Summering av omgång 25 i Liga Profesional: Boca och Racing gör upp om guldet – Aldosivi och Patronato degraderade

Det återstår nu endast två omgångar av höstens Liga Profesional och därför ska vi ta en titt på resultaten i den 25:e omgången.

Det börjar utkristallisera sig vilka två lag som kommer att slåss om ligatiteln under de avslutande omgångarna. Låt oss därför tar en titt på matcherna i omgång 25.

Utropstecknen!

● Racing Club tog tre väldigt viktiga poäng borta mot Colón under onsdagskvällen. Därmed lever gulddrömmen i allra högst grad för Fernando Gagos manskap. Målen i Santa Fe gjordes med täta intervall. Först spurtade Johan Carbonero igenom försvaret och rullade elegant in 1–0 innan, strax därefter, Enzo Copetti dök upp på den bortre stolpen och kunde peta in tvåan. Racing är nu en poäng bakom Boca Juniors, men dessa har en match mindre spelad då deras möte med Gimnasia aldrig spelades klart. Med detta sagt är Gagos manskap ändå, i allra högsta grad, med i guldstriden.

● Boca Juniors lyckades besegra Sarmiento på bortaplan med 1–0 efter att Luca Langoni gjort mötets enda mål. Boca fick dock slita hårt för de tre poängen och påverkades en hel del av skadan på Marcos Rojo – som f.ö. precis innan skadan missade en straffspark – och mittbacken lär med största sannolikhet vara borta ett tag. På torsdag ska Boca spela sin hängmatch mot Gimnasia och den kan bli helt avgörande för om guldet, återigen, hamnar i La Boca.

● Tigre har gjort ett fantastiskt 2022. Med två omgångar kvar av Liga Profesional ligger klubben sjua i den totala årstabellen vilket gör att de, redan nu, är klara för nästa års Copa Sudamericana. Detta samtidigt som chansen kring spel i Libertadores lever vidare. I sådana fall behöver de ta in fyra poäng gentemot Gimnasia som befinner sig på den sista platsen till Libertadores. Under torsdagskvällen kom tre nya poäng för Tigre när Newell’s Old Boys besegrades på bortaplan med 2–0 efter dubbla mål av skyttekungen Mateo Retegui. Det mesta är, med andra ord, positivt för Tigre just nu.

● Även Huracán har gjort ett fint 2022 som de ska vara mer än nöjda med. Precis som Tigre är de klara för minst spel i nästa års Copa Sudamericana. Detta eftersom de ligger sexa i årstabellen. Mittfältaren Franco Cristaldo har haft en magisk säsong och ligger tvåa i skytteligan med sina 13 gjorda mål. Tränaren Diego Dabove har verkligen fått ordning på ”El Globo” och klubben kan se fram emot ett spännande 2023.

Frågetecknen?

● Tucumán fick bara 1–1 hemma mot Rosario Central och i en brinnande guldstrid är detta, helt enkelt, inte tillräckligt bra. Risken är nämligen väldigt överhängande att gulddrömmarna släcktes mot Central då Tucumán i skrivande stund har tre poäng upp till serieledande Boca Juniors, som dessutom har en match mindre spelad. Med det sagt har Tucumán gjort en otroligt fin säsong i Liga Profesional. Framförallt med tanke på hur risigt det såg ut under den första delen av året i Copa Liga Profesional. Trots den fina säsongen ligger emellertid klubben ”bara” elva i årstabellen och är precis under platserna till nästa års Copa Sudamericana. Föreningens förhoppning är att nå en Copa-plats och då krävs en uppryckning i de två avslutande omgångarna.

● Gimnasia har verkligen fallit igenom under de senaste omgångarna och nu senast fick de se sig besegrade av San Lorenzo på hemmaplan med 1–0. Gulddrömmarna är, sedan ett tag tillbaka, borta och nu gäller det främst att slå vakt om platsen till nästa års Copa Libertadores. San Lorenzos segermål mot Gimnasia var f.ö. en riktig pärla signerad Adam Bareiro. Paraguayanen drog till med en praktfull cykelspark som med största sannolikhet kommer tillhöra ett av de snyggaste målen under 2022.

● Aldosivis förlust mot Banfield i onsdags innebar att klubben definitivt kommer att bli degraderade till Primera Nacional. Klubben ifrån Mar del Plata har inte alls kommit upp i någon önskvärd nivå den här säsongen och det känns fullt logiskt att föreningen nu faller ur Liga Profesional. Om man ska se något positivt med degraderingen, för Aldosivis del, så är det att man nu kan se fram emot ett derby mot stadskonkurrenten Alvarado. Detta är dock, såklart, emellertid en klen tröst i sammanhanget.

● Även Patronato fick se sig degraderade efter den senaste omgången. Detta trots att de besegrade Lanús på bortaplan med 1-0. Dessvärre för deras del vann Arsenal över Central Córdoba och släckte därmed Paranáklubbens sista förhoppningar om att hålla sig kvar.

Samtliga resultat i omgång 25.
Aldosivi – Banfield. 0-1.
Sarmiento – Boca Juniors. 0-1.
Gimnasia – San Lorenzo. 0-1.
Independiente – Barracas Central. 2-2.
River Plate – Platense. 2-1.
Vélez Sarsfield – Talleres. 2-1.
Godoy Cruz – Argentinos Juniors. 0-0.
Lanús – Patronato. 0-1.
Newell’s Old Boys – Tigre. 0-2.
Atlético Tucumán – Rosario Central. 1-1.
Colón – Racing Club. 0-2.
Huracán – Estudiantes. 3-1.
Defensa y Justicia – Unión. 1-0.
Arsenal – Central Córdoba. 2-0.