2000: När Boca Juniors var bättre än Real Madrid

2000. 18,351 kilometer ifrån Buenos Aires bärgade Boca Juniors en av sina största titlar någonsin. Att finalen av Interkontinentalcupen 2000 fick ett sådant genomslag, som den fick, hade till stor del att göra med det faktum att Boca ställdes mot den spanska storklubben Real Madrid.

Efter att ha vunnit Copa Libertadores 2000 kvalificerade sig den argentinska jätten Boca Juniors för Interkontinentalcupen samma år. Precis som under många år dessförinnan spelades finalen i den japanska huvudstaden Tokyo. Resan dit var krävande för argentinarna. På exakt samma sätt som det hade varit jobbigt för Vélez, vid deras final mot Milan 1994, ställdes Boca-spelarna inför problemen med den långa flygresan.

Förutom att det tog trettiofyra timmar att genomföra själva flygturen var också tidsskillnaden på tretton timmar krävande och spelarna hade svårt att få ordning på sömnen. En av spelarna i laget – Guillermo Barros Schelotto – minns att tränaren Carlos Bianchi tvingade truppen att hålla sig vakna, vid ankomsten, till kvällen för att försöka få en någorlunda vettig dygnsrytm. Därför promenerade spelarna runt i den japanska huvudstaden vid ankomsten.

Boca bodde på ett hotell i området Shinjuku vars tågstation är den mest trafikerade – sett till antalet resande människor – i hela världen. Här passerar nämligen mer än tre miljoner människor varje enskild veckodag. I detta område finns även Tokyos rådhus.

Motståndet i finalen av Interkontinentalcupen skulle Real Madrid stå för. Den spanska storklubben hade nämligen vunnit Champions League samma säsong efter att ha besegrat Valencia i finalen med 3–0. Real hade ett stjärnspäckat lag med spelare som Roberto Carlos, Luis Figo och Raúl i startelvan. Boca Juniors å sin sida hade sitt kanske bästa lag i historien, men där en specifik spelare stack ut lite extra. Efter finalen skulle nämligen nästan samtliga europeiska sporttidningar skriva om Juan Román Riquelmes insats och hans fantastiska förmåga att dribbla förbi Reals stjärnor på mittfältet.

Riquelme stod för en exemplarisk insats mot Real Madrid som gav i eko i hela fotbollsvärlden.

Finalen spelades den 28 november 2000 på National Stadium i Shinjuk, Tokyo. Läktarna var välfyllda och tusentals argentinska supportrar hade gjort den omständiga resan till en av Asiens största städer. Publiksiffran landade till slut på 52,511 åskådare och stämningen var uppslupen när spelarna sprang in på planen. Det första intrycket, när domaren väl blåste igång matchen, var emellertid att ett lag var lite mer taggade än det andra.

Boca tog nämligen omgående tag i taktpinnen, trampade upp tempot och redan efter tre minuters spel kom ledningsmålet. Marcelo Delgado tog sig runt på kanten och hittade in med ett inlägg som Martín Palermo kunde styra in till 1–0 på den bortre stolpen.

Därefter förväntade sig nog alla en snabb reaktion ifrån Real Madrid – som tränades av Vicente Del Bosque – men istället var det Boca som slog till igen. En utsökt krosspassning av Riquelme hittade fram till Palermo som hamnade nästan en-mot-en med Iker Casillas. Med Geremi hängandes i hasorna lyckades ändå Bocas anfallare att få på ett ordentligt högeravslut som letade sig förbi den spanske landslagsmålvakten och in i det bortre hörnet.

Matchen var endast sex minuter gammal och Real Madrid låg redan under med 2–0 mot Boca. Den intensiva starten på matchen, ifrån Bianchis manskap, hade chockat den spanska storklubben och de repade sig aldrig igen. Visserligen reducerade Roberto Carlos efter tolv minuters spel, men närmare än så kom inte Real.

Boca kröntes till världsmästare och vinnare av Interkontinentalcupen. En enorm bedrift sett till vilka det var de mötte i finalen. Samtidigt fick Real Madrid utstå enormt mycket kritik i de spanska tidningarna. Vissa nyhetsrubriker var hårdare än andra i sin kritik mot den spanska storklubben; ”Boca fick Real att betala dyrt för sin lathet”, ”Madrid föll på ett icke tolererbart sätt”. Framförallt lades väldigt mycket fokus på att stjärnspelarna i det spanska laget hade varit ”lata”, ”ointresserade” och ”för att ha gått in distraherade i matchen.” Det fanns även de som gick ännu längre och menade på att Real, helt sonika, hade gett bort titeln till Boca. ”Madrid gav bort titeln som stannade hos Boca vilka däremot ville vinna finalen.”

Martín Palermo blev stor matchvinnare efter sina dubbla mål mot Real Madrid.

Efter förlusten var tränaren Vicente Del Bosque besviken; ”Laget är nedstämda över förlusten. De känner sig besvikna.” Samtidigt var mungiporna, såklart, uppåt hos spelarna i Boca Juniors. Den store matchvinnaren Martín Palermo sa att; ”jag är stolt över det arbete som laget genomförde och mina båda mål som kom mot ett storlag som Real Madrid.”

Finalsegern 2000 har gått till historien som en av de största bedrifterna ett argentinskt klubblag någonsin har åstadkommit. 2017 gjordes t.o.m. en film som var baserad på finalen. Filmen regisserades av Leandro Baquela och flertalet av spelarna i Boca Juniors, samt supportrar till det argentinska laget som gjort resan till Japan, fanns med i den.

Under en eftermiddag i november, för tjugotvå år sedan, var Boca Juniors bättre än Real Madrid. Med två snabba mål av Martín Palermo kunde de titulera sig mästare av milleniets allra första Interkontinentalcup. En merit – och ett minne som står sig starkt än idag.