Fredagskrönikan: Marcelo Gallardo gav glädjen tillbaka till River Plates supportrar

Under torsdagseftermiddagen meddelade Marcelo Gallardo att han kommer att lämna storklubben när hans kontrakt går ut vid årsskiftet. Därmed kommer en väldigt framgångsrik era att ta slut. Det går nämligen knappt med ord att beskriva vad Marcelo Gallardo har åstadkommit med River Plate under de senaste åren.

Allting har ett slut sa en känslosam Gallardo när han satt längst framme vid presspodiet under gårdagseftermiddagen. Dagen som River Plates supportrar och hela klubben har vetat skulle komma – och bävat för är plötsligt här. Det ofrånkomliga slutet på en era i storklubben som saknar motstycke inom den sydamerikanska fotbollen. 

Marcelo Gallardo anlände som tränare för River Plate under mitten av 2014. Kollar man på bilder ifrån den tiden ser man en betydligt yngre tränare, med slänglugg och ett oskuldsfullt leende. Lite drygt åtta år senare lämnar samma person River Plate efter en enormt lyckosam epok som innehållit åtskilliga pokaler och tillhör den mest framgångsrika sejouren i klubbens historia. 

Ska man jämföra Marcelo Gallardos framgångar, under de senaste åren, med någon annan epok inom den argentinska fotbollen är det endast Carlos Bianchis tid med Boca Juniors, under inledningen på 00-talet, som kommer i närheten. Dock var inte dennes epok lika lång som Gallardos och räknat i titlar utklassar Muñecos fjorton Bianchis motsvarighet på nio.

Gallardos gärningar för River går emellertid betydligt längre än bara räknat i antalet vunna pokaler. När han anlände till storklubben hade de, ganska nyligen, blivit mästare, men nedflyttning 2011 fanns fortfarande närvarande som ett spöke i supportrarnas minnen. Det hade gått nästan 20 år sedan de senast vunnit Copa Libertadores och under samma period hade ärkerivalen Boca Juniors bärgat samma pokal fyra gånger. När River Plate tillslut vann Copa Libertadores 2015, under Marcelo Gallardo, var det startskottet på en väldigt framgångsrik epok med tränaren. Copa Sudamericana hade bärgats året innan och under åren som följde staplades pokalerna på hög. 

Bland alla dessa troféer och framgångar sticker en pokal ut lite extra i sammanhanget. Copa Libertadores-titeln 2018, där River besegrade Boca Juniors i finalen – som komiskt nog spelades i Madrid – gjorde på många sätt och vis Gallardo odödlig bland storklubbens anhängare. Att besegra sin ärkerival i den mest prestigefyllda turneringen på kontinenten kommer förmodligen, under lång tid framöver, att vara en svåröverträffad bedrift. 

Digniteten av den här finalsegern kan tydliggöras genom att den 9 december (dagen för den avgörande finalen i Madrid) firas varje år av Rivers anhängare. Förra året fyllde supportrarna upp hela Estadio Monumental, på den här dagen, för att fira denna historiska bedrift. På innerplan stod Gallardo och styrde allsången med en mikrofon. 

”Gracias por esta alegría (tack för den här glädjen)

de ganarle a Boca y salir campeón (över att ha besegrat Boca och blivit mästare)”

På många sätt och vis summerera denna sång Gallardos gärningar för River Plate genom åren. Han gav supportrarna glädjen tillbaka efter några tunga år med nedflyttning till Primera B, ekonomiska problem och korrupta klubbpresidenter som rejäla sår, vilka aldrig tycktes läka. Gallardo gjorde River Plate till den kontinentala storklubb som folk, genom alla tider, har förknippat ”Los Millonarios” med. 

Tack för glädjen Gallardo, det är svårt att sätta ord på vad du har åstadkommit för River Plate genom åren och det kommer att bli helt omöjligt att ersätta dig. 

***

Veckans…

Citat: ”Det är beklagligt för den argentinska fotbollen att förlora en person som Marcelo (Gallardo)” – Vélez anfallare Lucas Pratto var en av många personen som uttalade sig efter att Rivers tränare meddelat sin avgång under gårdagen. Pratto spelade många säsonger i storklubben under Gallardos ledning och vann bl.a. Copa Libertadores-titeln i Madrid 2018. 

Hjärnsläpp: Jag vet inte om man ska kalla det hjärnsläpp eller bara ren idioti. Racings mittfältare Edwin Cardona hamnade i blåsväder under natten mot torsdagen när han ertappades bakom ratten i sin bil med alldeles för hög promillehalt i blodet. Detta är bara en i raden av kontroverser som omgärdat Cardona det här året. Mittfältare har fått mycket kritik av lagets tränare Fernando Gago för sin bristande inställning och dåliga träningsattityd. Bland annat ska Cardona har dykt upp efter en helg och vägt flera kilon mer än vad han gjorde på fredagen. Mycket talar för att colombianen kommer att lämna Racing efter årsskiftet. 

Citat nummer två: ”Den överlägset största av alla. Vi älskar dig och kommer alltid vara med dig” – Marcelo Gallardos barn; Nahuel, Matías och Santino på sociala medier efter att deras pappa meddelat sitt avsked ifrån River Plate. 

”Helgens måste”: Under fredagen avslutas den tjugofemte omgången av Liga Profesional och på söndag inleds den näst sista omgången av året säsong. Colón mot Racing, under fredagskvällen, är en enormt viktig match för guldstriden. Gästerna måste vinna för att hålla drömmen om ett ligaguld vid liv och detta borde bli sevärt (avspark 21:30). På söndag möter Boca Juniors Newell’s Old Boys på bortaplan och även den här matchen är av yttersta vikt i toppstriden (avspark 20:30). Just nu står det främst mellan Boca och Racing kring vem som ska bli mästare. Detta efter att Tucumán bara fick 1-1 hemma mot Rosario Central under torsdagskvällen. 

Kvalspel: Under lördagen inleds kvalspelet i Primera Nacional där en uppflyttning till Liga Profesional står på spel. Den sista omgången spelades färdig under inledningen på denna vecka och under lördagen rullar alltså kvalspelet igång med Estudiantes de Caseros mot Chaco For Ever (avspark 23:10) och All Boys mot Defensores de Belgrano (avspark 01:10).