Marcelo Gallardo inför Superclásico; ”Det är inte enkelt att spela dessa matcher”

Under fredagen höll Marcelo Gallardo en presskonferens inför söndagens Superclásico mot Boca Juniors.

Dagarna räknas ner inför helgens Superclásico på La Bombonera i Buenos Aires. Under fredagseftermiddagen höll River Plates tränare, Marcelo Gallardo, en presskonferens med anledning av söndagens drabbning.

”Vi känner oss bekväma på Bocas hemmaplan, det är stimulerande för oss att spela inför deras publik. Den senaste gången som vi spelade med åskådare på plats var ett tag sedan. Vi ser fram emot matchen och siktar på att ta tag i taktpinnen.”

Mycket snack under veckan har handlat om Pablo Solari och den skada som han ådrog sig mot Barracas Central i den föregående omgången. Anfallaren gick ut efter dryga timmen spelad och detta såg alarmerande ut för samtliga River-supportrar. Gallardo menar dock på att det finns goda möjligheter för Solari att komma till spel på söndag, men då enbart som startspelare.

”Han gjorde en mycket bra träning idag och vi får se hur han svarar på detta imorgon. Men jag tror att han kommer att kunna vara disponibel på söndag. Det är sant att vi kan dra nytta av de fem bytena, men jag ser inte honom i rollen som inhoppare. Kan han inte spela till hundra procent kommer han inte att vara med.”

Gallardo pratade också litegrann kring hur han ser på att Solari så pass snabbt tagit en plats i laget och på ett självklart sätt blivit en given del av startelvan i storklubben.

”Förutom hans snabba gensvar rent fotbollsmässigt och hans acklimatisering till laget samt hur snabbt hans prestationer börjat flyga, har jag pratat med honom och försöker att vara med honom i hela processen. Han är en ung kille som precis kommit hit och man får inte glömma hur dessa processer normalt brukar fortskrida för spelarna.”

River Plate kommer till matchen med sex raka ligamatcher utan förlust. I den senaste matchen besegrade man Barracas Central på hemmaplan med 2–0. Just nu ligger såväl Boca – som River på samma poäng i tabellen med lika långt upp till serieledarna Tucumán och Gimnasia.

”Vi är på samma poäng i tabellen och med fyra poäng upp till toppen. Samtidigt har vi haft mycket gemensamt med varsin ojämn säsong. Den som vinner på söndag kommer att få en rejäl moralhöjning i truppen.”

Hur ser då Gallardo på söndagens motståndare?

”Jag ser framför mig en match med mycket kamp centralt i planen. Båda lagen kommer vilja ta tag i taktpinne och styra. Vi ska försöka ta tag i matchen och utföra vårt spel på planen. Det är inte enkelt att spela en sådan här match, det är speciellt. Därför är det så att när du gör bra ifrån dig (i dessa matcher) då följer detta med dig i framtiden. Allt arbete som du gör inför matchen kommer att underlätta att pressen släpper när matchen väl börjar.”

På söndag kommer domaren att heta Darío Herrera och han kommer garanterat att synas i sömmarna. Förhoppningsvis gör han en klanderfri insats och inte förfördelar något lag.

”Jag förväntar mig att han har den bästa möjliga matchen på söndagen. Det är nämligen det vi vill.”

Gallardo valde att inte avslöja sin startelva under presskonferensen. Dels har han några osäkra kort i laget och dels vill han såklart inte ge några fördelar till Boca.

”Jag tycker om att hålla på laget, det är sällan som jag ger det på förhand. Jag vill inte sätta mycket press på motståndarna heller. Vi har försökt att respektera våra motståndare under alla dessa år och enbart hålla oss till det fotbollsmässiga. Samtidigt förstår jag att det kan vara minst lika mycket en match utanför planen – som på den.”