Summering av omgång 24 i Liga Profesional: Racing vann toppmötet mot Tucumán, Boca är fortsatt serieledare och Valoyes påminde om sitt forna jag

Omgång 24 är färdigspelad och därför passar det väl alldeles utmärkt att slå ett extra öga på dessa matcher.

Vi börjar sannerligen att närma oss slutet på säsongen och nu återstår det endast tre omgångar av årets Liga Profesional. Det är fortsatt jämnt i toppen av tabellen och flera lag har fortfarande chansen att ta hem ligaguldet om några veckor. 

Utropstecknen!

● Racing besegrade toppkonkurrenten Tucumán på hemmaplan, under måndagskvällen, med 2-0 och tog därmed tre blytunga poäng i toppen av tabellen. Det första målet var en ordentlig målvaktstavla av gästernas målvakt Carlos Lampe. Den bolivianska landslagsmannen slog en passning rakt till Racings anfallare Enzo Copetti och denne gjorde inga misstag. Racing var det klart bästa laget under hela matchen och kunde sedan fylla på till 2-0 genom ytterbacken Eugenio Mena strax innan halvtidsvilan. Därmed passerade Racing Tucumán i tabellen, på bättre målskillnad, och skuggar Boca Juniors i toppen. 

● Boca Juniors leder alltjämt tabellen efter att ha besegrat Aldosivi med 2-1 under söndagskvällen. Storklubben har, som bekant, en match till godo då mötet med Gimnasia, i den föregående omgången, avbröts. Hemma mot Aldosivi fick Boca större problem än vad många, på förhand, kanske hade trott. Martín Payero gav hemmalaget ledningen efter elva minuters spel, men Nicolás Valentini – som är på lån ifrån Boca – nickade snyggt dit kvitteringen bara knappa fem minuter senare. Segermålet kom sedan genom Darío Benedetto som utnyttjade ett försvarsmisstag och skickade dit 2-1. Därmed har Boca Juniors ett gyllene läge i toppen av tabellen. Med tre omgångar kvar leder storklubben med en poäng före Tucumán och Racing. Dessutom har de ytterligare en match till godo. Det är, minst sagt, guldläge för Hugo Ibarras manskap. 

● Talleres gjorde en väldigt fin insats hemma mot Godoy Cruz under söndagskvällen. Matías Godoy och Diego Valoyes blev stora segerorganisatörer när Córdobaklubben till slut vann med 3-1. Talleres kom ifrån två raka förluster i ligaspelet och helgens trepoängare var garanterat skön sett ur flera perspektiv. Detta var också den första matchen för säsongen där Diego Valoyes liknade sitt forna jag. Bara en sådan sak. 

Frågetecknen?

● Hela mötet mellan San Lorenzo och Vélez Sarsfield var ett enda långt frågetecken. Först och främst var inte matchen i sig någon höjdare och innehöll inte särskilt många klara målchanser. Sedan avgjordes hela tillställningen med ett VAR-haveri som jag gärna hade varit utan. Visserligen blev det, i slutändan, ett korrekt domslut där hemmalaget blev tilldelade en straffspark efter en handssituation. Men att det skulle ta så pass lång tid som det gjorde och dröja ända till den elfte tilläggsminuten innan Néstor Ortigoza kunde ta ansats ifrån mittplanen och dundra in straffsparken, gav en märklig eftersmak. Att Ortigoza dessutom hoppade in i matchen, enbart för att ta straffen, spädde ytterligare på känslan av att denna match var ett enda långt frågetecken. 

● Helgens förluster för såväl Aldosivi som Patronato gör att båda lagen, mer eller mindre, är klara för nedflyttning till den kommande säsongen. Med endast nio poäng kvar att spela om har de båda lagen sju – respektive åtta poäng upp till säker mark. Det vågar jag påstå är omöjligt att ta igen och klubbarnas enda förhoppning nu är att fotbollsförbundet får en av sina många snilleblixtar och ställer in nedflyttningen. Det är, mest troligt, det enda som kan rädda kvar Aldosivi och Patronato i landets högsta division.

● För några omgångar sedan började Lanús att vakna till litegrann och plötsligt fick man upp förhoppningen om att årets säsong inte skulle bli helt jämnmörk för klubben. Men i de senaste två omgångarna har Frank Kudelkas manskap fallit tillbaka i samma gamla synder igen. Nu senaste förlorade Lanús borta mot Estudiantes med 3-1 och var aldrig nära att få med sig några poäng. 

Samtliga resultat i omgång 24.
Barracas Central – Sarmiento. 1-1.
San Lorenzo – Vélez Sarsfield. 1-0.
Unión – Arsenal. 1-0.
Platense – Colón. 1-2.
Tigre – Independiente. 2-1.
Talleres – Godoy Cruz. 3-1.
Banfield – Gimnasia. 0-2.
Boca Juniors – Aldosivi. 2-1.
Patronato – River Plate. 0-1.
Rosario Central – Defensa y Justicia. 0-0.
Argentinos Juniors – Huracán. 1-1.
Racing Club – Atlético Tucumán. 2-0.
Estudiantes – Lanús. 3-1.
Central Córdoba – Newell’s Old Boys. 0-3.