Summering av omgång 21 i Liga Profesional: Tucumán fortsatt i topp medans läget ser hopplöst ut för Patronato och Aldosivi i botten

Den 21:e omgången av Liga Profesional är färdigspelad och därför ska vi ta och titta lite närmre på de matcherna som stack ut lite extra i den här omgången. 

Med endast sex omgångar kvar av säsongen börjar vi obönhörligen att närma oss slutspurten av ligaspelet. Fortfarande är flera lag inblandade i toppstriden och även runt platserna till de båda Copa-turneringarna är det jämnt. I botten börjar det däremot att se tämligen hopplöst ut för såväl Patronato som Aldosivi.

Utropstecknen!

● Atlético Tucumán tog tre väldigt viktiga poäng hemma mot Estudiantes under söndagskvällen. Pusineris manskap vann med 3–1 efter att Augusto Lotti frälst laget i den andra halvleken med två stycken fullträffar. Tack vare segern behåller Tucumán serieledningen och avståndet ner till tvåan Boca Juniors är fortsatt två poäng. Härnäst väntar ett bortamöte mot Patronato i Paraná. 

● Racing Club höll sig kvar i guldstriden genom att vända hemma mot Unión under söndagen till seger med 2-1. Gästerna tog först ledningen genom Junior Marabel, men Gagos lag vaknade till liv och kunde gå segrande ur matchen efter mål av Enzo Copetti och Johan Carbonero. Gagos byten blev vitala i vändningen då det var dessa som ingöt ny energi till laget. Racing är därmed fortsatt fyra poäng bakom Tucumán och än så länge lever hoppet vidare om ett ligaguld.

● Central Córdoba tog tre blytunga poäng i bottenstriden, borta mot Aldosivi, under måndagskvällen. Abel Balbos lag vann med hela 3–0 efter att Hernán López smällt dit med ett praktfullt hattrick. Därmed ser Central Córdoba onekligen ut att greja ett nytt kontrakt. Vad det gäller Aldosivi ser det däremot betydligt dystrare ut. Det lär krävas ett mindre mirakel om inte klubben ifrån Mar del Plata ska spela i Primera Nacional under den kommande säsongen. 

● Argentinos Juniors studsade tillbaka, efter två raka förluster, genom att vinna med 4–0 borta mot Colón. Visserligen är Santa Fe-klubben ordentligt risiga just nu, men segern innebär att Gabriel Militos manskap fortsatt är med i jakten kring platserna till nästa års Copa Libertadores. Målen gjordes av Gabriel Ávalos, Gastón Verón, Javier Cabrera och Andrés Roa. 

● Talleres besegrade River Plate på Estadio Monumental, under lördagskvällen, med 1-0 och Córdobaklubben har nu vunnit fyra av sina fem senaste ligamatcher. Utvecklingen under Javier Gandolfi har varit otroligt fin och just nu känns Talleres nästan ostoppbara. Helgens segermål prickades in av Ulises Ortegoza som därmed också gjorde sitt allra första mål för Córdobaklubben.

Frågetecknen?

● Det ser, som sagt, hopplöst ut för såväl Patronato som Aldosivi i botten av tabellen. Aldosivi föll, som tidigare nämnts, hemma mot Central Córdoba med 0–3 och i Patronatos fall blev det förlust borta mot Defensa y Justicia med 2–1. I skrivande stund har båda lagen nio poäng upp till Arsenal som är på säker mark. Med endast arton poäng kvar att spela om känns det närmast som en omöjlig uppgift för båda två. Om vi ska vara helt ärliga är det förmodligen bara ett mindre mirakel som kan hålla de kvar. 

● River Plates förlust mot Talleres innebar att de nu är nio poäng bakom serieledande Tucumán. Detta känns inte nåbart för Gallardos manskap och med största sannolikhet släcktes deras gulddrömmar den här helgen. River har inte alls fått det att stämma på sistone och det har känts som att laget säckade ihop efter förlusten i Superclásico mot Boca Juniors. 

● Även Gimnasia åkte på en tung förlust i helgen – deras andra raka i ligaspelet – när Tigre blev för svåra på hemmaplan. Därmed halkar Pipo Gorositos manskap efter i toppstriden. Jag skulle dock inte vilja räkna bort de helt ifrån guldjakten, men formen pekar sannerligen inte till deras fördel. 

Samtliga resultat i omgång 21.
Godoy Cruz – Boca Juniors. 0-1.
Huracán – Banfield. 3-1.
Sarmiento – Arsenal. 2-0.
Defensa y Justicia – Patronato. 2-1.
Lanús – San Lorenzo. 2-0.
River Plate – Talleres. 0-1.
Independiente – Newell’s Old Boys. 1-0.
Gimnasia – Tigre. 0-1.
Rosario Central – Platense. 1-1.
Racing Club – Unión. 2-1.
Vélez Sarsfield – Barracas Central. 1-0.
Atlético Tucumán – Estudiantes. 3-1.
Aldosivi – Central Córdoba. 0-3.
Colón – Argentinos Juniors. 0-4.