Summering av omgång 19 i Liga Profesional: Gimnasia upp i ensam serieledning

Den 19:e omgången är färdigspelad i Liga Profesional och därför ska vi ta och titta närmre på dessa matcher.

Vi bjöds på en mitt-i-veckan omgång där nästan en full omgång spelades. Vélez Sarsfield mot Central Córdoba sköts upp eftersom polisen inte ville ha två matcher i Liga Profesional samtidigt och p.g.a. att de trodde att Vélez skulle spela i Copa Argentina istället – vilket de också gjorde under gårdagen mot Independiente (förlust 0–2). 

Utropstecknen! 
● Gimnasia tog tre blytunga poäng hemma mot Arsenal och klev upp i ensam serieledning. Pipo Gorositos manskap har haft det lite småkämpigt den senaste tiden, men lyckas allt som oftast att resa sig igen. Mot Arsenal var man tämligen överlägsna och vann också till slut med klara 2–0 efter mål av Ramón Sosa och Nicolás Colazo. Gimnasia blir att räkna med under slutspurten av säsongen.

● Boca Juniors tog sin femte raka seger i ligaspelet när Lanús besegrades under onsdagskvällen med 1–0. Segern satt dock långt inne och det var först i den 90:e spelminuten som Pipo Benedetto kunde avgöra matchen till Boca Juniors fördel. Under de senaste veckorna har storklubben börjat likna sitt forna jag igen och har seglat upp som en trolig titelkandidat. Just nu ligger man trea – endast en poäng bakom serieledarna Gimnasia.

● Independiente har visat lite bättre moral den senaste tiden och vunnit två raka matcher i ligaspelet inklusive avancemang i Copa Argentina, under gårdagen, mot Vélez Sarsfield. Julio Falcioni har kanske hittat en någorlunda balans, om än tillfällig, i det sjunkande röda skeppet. 

Frågetecknen?
● River Plate följde upp söndagens förlust i Superclásico, mot Boca Juniors, med att förlora mot Banfield under onsdagskvällen med 1–2. Anfallsspelet var verkligen ingen höjdare i den här matchen och just nu ser Gallardos lag en aning skadeskjutet ut. Storklubben hittar inget flyt i spelet och det vill till att laget tar sig samman snart om de ska lyckas säkra en plats till nästa års Copa Libertadores.

● Arsenal börjar närma sig, oroväckande mycket, en nedflyttningsplats. Laget har bara tagit två poäng på de senaste fem omgångarna och har inte vunnit på sju raka matcher i Liga Profesional. I skrivande stund har Arsenal endast sex poäng ner till Aldosivi på nedflyttningsplats och även om de inte heller direkt rosar marknaden just nu har nedflyttningen sannerligen krupit allt närmre för Sarandíklubben. Under torsdagen förlorade laget igen när Gimnasia blev för svåra på bortaplan. 

● Tränaren Frank Kudelka och hans Lanús blev utbuade i förlustmötet med Boca Juniors under onsdagskvällen. Laget får inte ordning på någonting den här säsongen och är en av årets största besvikelser. Nästa helg väntar Banfield på bortaplan i ett tufft derby och jag avundas faktiskt inte någon spelare just nu i Lanús. 

Samtliga resultat ifrån den 19:e omgången:
Sarmiento – Independiente. 1-2.
Godoy Cruz – Tigre. 1–1.
Huracán – Barracas Central. 1–1.
Racing Club – Patronato. 1-0.
Platense – Unión. 1-0.
Aldosivi – Newell’s Old Boys. 1-2.
Colón – San Lorenzo. 0-0.
River Plate – Banfield. 1-2.
Lanús – Boca Juniors. 0-1.
Defensa y Justicia – Argentinos Juniors. 2-1.
Rosario Central – Estudiantes. 1-1.
Gimnasia – Arsenal. 2-0. 
Atlético Tucumán – Talleres. 1-1.