Krönika: En solig och ångestfylld eftermiddag i Mar del Plata

Solen skiner alltid i Mar del Plata sägs det. Om detta stämmer eller inte låter jag vara osagt. Under söndagskvällen var detta emellertid det enda som supportrarna till Aldosivi kunde glädjas åt.

När Aldosivi blev degraderade tidigare i veckan twittrade lokalkonkurrenten i Mar del Plata, Alvarado, ut att de såg fram emot nästa säsongs derby i staden. Det var de nog ganska ensamma om att se fram emot. Detta har inte varit en säsong som anhängarna till Aldosivi kommer att minnas – åtminstone inte med glädje.

Det har varit ett 2022 fyllt av ångest, kvartssamtal med spelarna och uppbrända bilar på spelarparkeringen. Det har varit tungt, jobbigt och en genomgående bedrövelse som aldrig velat ta slut.

Under söndagskvällen tog Aldosivi emot Talleres på hemmaplan. Solen sken, men detta var förmodligen också det enda positiva sett ur hemmalagets synvinkel. Publiken försökte. De sjöng och tände några bengaler, men detta var inte Aldosivis eftermiddagen. Inte den här heller.

Talleres var tydligare, vassare och helt enkelt bättre än hemmalaget. När Francisco Pizzini fixade 3-1 för gästerna tröttnade hemmapubliken. Den klassiska ramsan ”Dirigeeente” drogs igång på läktarna. Sången som föddes – och ekade på Buenos Aires gator i samband med den ekonomiska kollapsen i landet under inledningen på 00-talet har blivit en klassiker på fotbollsarenorna. Utan att gå in på detaljnivå, och översätta varenda stavelse i ramsan, är andemeningen och budskapet att de som styr ska ta sitt pick och pack och lämna illa kvickt. Det får vara nog nu helt enkelt.

Sett över hela 2022 finns det bara ett enda lag i Liga Profesional som tagit färre poäng än Aldosivi. Det här året har det blivit, med all önsvärd tydlighet, klart att den färgglada föreningen ifrån Mar del Plata inte håller för Argentinas högsta division. De enstaka spelarna som håller hyfsad nivå i truppen – däribland målvakten José Devecchi och anfallaren Martín Cauteruccio – lär inte följa med ner till Primera Nacional nästa säsong.

Solen sken i Mar del Plata under söndagskvällen. Den brukar göra det sägs det. Det här var också det enda positiva sett ur Aldosivis perspektiv.