Summering av omgång 22 i Liga Profesional: Boca Juniors är nya serieledare

Den 22:e omgången är färdigspelad och vi börjar således att närma oss slutet på årets säsong. Därmed är det dags att ta en kortare titt på matcherna i denna omgång.

Det återstår just nu endast fem omgångar av årets Liga Profesional och det är fortsatt jämnt i toppen av tabellen där Boca Juniors övertog serieledningen ifrån Tucumán under söndagskvällen.

Utropstecknen!

● Boca Juniors tog tre viktiga poäng hemma på La Bombonera, under söndagskvällen, när Vélez Sarsfield kom på besök. Gästerna gjorde en fin insats och skapade många klara målchanser som dessvärre, för deras del, stoppades gång på gång av Bocas målvakt Agustín Rossi. Istället var det hemmalaget som gick ifrån mötet med samtliga tre poäng. Det skulle dock dröja till den 79:e spelminuten innan inhopparen – den 19-årige Gonzalo Morales – gjorde sitt första mål i Liga Profesional någonsin och avgjorde matchen. Samme Morales gjorde faktiskt även ett av målen när Boca tog sig till semifinalerna i Copa Argentina, under den föregående veckan, efter att ha besegrat Quilmes med 3–2 i Mendoza. Gårdagens tre poäng genererar att Boca kliver förbi Tucumán i tabellen och är nya serieledare.

● Tucumán var det ja. Den här matchen borde kanske ligga under frågetecknen sett till att Pusineris manskap föll borta mot Patronato på nedflyttningsplats. Men jag tycker att hemmalaget gjorde en så pass fin insats att de förtjänar att finnas med bland de mer positiva intrycken ifrån den här omgången. Tucumán tog tidigt ledningen genom Mateo Coronel, men Patronato vände på matchen genom Marcelo Estigarribia (bäst på plan) och Sebastián Medina. Därmed lever hoppet för Paranáklubben kring att hålla sig kvar – även om chanserna fortsatt är små. För Tucumáns vidkommande gäller det däremot att ta nya tag och försöka komma i kapp Boca igen. Än är inte loppet kört!

● Fernando Gagos Racing var ruskigt illa ute hemma mot Rosario Central under fredagskvällen. Visserligen tog de ledningen genom Carlos Alcaraz, men innan den första halvleken var över hade Central, inte bara kvitterat, utan också gått upp till en 3–1-ledning. Gago gjorde tre byten i paus och det fick omgående effekt. Ett av dessa var att Emiliano Vecchio kom in på planen och han var den enskilt största anledningen till att Racing lyckades vända på matchen. Mittfältaren satte först 2–3 innan han levererade en passning till Maximiliano Romeros kvitteringsmål. På tilläggstid fullbordade sedan Aníbal Moreno vändningen när han tryckte dit 4–3 för Racing. Därmed hänger Gagos manskap på i toppen av tabellen och gulddrömmarna lever i allra högsta grad vidare.

● San Lorenzo vann derbyt hemma mot ett guldjagande Huracán med 1–0 under lördagskvällen. Matchen i sig var inte en av helgens mer sevärda, men en derbyvinst är alltid en derbyvinst. Mötets enda mål prickades in av Ezequiel Cerutti redan efter tre minuters spel. Ett välplacerat långskott överlistade Huracáns målvakt Lucas Cháves. Gästerna försökte sedan att komma tillbaka under den andra halvleken, men de kom aldrig riktigt nära en kvittering.

Frågetecknen?

● Jag räknar kallt med att Aldosivi kommer att bli nedflyttade till Primera Nacional i höst. Helgens 0–3-förlust borta mot Tigre var visserligen väntad, men samtidigt var det ytterligare ett kvitto på att laget inte alls håller för den här serien. Faktum är att 3–0 var i kraftig underkant och ett mer rättvist resultat hade varit avsevärt större.

● Estudiantes säsong är ingenting att skriva hem om. La Plata-klubben inkasserade sin tredje raka förlust i helgen när Colón blev för svåra på hemmaplan och Estudiantes föll med klara 4–2. Zielinskis manskap ligger just nu på en nittonde plats i tabellen (av 27 lag) och det måste man onekligen se som ett misslyckande sett till den trupp som Estudiantes besitter.

● Gimnasias gulddrömmar släcktes nog definitivt i helgen när de bara fick 1–1 borta mot Barracas Central. De senaste veckorna har varit katastrofala, rent resultatmässigt, för Gimnasia. Pipo Gorositos manskap har bara lyckats bärga en seger på sin fem senaste matcher och med ett sådant klent facit blir det såklart svårt att vinna ligaguld i höst. Visserligen har Gimnasia bara fem poäng upp till serieledande Boca, men de har ytterligare tre lag före sig i tabellen och jag har svårt att se hur de ska lyckas att passera samtliga av dessa innan säsongen är över.

Samtliga resultat ifrån omgång 22.
Barracas Central – Gimnasia. 1–1.
Estudiantes – Colón. 2–4.
Tigre – Aldosivi. 3–0.
Racing Club – Rosario Central. 4–3.
Unión – Newell’s Old Boys. 0–1.
Platense – Defensa y Justicia. 0–0.
Central Córdoba – Sarmiento. 0–0.
San Lorenzo – Huracán. 1–0.
Banfield – Godoy Cruz. 1–1.
Arsenal – Independiente. 0–1.
Patronato – Tucumán. 2–1.
Boca Juniors – Vélez Sarsfield. 1–0.
Talleres – Lanús. 0–1.
Argentinos Juniors – River Plate. 0–3.