1993: När Diego Maradona presenterades av Newell’s Old Boys

13 september 1993. Klockan har precis slagit över till 19:34 denna ljumna septemberkväll i Rosario när Diego Maradona kliver ut på Newell’s hemmaplan för första gången. Iklädd lagets matchtröja och gåendes med döttrarna Dalma och Giannina i händerna insuper han atmosfären ifrån över 40,000 fanatiska åskådare.

Att Diego Maradona överhuvudtaget hamnade i Newell’s Old Boys, under inledningen på 90-talet, var ganska sensationellt sett ur flera perspektiv. Den argentinske storstjärnan hade lämnat Sevilla efter en mindre lyckad sejour och efter att ha blivit ovän med sin gamle följeslagare – tränaren Carlos Bilardo. ”El Narigón” hade bytt ut Diego i en match varpå Maradona stormat av planen och svurit över sin tränarens val. Alltihop fångades av TV-kamerorna och även om Bilardo först fick reda på detta när han slog på Tv:n på kvällen, han hade nämligen inte hört svordomarna inne på arenan, skulle detta visa sig bli Maradonas sista match i den sydspanska klubben.

Bilardo har beskrivit i sin självbiografi hur han omgående, efter att ha lyssnat på Diegos svordomar på TV:n, åkte hem till stjärnas bostad för att konfrontera honom. Där hade Maradonas fru, Claudia, sagt att Diego låg och sov, men det brydde sig inte Bilardo om. Det var inte långt ifrån att hela situationen hade urartat i ett fullskaligt slagsmål, men tack vare Claudias medling slutade det hela med svordomar och ett tidigt avsked för Diego ifrån Sevilla.

Nu letade han efter en ny klubb där han kunde, i lugn och ro, få tillbaka glädjen kring fotbollen. Maradona insåg själv att han var på sluttampen av sin karriär och de senaste åren hade inte varit lyckosamma utan istället innehållit kokainavstängningar och bråk i klubblagen. Newell’s seglade i detta läge upp som en potentiell kandidat. Maradona reste fram och tillbaka över Atlanten några gånger för att förhandla med Rosarioklubben och till slut kom parterna överens. Diego ville bland annat att träningstiderna skulle ändras ifrån sex på morgonen till senare på eftermiddagen. Dessutom ville han att spelarna i laget – utom han själv – skulle få mer i bonus av klubbledningen.

Den 9:e september 1993 bekräftades det att Diego Maradona hade skrivit på för Newell’s Old Boys och fyra dagar senare klev han in på det som idag heter Estadio Marcelo Bielsa i Rosario. 40,000 åskådare hälsade Diego välkommen till den rödsvarta delen av Rosario och detta skulle bli början på en kärleksrelation som visserligen, i form av matcher, var extremt kort, men som varade desto längre rent känslomässigt.

”Detta är de sista åren i min karriär. Därför vill jag ta vara på dessa på bästa möjliga sätt. Jag vill inte stjäla pengar ifrån någon (klubb). Om de, någon dag, ser att jag inte kan ge allt det jag borde kunna ge, sträcker jag fram min hand och vi går åt separata håll som goda vänner. Men jag är verkligen mer taggad än någonsin tidigare.”

Det blev en kort sejour i Newell’s Old Boys för Diego Maradona.

Hand i hand med döttrarna Dalma och Giannina promenerade Maradona in på planen till publikens jubel. Hans ansikte såg en aning ansträngt ut och nog kunde man skönja en viss trötthet efter flera år av turbulens. 11 år efter att Maradona lämnat Boca Juniors – och den argentinska klubblagsfotbollen för att spela i Barcelona – var han tillbaka, men det skulle inte bli någon sprudlande återkomst.

Faktum är att Maradona endast spelade fem officiella matcher för Newell’s Old Boys, förutom två träningsmatcher. Det var i en av dessa träningsmatcher som han gjorde sitt enda mål för Rosarioklubben i ett möte med ecuadorianska Emelec. Maradona drog senare på sig en sträckning mot Huracán i ligaspelet och kom inte att spela för Newell’s fler gånger.

Trots detta är denna period fastetsad i supportrarnas minnen än idag. Många minns med värme den fotbollsfeber som staden drabbades av i samband med Maradonas övergång till Newell’s. Även fast det bara blev en handfull matcher i den rödsvarta tröjan lämnade Diego ett bestående avtryck i klubben. När Maradona tränade Gimnasia för några år sedan och skulle möta Newell’s i Rosario samlades tusentals supportrar utanför spelarhotellet för att hylla honom. Maradona gick ut på en balkong och dansade lite grann för de gladlynta supportrarna. På samma sätt som han dansat in i deras hjärtan en ljummen septemberafton för 29 år sedan.