Fredagskrönikan: Vad sysslar de med på fotbollsförbundet?

Det diskuteras nya format, inför 2023, inom det argentinska fotbollsförbundet för landets högsta division. Ibland undrar jag vad de sysslar med på förbundets kansli.

Hur kommer det kommande året av den argentinska högstadivisionen att se ut? Det är en väldigt bra fråga och inte ens de ledande personerna inom landets fotboll har något bra svar på detta.

De senaste åren har vi fått leva med ett ligaspel som ständigt ändrat skepnad. Det har varit Copa Liga Profesional, Copa de la Superliga, Superliga, Liga Profesional och Copa Diego Maradona. Åren har inletts med ett cupspel (Copa Liga Profesional) som egentligen varit ett substitut för ligaspelet, men inte haft status som ett sådant. Därmed har lagen som vunnit denna turnering inte fått lov att räkna detta som ett ligaguld. Den har samtidigt rankats lite högre än Copa Argentina, även om båda är en nationell cuptitel.

Låter det rörigt? Vänta då bara. Det argentinska fotbollsförbundet, med Chiqui Tapia som president, har nämligen en aldrig sinande förmåga att komma upp med nya förslag om hur ligaspelet borde spelas. Det senaste är att förbundet väljer mellan tre potentiella alternativ inför de kommande året.

● I det första alternativet kommer inga lag att flyttas ner när årets Liga Profesional är färdigspelad om 6 omgångar. Däremot kommer fortsatt två lag att lyftas upp ifrån Primera Nacional vilket skulle göra att totalt 30 lag spelar i Argentinas högsta division under den kommande säsongen.

● Ett annat alternativ är att låta de två lagen, som ligger sämst till i nedflyttningstabellen, åka ner och sedan lyfta upp fyra lag (istället för två) ifrån Primera Nacional. I ett sådan scenario utökas också Liga Profesional med två lag, jämfört med i år, och innehåller 30 stycken under 2023.

● Det sista förslaget är att ha kvar det som man hade tänkt sig inför årets säsong. Två lag åker ner, och två åker upp. Därmed blir det 28 lag nästa säsong precis som det var bestämt på förhand.

Det tredje alternativet borde vara det mest självklara sett till att säsongen snart är slut och det känns väldigt märkligt att göra regeländringar mitt i säsongen. Men detta alternativ verkar vara minst ”hett” just nu inom förbundets väggar. Det skulle inte vara första gången som förändringar sker mitt under säsongen i den argentinska ligan och absolut ingenting förvånar mig längre.

Oavsett vilket alternativ det blir finns det såklart nya förslag på hur nästkommande år ska utformas. Tanken är att köra Copa Liga Profesional under de första månaderna (precis som i år) där lagen delas upp i två zoner med ett slutspel.

Förändringen som skulle bli (för det måste vi såklart ha några stycken, eller hur?) och som det finns förslag kring är att de tio bästa lagen, i vardera zon, går vidare för att spela Liga Profesional om en ny titel och platser till Copa-turneringarna. Men vad händer med de fem sista lagen i vardera zon undrar ni? Lugn, det är här en genialisk förändring kommer till. Dessa ska nämligen spela en egen liga tillsammans med de tio bästa lagen ifrån Primera Nacional. Dessa gör sedan upp om vem som ska åka ur och vinnaren av turneringen får dessutom en plats i Copa Sudamericana 2024.

När jag läser om dessa förslag blir jag helt matt. Ibland undrar jag vad de sysslar med på förbundets kansli. Varför finns det inte en enda människa som kan ställa sig upp och säga; nu är det slut med konstanta förändringar? Det argentinska fotbollsförbundet har blivit som ett girigt barn på julafton som tröttnar på den första leksaken redan efter tio minuter och behöver något nytt, en förändring och snabbt ska det gå. Otåligheten är ständigt en följeslagare.

Ibland undrar jag varför de inte bara kan köra en rak serie med normala nedflyttningar utan en massa konstlade påhitt som absolut ingen annan inom fotbollsvärlden skulle få för sig att ta efter. Det är svårt att ta det argentinska fotbollsförbundet på allvar. Chiqui Tapia framstår mer och mer som en pompös person som har noll kompetens för det arbete som han förväntas uträtta. Känslan är att han mest är intresserad av att få fotograferas ihop med Lionel Messi och de andra storstjärnor i landslaget. Detta samtidigt som han jobbar aktivt på att förstöra den argentinska ligan. Tröttsamt är nog ordet som sammanfattar hela soppan på bästa sätt.

***

Veckans…

Citat: ”Messi vet hur man styr ett omklädningsrum” – Estudiantes målvakt Mariano Andújar, som var lagkamrat med Messi vid bl.a. världsmästerskapet 2014, minns att landslagets lagkapten vet hur man leder sina lagkamrater.

Veckans cupdramatik: Tre av fyra kvartsfinaler i veckans Copa Argentina avgjordes med en straffläggning. I slutändan gick Banfield, Talleres, Patronato och Boca Juniors vidare.

Fiasko: Det måste man nästan definiera River Plates uttåg ur Copa Argentina som. Detta innebär nämligen att för första gången sedan Marcelo Gallardo tog över rodret, som tränare 2014, går klubben mot den första säsongen utan en titel. Otroligt tungt för River Plate som vant sig vid framgångar de senaste åren. Fortsätter Gallardo efter nyår? Det återstår att se.

”Helgens måste”: Det kommer att spelas två derbyn i helgen som jag inte tänker missa. Det första spelas redan ikväll mellan Deportivo Español och Sportivo Italiano (20:30) i den argentinska fjärdedivisionen. Matchen går faktiskt att se och det är Italianos egen Youtubekanal som sänder. Dessutom möts San Lorenzo och Huracán under morgondagen i ett alltid lika underskattat derby i Buenos Aires (20:30). Huracán jagar den absoluta toppen av tabellen medans San Lorenzo behöver stabilisera upp sina senaste insatser. Det borde hursomhelst bli sevärt.

Veckans tweet: Patronatos officiella konto verkade fira avancemanget i Copa Argentina ordentligt när de lade ut den här tweeten efter att ha slagit ut River Plate i onsdags. ”Hay fiesta en Paraná”.

Veckans citat nummer 2: ”Jag kommer inte att lämna båten” – Carlos Tevez har varit tydligt med att han tänker fortsätta som tränare för Rosario Central åtminstone kontraktstiden ut (18/12 när presidentval ska genomföra). Vad som händer därefter återstår att se.