Summering av omgång 20 i Liga Profesional: Tucumán nya serieledare och Lanús vann derbyt mot Banfield

Den tjugonde omgången är färdigspelad av Liga Profesional och därför ska vi ta en närmare titt på dessa matcher. 

Det svänger snabbt i toppen av tabellen just nu eftersom det är så otroligt jämnt. Efter den här omgången är Tucumán nya serieledare, medan såväl Gimnasia – som Boca Juniors tappade poäng. 

Utropstecknen!

● Tucumán är nya serieledare efter att de besegrat Argentinos Juniors på bortaplan med 2–1. Cristian Menéndez blev stor matchvinnare med sina dubbla mål och segern genererade garanterat en stor lättnad inom Tucumán. Laget kom till helgens möte med fyra raka matcher utan seger och de började tappa greppet om ligaguldet. Just därför var såklart måndagens seger över Argentinos enormt välkommen.

● Talleres går som tåget under ledning av Javier Gandolfi. Den före detta spelaren tog över rodret efter att Pedro Caixinha lämnat posten som huvudtränare. Officiellt är Gandolfi bara interimtränare, men hans facit hittills gör att många supportrar till Córdobaklubben vill se att han får fortsatt förtroende även efter nyår. På fyra matcher under Gandolfi har Talleres vunnit tre stycken och ännu inte förlorat. Under söndagen kom ytterligare en seger när Colón besegrades med 2–0 på hemmaplan efter dubbla mål av Rodrigo Garro. 

● Lanús vann derbyt mot Banfield med 2–1 och fick lite välbehövlig arbetsro – om än tillfällig – efter en genomgående bedrövlig säsong. Helgens mål gjordes av Yonathan Cabral och Franco Orozco. Förhoppningsvis kan Kudelka – och hans manskap spinna vidare på denna seger och plocka ytterligare några trepoängare innan säsongen är över. 

Frågetecknen?

● Aldosivi klappade igenom totalt mot Arsenal i helgen och förlorade med hela 3–0. Nedflyttningen kryper allt närmare då Arsenal var det närmaste laget ovanför strecket. Just nu ser det faktiskt ganska hopplöst ut för både Aldosivi och Patronato som är de lagen som innehar nedflyttningsplatserna. Det sistnämnda laget fick bara 0–0 hemma mot Rosario Central och det kommer krävas ett mindre mirakel om Paranáklubben ska hålla sig kvar i höst. 

● Newell’s kom med två raka segrar i ryggen till helgens möte med Sarmiento. Chansen fanns att haka på den yttersta toppen, men då krävdes tre poäng. Det blev det inte. Istället vann Sarmiento med 1–0 efter att Jair Arismendi gjort matchens enda mål. Med nio poäng upp till Tucumán räknar jag bort Newell’s ifrån toppstriden. 

● Även Platense kan vi räkna bort ifrån toppstriden efter att de förlorat mot Racing Club på hemmaplan med 1–0. Matchens enda mål gjordes av Maximiliano Romero och istället hakade Gagos manskap på i toppen – nu endast fyra poäng bakom serieledarna. Platense har varit väldigt ojämna under den senaste tiden och ofta varvat segrar med att förlora i omgången efter. Det håller inte om man ska slåss om ligaguldet. 

Samtliga resultat ifrån den 20:e omgången.
Barracas Central – Godoy Cruz. 3–1.
Newell’s Old Boys – Sarmiento. 0–1.
Tigre – Vélez Sarsfield. 2-0.
San Lorenzo – River Plate. 0-1.
Banfield – Lanús. 1-2.
Platense – Racing Club. 0-1.
Talleres – Colón. 2-0. 
Arsenal – Aldosivi. 3-0.
Boca Juniors – Huracán. 0-0.
Unión – Independiente. 0-1.
Estudiantes – Defensa y Justicia. 1-2.
Argentinos Juniors – Atlético Tucumán. 1-2.
Patronato – Rosario Central. 0-0.
Central Córdoba – Gimnasia. 1-0.