1984: När Diego Maradona träffade kung Juan Carlos I av Spanien

1984. När Diego Maradona spelade för FC Barcelona under 80-talet fick han möjligheten att bekanta sig lite kort med kungen av Spanien, Juan Carlos I.

Det finns olika berättelser kring hur mötet mellan Diego Maradona och Juan Carlos av Spanien gick till. Vissa menar att det endast varade i tjugo minuter, men det finns en anekdot, berättad av Diegos personliga tränare under många år – Fernando Signorini – och den gör gällande något helt annat. Det finns dessvärre inte särskilt många bilder ifrån mötet heller. Den bästa är när Diego står framför Juan Carlos och har Jorge Cyterszpiler vid sin sida.

Enligt Signorini berättade Diego en berättelse där kungen bjöd in honom på en middag varpå Maradona givetvis tackade ja. Väl där blev den argentinske stjärnan förbluffad över all lyx och inredningen på slottet i Madrid. Diego kom, som bekant, ifrån en spartansk bakgrund med uppväxten i Villa Fiorito och var såldes inte van vid dessa överdådigheter.

Middagsbordet var fint dukat och Diego blev nervös när han såg att det var dukat med flera olika bestick. Inte blev det bättre när han fick in sin mat före de andra och inte visste vilken kniv och gaffel han skulle börja med. Han resonerade med sig själv och bestämde sig för att avvakta och se vad övriga runt bordet gjorde. När drottning Sofia började äta och tittade uppmanande på Diego, som om hon kunde se hans tvekan, visade hon diskret vilken gaffel som gällde. Maradona gjorde likadant. När drottningen sedan tog en klunk med vin och torkade av sig på en servett gjorde Diego samma sak. Det var bäst så.

När Maradona berättade historien för Signorini konstaterade han, då alltihop endast var ett komiskt minne och inte något nervöst längre, att; ”du anar inte hur sugen jag var på att bara trycka i mig en choripan* den dagen istället.”

Även om Diego erkände, för Signorini och hans närmaste, att han varit nervös vid mötet med kungen av Spanien lät det mer överhängande positivt när han berättade om besöket till de spanska tidningarna.

”Detta möte har varit den största glädjen i mitt liv. Han (Juan Carlos) är en kung med stora bokstäver.”

Diego Maradona tillsammans med Juan Carlos och Jorge Cyterszpiler.

Man kan nog ana att Diego bredde på lite extra när han skulle beskriva Juan Carlos – han var ju trots allt kung och Maradona var fortfarande i inledningen på sin Europakarriär. Hursomhelst fick världens bästa spelare genom tiderna glädjen att äta middag med Spaniens regent och oavsett hur lång tid som själva mötet varade, blev det säkerligen minnesvärt.

*Fotnot: En choripan är en grillad chorizo, mellan två bröd, med sallad och chimichurri.