Fredagskrönikan: Måndagens dödskjutning lade en mörk skugga över toppmötet 

I måndags sköts en supporter ihjäl till, San Martín de Tucumán, precis innan toppmötet mot Belgrano i Primera Nacional. Detta är det senaste, av en långt rad, mord inom den argentinska fotbollshistorien.

Endast en kort stund innan toppmötet mellan San Martín de Tucumán och Belgrano, i Primera Nacional, skulle spelas under måndagskvällen sköts en supporter ihjäl nära hemmalagets arena. Enligt polisen ska det ha uppstått ett bråk mellan fraktioner inom Tucumáns Barra, vilket ska ha resulterat i att Manuel Alejandro López – kallad Berenjena – sköts i nacken. Supportern avled kort därefter.

Båda klubbarna informerades om dödsfallet, men matchen spelades ändå eftersom polisen ansåg att säkerheten inne på arenan inte var hotad. Detta var det senaste dödsfallet inom den argentinska fotbollen och dessvärre är våldet någonting som finns närvarande i bakgrunden hela tiden. Lyckligtvis var det ett tag sedan som någon supporter dog i anslutning till en fotbollsmatch i Argentina, men att de olika Barra-fraktioner sitter inne med ett enormt våldskapital är knappast någon hemlighet. 

Det är egentligen först på senare år som förbundet, klubbarna och polisen har börjat arbeta aktivt för att göra fotbollsarenorna i Argentina säkrare. Dock har man inte lyckats särskilt bra alla gånger. Trots att man stängt av många av ledarna för de större Barra-grupperingarna finns dessa fraktioner fortfarande närvarande på nästan samtliga arenor i Argentina. Man ska heller inte glömma bort att så sent som vid världsmästerskapet 2010 i Sydafrika flög närmare 80 VIP-Barras med samma flyg som den argentinska landslagstruppen. Att det finns ett nära band mellan flera klubbar och de olika Barra-grupperingarna är ingen hemlighet. 

Måndagens dödsfall kastade en mörk skugga på vad som var tänkt att bli en fotbollsfest mellan San Martín de Tucumán och Belgrano. Det var visserligen en fin stämning inne på arenan och matchen i sig bjöd också upp till mycket dramatik. I slutändan vann hemmalaget med 1-0 och Tucumán närmar sig därmed Belgrano, i toppen av tabellen, även om avståndet fortfarande är betänkligt. 

Att inte mordet i sig fick mer medialt utrymme i Argentina säger något om hur pass vanligt det ändå är – och har varit genom åren. Vi ska såklart inte sitta och påstå att folk skjuts till höger – och vänster runt fotbollsmatcherna i landet – tvärtom. Men det händer dessvärre med jämna mellanrum och varje mord är ett för mycket. Att Barra-grupperingarna bidrar till en fin stämning inne på arenorna lyfts ofta fram till deras fördel och det stämmer såklart i de allra flest fall. Men någonstans tycker jag att man tagit det hela ett steg för långt när en människa mördas i nära anslutning till insläppen på arenan. Det är en sak att grupperingar slåss med varandra, det kommer vi förmodligen alltid att få leva med. Men mord runt en fotbollsmatch ska bara inte få ske oavsett i vilket land – eller under vilka omständigheter som det handlar om. 

***

Veckans…


Citat: ”På fredag blir det asado med hela laget” – Vicepresidenten Juan Román Riquelme efter att ha vunnit derbyt mot River Plate i söndags.

Matchvinnare: Darío Benedetto följde upp sitt avgörande av Superclásico med att även sätta matchens enda mål mot Lanús i onsdags. Anfallsstjärnan kan bli tunga på vågen under slutspurten av säsongen. 

Citat nummer två: Vi är väldigt förväntansfulla, men det är 24 poäng kvar att spela om. Jag önskar att anlända till den sista omgången på denna position” – Néstor Gorosito efter att hans Gimnasia klivit upp i ensam serieledning under torsdagskvällen.

Självrannsakan: Det var en ganska uppgiven Marcelo Gallardo som mötte pressen efter helgens förlust i Superclásico mot Boca Juniors. ”Jag gjorde fel” sa han efteråt, ”Jag kan göra fel, precis som jag kan göra saker och ting bra, kan jag göra fel. Alltid.” Efter onsdagens förlust mot Banfield var tränaren ännu mera krass i sina uttalanden, även om han inte ville överdriva den negativa spiral som laget just nu genomgår; ”Man behöver inte dramatisera det allt för mycket. Det är ett ojämnt år – så är det bara.” 

”Helgens måste”: På söndag möts Banfield och Lanús i Clásico del Sur (Avspark 23:00). Hemmalaget kommer ifrån en tung seger mot River Plate på bortaplan samtidigt som Lanús genomgår en smärre kris just nu. Jag tror inte att gästernas tränare Frank Kudelka kommer att sitta kvar vid en förlust på söndag. Även San Lorenzo mot River Plate på söndag (Avspark 20:30) borde bli sevärd och högintressant.