Officiellt: Marcelo Gallardo lämnar River Plate efter nyår; ”Det har varit en fantastisk resa”

Under torsdagseftermiddagen blev det officiellt att Marcelo Gallardo lämnar sitt jobb som huvudtränaren för River Plate efter nyår när hans kontrakt löper ut. Därmed är en era ofrånkomligen över.

Det blev en viss misstanke bland den argentinska presskåren när Marcelo Gallardo kallade till presskonferens under torsdagseftermiddagen. River Plates mångåriga tränare brukar nämligen inte hålla spontana pressträffar om inte något väldigt speciellt ska meddelas. Och det skulle det, mycket riktigt, göras denna eftermiddag.

Gallardo klev in i pressrummet och såg samlad ut. Sedan öppnade han hela presskonferens med att meddela att han inte kommer förlänga sitt kontrakt med River Plate efter årets säsong. Tränarens kontrakt går nämligen ut vid årsskiftet.

”Jag ska bli kortfattad. Jag kommer att ge ett klart och tydligt budskap i afton. Igår kväll meddelade jag att detta är slutet på mitt kontrakt, det avslutas i december och jag kommer inte att fortsätta i klubben. Det är ett av de svåraste besluten jag har behövt ta. Förutom att meddela mitt avsked vill jag vissa min tacksam mot de personerna som haft förtroende för mig; Enzo (Francescoli), Jorge, Matías och hela tränarstaben som har gett mig möjligheten att få uttrycka mig med total frihet för att kunna utveckla vårt gemensamma arbete. Jag är tacksam gentemot massvis med personer som har varit trogna i denna process.”

Marcelo Gallardo tog över River Plate 2014. Sedan dess har han vunnit 14 titlar och lett storklubben i 422 matcher där 226 har slutat med seger, 111 oavgjorda och 85 förluster. Bland titlarna återfinns bl.a. två Copa Libertadores-pokaler och en i Copa Sudamericana.

När Gallardo skulle prata om supportrarnas stöd genom åren hade han svårt att hålla tillbaka tårarna.

”Som avslutning skulle jag vilja tacka supportrarna. Varje liten hyllning som jag fått ta emot varje gång jag klivit in på planen har varit oförglömliga minnen för egen del. Jag är tacksam med hela mitt hjärta för den kärlek som jag – och hela min tränarstab har fått. Jag kommer att avsluta mitt kontrakt, precis som det borde bli, och det är mycket möjligt att söndagens match blir min sista på Estadio Monumental. Jag vill säga tack för all den uppskattning som jag fått genom åren. Det har varit en fantastisk resa.”

Under Gallardos tid som tränare vann River Plate bland annat två titlar i Copa Libertadores.

River Plate har två matcher kvar på säsongen och för första gången sedan Gallardo tog över 2014 kommer storklubben att gå titellösa under ett kalenderår. De är fyra poäng bakom Boca Juniors i ligan (där ärkerivalen dessutom har en match till godo), Copa Libertadores är River utslagna ur sedan en lång tid tillbaka och Copa Argentina föll man ur för några veckor sedan.

Trots detta kommer givetvis Marcelo Gallardos epok i storklubben bli ihågkommen som en enormt framgångsrik sådan. Faktum är att det inte finns någon tränare i klubbens historia som vunnit fler pokaler än just Gallardo.

”Trots den tristess som jag känner just nu, har jag också ett lugn inombords som gör att jag känner mig tillfreds med mig själv. Resan som har varit genom alla dessa år har fått mig att känna en enorm stolthet. Det är något som jag verkligen vill betona. Vi har fått uppleva många saker under dessa år, många fantastiska och några mindre trevliga, men som alltid har fått den här gruppen att rikta blicken framåt, aldrig ge upp och ackompanjera alltihop med styrka och uppoffringar. Vi har dedikerat en lång tid i den här fantastiska klubben och resan har varit något utöver det vanliga. Allting har ett slut. Jag tror därför det nu är dags att avsluta en vacker epok som har varit väldigt värdefull.”