Dags för slutspurten i Liga Profesional: Här är lagen som gör upp om ligaguldet

Under denna helg inleds den tjugonde omgången av Liga Profesional och därmed går vi in på slutspurten av säsongen. Här är lagen som gör upp om ligaguldet.

Åtta omgångar återstår av årets Liga Profesional och som det ser ut just nu gör tio lag upp om ligaguldet. Dessa befinner sig samtliga inom sju poängs avstånd och det kommer garanterat att bli dramatiskt hela vägen in på mållinjen. I denna artikel är tanken att vi ska gå igenom varje enskilt lag som gör upp om denna åtråvärda ligatitel.

Gimnasia. 36 poäng. Senaste ligaguld: 1929.

Serieledare och enormt starka på hemmaplan där de är obesegrade. Är svårslagna rent generellt och Gimnasia har faktiskt bara förlorat tre av nitton matcher den här säsongen. Har inget jättesvårt avslutningsschema, men nyckelmatchen kommer att bli mötet med Boca Juniors på hemmaplan om fyra omgångar. Det vill också till att den ganska tunna truppen inte åker på fler skador under slutskedet – då kan det gå vägen. Tränare Pipo Gorosito vet hur man blir mästare och jag skulle inte bli förvånad ifall Gimnasia får lyfta pokalen i höst. Det skulle i sådana fall vara deras första ligaguld på 83 år.

Återstående spelschema: Central Córdoba (B), Tigre (H), Barracas Central (B), Boca Juniors (H), Banfield (B), San Lorenzo (H), Argentinos Juniors (H), Talleres (B).

Gimnasia sitter i förarsätet inför avslutningen.

Tucumán. 35 poäng. Senaste ligaguld: Aldrig hänt.

Har hackat en hel del den senaste tiden och tappat poäng i fyra raka matcher. Därmed har också serieledningen glidit dem ur händerna. Tucumán ska egentligen inte kunna befinna sig såhär pass högt upp i tabellen sett till vilken trupp de besitter, men Pusineri har fått ihop ett bra kollektiv. Formen pekar, som sagt, neråt och jag skulle bli förvånad om Tucumán kniper guldet.

Återstående spelschema: Argentinos Juniors (B), Estudiantes (H), Patronato (B), Platense (H), Racing Club (B), Rosario Central (H), Unión (H), Defensa y Justicia (B).

Boca Juniors. 35 poäng. Senaste ligaguld: 2020.

Har seriens bästa trupp ihop med River Plate och dessutom är Boca, just nu, seriens tveklöst mest formstarka lag. Laget har vunnit fem raka matcher i ligaspelet och även fast det suttit långt inne i vissa av matcherna (samtliga fem har varit uddamålssegrar), är ändå känslan att Boca vinner i möten som andra hade tappat poäng den här säsongen. Har några kluriga matcher kvar och dessutom kommer de säkerligen gå hårt in för att knipa Copa Argentina framför näsan på River. Tillsammans med Gimnasia ser jag emellertid Boca Juniors som de största titelkandidaterna i höstens Liga Profesional. Det ska dock poängteras att Boca har ett klurigt avslutningsschema.

Återstående spelschema: Huracán (H), Godoy Cruz (B), Vélez Sarsfield (H), Gimnasia (B), Aldosivi (H), Sarmiento (B), Newell’s (B), Independiente (H).

Boca Juniors är enormt formstarka just nu och har en stark trupp. Når de hela vägen?

Huracán. 33 poäng. Senaste ligaguld: 1973.

Har hängt med i toppen ett bra tag den här säsongen och mycket har de Franco Cristaldo att tacka för detta. Mittfältaren har haft en exemplarisk säsong och utan honom hade förmodligen inte Huracán varit med i titelracet längre. Tillsammans med den mustaschprydde Matías Cóccaro är det av yttersta vikt att Cristaldo håller sig frisk under slutspurten ifall Huracán ska ha någon som helst chans på ligaguldet. Det skulle i sådana fall bli deras första på 49 år. Har flera kluriga matcher kvar med bl.a. bortamöten mot Boca Juniors och ärkerivalen San Lorenzo.

Återstående spelschema: Boca Juniors (B), Banfield (H), San Lorenzo (B), Talleres (H), Argentinos Juniors (B), Estudiantes (H), Platense (H), Patronato (B).

Godoy Cruz. 32 poäng. Senaste ligaguld: Aldrig hänt.

Har tagit en poäng på de två senaste matcherna och om jag ska vara helt ärlig har jag aldrig sett Godoy Cruz som en seriös titelkandidat den här säsongen. Det gör jag fortfarande inte. Kommer behöva mycket hjälp av andra lag, men om jag ska vara ärlig tror jag att Mendozaklubben kommer att fälla sig själv. Med det sagt har laget ändå gjort en bra säsong med deras mått mätt.

Återstående spelschema: Barracas Central (B), Boca Juniors (H), Banfield (B), San Lorenzo (H), Talleres (B), Argentinos Juniors (H), Patronato (H), Estudiantes (B).

Racing Club. 31 poäng. Senaste ligaguld: 2019.

Har svajat på tok för mycket i sina prestationer den här säsongen vilket är synd eftersom jag såg Racing Club som den kanske främsta titelkandidaten på förhand. Med det sagt har Gago en stark trupp och när det stämmer för dem är det få lag som kan besegra Racing. Har ett ganska överkomligt avslutningsschema där främst avslutningsmatchen mot River Plate, och mötet med Tucumán sticker ut som svåra matcher. Kan Racing ta full pott på de tre nästkommande matcherna kan jag kanske börja tro på dem som ett mästarlag. Dock känns det ändå som att det ska mycket till ifall Gago och hans manskap ska stå som slutsegrare i slutet av oktober.

Återstående spelschema: Platense (B), Unión (H), Rosario Central (H), Defensa y Justicia (B), Tucumán (H), Colón (B), Lanús (B), River Plate (H).

Kan Fernando Gagos lag komma ikapp topppen?

Argentinos Juniors. 30 poäng. Senaste ligaguld: 2010.

Känns egentligen litegrann samma sak som med Godoy Cruz. Laget är egentligen inte tillräckligt bra för att nå hela vägen och har tappat väldigt mycket poäng under den senaste tiden. En seger på de fem senaste omgångarna och bland dessa återfinns tre förluster. Nej tyvärr, men Argentinos kommer inte att bli mästare i år heller.

Återstående spelschema: Tucumán (H), Colón (B), River Plate (H), Lanús (B), Huracán (H), Godoy Cruz (B), Gimnasia (B), Vélez Sarsfield (H).

River Plate. 29 poäng. Senaste ligaguld: 2021.

River Plate har sjunkit som en sten under de två senaste omgångarna där de först förlorade Superclásico mot Boca Juniors och sedan hemma mot Banfield med 1-2. Det känns nästan som att Gallardo och River har gett upp säsongen och det är klart att det ska till något alldeles extra ifall de ska lyckas att komma ikapp övriga lag. Dessutom pekar formen, som sagt, spikrakt neråt. Med allt detta sagt måste ändå River samla på sig poäng framöver – alternativt vinna cupen – om de ska få spela Copa Libertadores nästa säsong. Detta bör trigga de en hel del under slutspurten av Liga Profesional.

Återstående spelschema: San Lorenzo (B), Talleres (H), Argentinos Juniors (B), Estudiantes (H), Patronato (B), Platense (H), Rosario Central (H), Racing Club (B).

Platense. 29 poäng. Senaste ligaguld: Aldrig hänt.

Har hängt med på ett imponerande sätt, men om vi ska vara helt ärliga är Platense ett mittenlag och lär så också förbli den här säsongen. Laget är på tok för ojämna för att de ska lyckas att knapra ikapp de sju poäng som man är efter Gimnasia i toppen. Det kommer tyvärr inte att gå. Faktum är att jag snarare tror att Platense kommer falla ner ett par placering under slutskedet av säsongen.

Återstående spelschema: Racing Club (H), Rosario Central (B), Defensa y Justicia (H), Tucumán (B), Colón (H), River Plate (B), Huracán (B), Lanús (H).

Newell’s Old Boys. 29 poäng. Senaste ligaguld: 2013.

Inledde säsongen starkt, men fick sedan en härdsmälta som ledde till att Javier Sanguinetti lämnade jobbet som huvudtränare. Fått lite fart på sistone och kommer ifrån två raka segrar. Vinsten mot Gimnasia för en knapp vecka sedan imponerade klart mest och kan Newell’s fortsätta att prestera på det viset framöver bör de komma åtminstone topp 5. Dock har jag svårt att se de komma ikapp den yttersta toppen.

Återstående spelschema: Sarmiento (H), Independiente (B), Unión (B), Arsenal (H), Central Córdoba (B), Tigre (H), Boca Juniors (H), Barracas Central (B).