Fredagskrönikan: Ska en fotbollsspelare – eller tränare behöva utstå vad som helst ifrån läktaren?

Racing Clubs målvakt, Gabriel Arias, hamnade i blickfånget under den föregående omgången efter att ha gjort obscena gester mot Platenses publik. Detta efter att ha fått ta emot förolämpningar mot sin familj under matchens gång. Ska en fotbollsspelare – eller tränare behöva acceptera att de blir utsatta för precis vad som helst ifrån läktaren?

Jag ska givetvis börja med att slå fast att handlingen att göra obscena gester mot en publik – eller för den delen någon människa i samhället – såklart inte är acceptabelt. Men många gånger får fotbollsspelare, och tränare, utstå enormt mycket skit ifrån läktarna och någonstans kan man fråga sig var gränsen ska gå. 


Racings – och det chilenska landslagets målvakt Gabriel Arias hamnade i blåsväder under den föregående helgen när han, efter matchens slut mot Platense, gjorde obscena gester mot hemmapubliken. Den spontana känslan var, där och då, helt enkelt; vad sysslar han med? Att en så pass rutinerad spelare som han låter sig provoceras av några supportrar och tappar huvudet totalt tydde sig både överraskande och obegripligt. 

Vad låg då egentligen bakom hans utbrott?

Enligt Arias själv ska ett gäng på fyra personer ha häcklat honom och hans familj under hela matchen – uppvärmningen inkluderad. Så här sa han själv om det inträffade. 

”Det är ett väldigt svårt samhälle vi lever i när folk tar sig tid att leta upp namnen på dina familjemedlemmar för att sedan under uppvärmningen, samt hela matchen, stå och häckla dessa och säga väldigt smärtsamma saker. De passerade en gräns och sanningen är den att jag exploderade mot dessa fyra personer. Det var ingenting gentemot Platenses supportrar i allmänhet utan de som konstant häcklade min familj. Jag ber om ursäkt till Platense och mina lagkamrater för mitt uppträdande.”

Om man bemödar sig med att leta upp namnen på en spelares fru, och barn, för att sedan skrika förolämpningar under en hel match – då har man såklart passerat en gräns. Samtidigt är detta dessvärre alldeles för vanligt inom fotbollen att spelare och tränare får utstå både det ena och det andra ifrån vissa supportrar på plats. 

Ett problem som seglat upp i Argentina, och som många har beklagat sig över på sistone, är att supportrarna spottar mot spelarna på planen och tränaren på bänken. Detta har tydligen blivit en trend som ökat något enormt de senaste säsongerna och man kan såklart fråga sig hur mycket en fotbollsspelare – eller tränare ska behöva tolerera innan något brister. 

Givetvis är inte lösningen att svara med något lika idiotiskt tillbaka, men samtidigt måste man komma ihåg att fotbollsspelare är människor de också. Och även om de har fokus på matchen som spelas nere på planen är det såklart ofrånkomligt att höra en hel del saker under drabbningens gång. 

Gabriel Arias beslut att reagera på häcklarna innebär att han får en matchs avstängning ifrån ligaspelet. Vad det gäller personerna i publiken lär det inte bli någon bestraffning alls eftersom man inte har kunnat identifiera dem. Jag anser att Arias gjorde fel som svarade häcklarna med obscena gester, men jag kan samtidigt förstå hans frustration när personer du älskar häcklas i nittio minuter av ett gäng främmande personer samtidigt som du bara försöker att göra ditt jobb. En fotbollsspelare ska, trots allt, inte behöva utstå vad som helst ifrån läktarna. 

***

Veckans…

Citat: ”Varför skriker ni inte förolämpningar till Tinelli, han som har rånat er på allting” – Även San Lorenzos tränare, Rubén Darío Insúa, hamnade i blickfånget efter att ha svarat på supportrarnas kritik under slutskedet av förlustmötet med River Plate. Huvudtränaren refererade till storklubbens f.d. president och som fått utstå enormt mycket kritik under de senaste åren p.g.a. den rådande sportsliga – och ekonomiska kris som råder i San Lorenzo. Citatet ifrån Insúa skapade en svallvåg av kritik och han blev faktiskt även anmäld för att ha ”uppviglat till upplopp.” Ibland kan ett citat generera otroliga konsekvenser. 

Formstarka lag: Independiente går just nu som tåget och har vunnit fyra raka matcher – cupen inkluderat. Storklubben har nästan levt i konstant kris de senaste säsongerna, men under den senaste tiden har tränaren Julio Falcioni fått ordning på laget och spelarna har lyft fram den positiva känslan som, just nu, råder i truppen. Kanske är det på väg att vända så smått för den ständigt lidande storklubben?

Avsked: Aldosivi valde att sparka sin tränare Leandro Somoza efter endast tre månader vid rodret. Klubben ifrån Mar del Plata ligger på nedflyttningsplats och har haft enormt svårt att få till såväl det spelmässiga – som någon vidare poängskörd den här säsongen. Somoza hann leda laget i sexton matcher varav endast tre stycken slutade med seger och där Aldosivi inkasserade sammanlagt tio förluster. 

Citat nummer två: ”Jag ringde till Chiquito Romero och sa att han skulle komma hit. Han har kommit bra in i omklädningsrummet” – Marcos Rojos angående Bocas nyförvärv, tidigare i somras, av målvakten Sergio Romero. Den 35-årige f.d. landslagsmålvakten är alltjämt skadad och har ännu inte fått debutera för storklubben sedan han anlände. 

”Helgens måste”: Toppstriden i Liga Profesional rullar vidare under helgen trots att det är landslagsuppehåll på många andra håll i världen. Boca Juniors reser till Mendoza för att möta Godoy Cruz under natten mot lördagen (avspark 00:00) och Huracán tar samtidigt emot Banfield i Buenos Aires. På lördagskvällen ställs River Plate mot Talleres på Estadio Monumental (23:00) och på söndag möter Gimnasia Tigre (20:30), Racing Unión (23:00) samt Tucumán Estudiantes (01:30). Dessutom kan Belgrano säkra uppflyttning till landets högsta division när de ställs mot Brown Adrogue på bortaplan (söndag, 18:40).