2009: ”Que la chupen y la sigan chupando”

2009. På en presskonferens efter att ha säkrat kvalificeringen till världsmästerskapet i Sydafrika hade Diego Maradona ett av sina klassiska – och mindre smickrande utbrott gentemot den samlade journalistkåren. 

Maradona lutade sig tillbaka i stolen i pressrummet. Han tittade allvarsamt på den samlade presskåren innan han lutade sig framåt och började prata. Argentina hade precis säkrat avancemanget till världsmästerskapet i Sydafrika genom att besegra Uruguay med 1–0 på bortaplan efter ett sent mål av Mario Bolatti. 

Under kvalets gång hade förbundskaptenen Diego Maradona kritiserats hårt av vissa delar av den argentinska journalistkåren. Argentina hade fått kämpa något enormt för att nå världsmästerskapet och såg länge ut att behöva spela ett play-off mot Costa Rica. Efter att Maradonas landslag förlorat hemma mot Brasilien, med endast tre omgångar kvar av kvalspelet, med 3–1 fanns det en många som ropade på ikonens avgång. Detta hade han inte glömt bort när han satte sig ner på presskonferensen, efter segern mot Uruguay, lite mer än en månad senare.

”Den här segern är för mina spelare och det argentinska folket. Till er andra som tvivlade på det här landslaget har jag bara en sak att säga, och jag ber om ursäkt till kvinnorna som är i rummet, men ni som tvivlade ni kan suga på den – och ni kan fortsätta att suga. Jag är svart eller vitt – grå kommer jag aldrig vara i hela mitt liv. Ni behandlade mig som skräp. Ni kan fortsätta att suga. Nu är alltihop en helt annan historia.”

Diegos uttalande på presskonferensen möttes givetvis med massiv kritik i tidningarna och givetvis var inte FIFA sena med att dela ut en ordentlig avstängning. Maradona förbjöds att utföra några handlingar som hade att göra med fotboll under två månaders tid. Detta renderade i att förbundskaptenen inte kunde närvara på lottningen, till världsmästerskapet, som hölls i Kapstaden under inledningen av december 2009. 

”Que la chupen y la sigan chupando” har i efterhand blivit ett av många klassiska utbrott ifrån Diego Maradona och ett bevis på den frispråkighet som många gånger ställde till det för honom själv. 

Väl framme i mästerskapet gjorde Argentina sedan ett väldigt bra gruppspel i Sydafrika där de vann samtliga matcher mot Nigeria, Sydkorea och Grekland. Därefter slog Argentina ut Mexiko i åttondelsfinalen innan det var dags att drabba samman med den gamle antagonisten Tyskland i kvartsfinalen. Här åkte Argentina ut med dunder och brak när tyskarna vann med klara 4–0. Detta skulle också bli Maradonas sista match som förbundskapten för Argentina. 

Komiskt nog kan man konstatera att efter Uruguays förlust mot Argentina, i den avslutande kvalmatchen, lyckades de slå ut Costa Rica i play-off och sedan gjorde de ett fantastiskt världsmästerskap där de kom fyra och Diego Forlán utsågs till turneringens bäste spelare. Ibland följs ett steg bakåt av flera kliv framåt.