad) och Johan Carbonero. Racing har inte heller förlorat på åtta raka matcher i ligaspelet och ångar på mot ett nytt ligaguld. 

Kollar vi på helgens motstånd för de båda guldjagande klubbarna är det fördel för Boca. De ska nämligen ställas mot ett väldigt ojämnt Independiente som visserligen kommit igång litegrann på slutet, men som knappast är ett lag att klamra sig fast vid när det blåser snålt. Känslan är väl också att ”El Rojo” inte är jättesugna på att se sina ärkerivaler Racing bli mästare på söndag. Gagos manskap ska å sin sida ställas mot River Plate och även fast de inte heller rosat marknaden den här säsongen är de ändå, i grunden, ett starkare lag än Independiente. Dock talar Racings form för att de ska lyckas besegra ”Los Millonarios”. 

Summan av alltihop är att det känns som att vi kommer att få se en gastkramande avslutning på söndag som förmodligen kommer att vara spännande ända in till slutsignalen. Jag vågar knappt ge mig på någon gissning kring vem som kommer att bli mästare, men eftersom jag höll Racing som en titelkandidat inför säsongen måste jag såklart hålla fast vid detta. Men Gagos manskap är, som sagt, beroende av att stadsrivalen Independiente tar poäng på La Bombonera.

Det kommer hursomhelst att bli en spännande och dramatisk avslutning av höstens Liga Profesional. Detta vill ni såklart inte missa. 

***

Veckans…

Citat: ”Vi vet att vi kommer att få lida eftersom spelarna är trötta, men vi tänker slåss om det och är förväntansfulla inför det som väntar på söndag” – Juan Román Riquelme inför avslutningen av säsongen. 

”Helgens måste”: Givetvis är det söndagens avgörande av ligaspelet som är mest i fokus. Boca Juniors möter Independiente på La Bombonera och Racing Club tar emot River Plate på El Cilindro i Avellaneda. Båda matcherna har avspark klockan 22:00 (svensk tid). 

Avsked: River Plates hyllningar till Marcelo Gallardo efter söndagens förlustmatch mot Rosario Central, på Estadio Monumental, var vackra på väldigt många sätt. Tränaren själv var rörd till tårar precis som flera av spelarna i truppen. 

Pensionering: San Lorenzos mittfältare Néstor Ortigoza meddelade i veckan att han tänker lägga skorna på hyllan efter säsongen. Den 38-årige klubbikonen uttryckte sina känslor kring beslutet; ”Sedan igår har jag inte kunnat sluta gråta. Jag känner mig bra, jag är glad, men det är ändå ett beslut som påverkar en”. Samtidigt menade Ortigoza själv på att det nu var rätt läge att lägga skorna på hyllan; ”När jag kom tillbaka till klubben kände jag att de behövde mig. Jag kände att jag kunde hjälpa till och att jag kom i ett tufft läge för klubben. Idag känns det som att föreningen mår bättre och därför är det läge att ta ett kliv åt sidan och säga tack.”

Citat nummer två: ”Jag älskar den här klubben och dess supportrar. Det har jag alltid sagt och stått för.” – Néstor Ortigoza efter att ha meddelat sitt avsked ifrån fotbollen och San Lorenzo. 

Tweet: ”Stackars den som försöker råna oss på vår dröm” – Racings officiella twitterkonto skrev följande rader strax efter att slutsignalen hade gått mellan Gimnasia och Boca Juniors, i La Plata, under torsdagskvällen. Stämningen eldas onekligen på inför avgörandet på söndag.