Fredagskrönikan: Helgens Superclásico avgör säsongen

På söndag väntar ett väldigt viktigt Superclásico mellan Boca Juniors och River Plate på La Bombonera. Ett derby som på många sätt och vis avgör säsongen för de båda lagen.

Ett Superclásico mellan Boca Juniors och River Plate är såklart alltid speciellt. Det är världens tveklöst största derby – även om några vilsna själar kommer hävda annorlunda. Den infekterade rivaliteten mellan de båda klubbarna sträcker sig över hundra år tillbaka i tiden och stjärnorna som spelat detta derby går inte av för hackor. Känslorna för antingen Boca Juniors eller River Plate delar landet mitt itu och när Superclásico spelas stannar hela Argentina upp för några timmar.

När lagen äntrar La Bomboneras gräsmatta på söndag kväll är det på många sätt och vis hela säsongen som avgörs under dessa nittio minuter för de båda lagen. Med fyra poäng upp till serieledarna Tucumán och Gimnasia är tre pinnar välbehövliga om man ska haka på i toppen av tabellen. Dessutom skulle en derbyseger, såklart, ge det vinnande laget en enorm push framåt inför säsongsavslutningen.

Såväl Boca som River har haft en säsongen vilken gått upp och ner, men under den senaste tiden har båda fått lite fart på spelet och prestationerna. Boca har vunnit de tre senaste matcherna och är obesegrade i sex raka omgångar. Även River är obesegrade i sex raka matcher, i ligaspelet, men där även en seger mot Defensa y Justicia i Copa Argentina finns med under den senaste tiden.

Båda lagen har fått igång flera spelare som presterat över sina tidigare maxinsatser. Luca Langoni har fått ett mindre genombrott i Boca Juniors medan Pablo Solari har visat sig vara ett klockrent nyförvärv för River. Den sistnämda riskerar dock, dessvärre, att missa helgens derby p.g.a. skada.

Att River Plate har tappat väldigt mycket av sin glans ifrån det första halvåret av 2022 är ingen hemlighet. Förlusterna av Enzo Fernández och Julián Álvarez har försvagat laget betänkligt. Detta är också spelartapp som inte går att ersätta i det korta perspektivet. Boca har dragits med stora skadeproblem under året och en handfull interna stridigheter. Till helgens derby saknas såväl Exequiel Zeballos som Sebastián Villa då båda är långtidsskadade. Även Marcos Rojo är ett frågetecken inför helgens Superclásico.

För Bocas och tränaren Ibarras del handlar det också om att slå hål på en något nedslående svit. Klubben har nämligen inte besegrat ärkerivalen River Plate på hemmaplan i ligaspelet sedan 2015. Sex raka ligamöten, lagen emellan, på La Bombonera har antingen slutat oavgjort – eller gått i River Plates favör.

Enormt mycket står alltså på spel i söndagens derby mellan Boca Juniors och River Plate. Ska något lag lyckas närma sig toppduon eller kommer man att dela på poängen? I ett sådant scenario ser jag faktiskt bara två förlorare och ingen vinnare. Ja, förutom Gimnasia och Tucumán då.

***

Veckans…

Citat: ”Helgens derby vill jag inte missa för någonting i hela världen” – Luca Langoni inför söndagens Superclásico.

”Helgens måste”: Såklart är det söndagens Superclásico – med avspark 22:00 svensk tid – som hamnar mest i fokus den här helgen. I övrigt spelas också en väldigt intressant match mellan Estudiantes och Racing Club under natten mot lördagen (01:30).

Övergång: Mauro Icardi lämnar PSG för spel i den turkiska storklubben Galatasaray. När han landade i Istanbul, under onsdagen, mottogs han av en stor skara supportrar. Det ska bli intressant att se ifall anfallaren kan få fart på karriären igen i Turkiet.

Återkomst: Det ryktas om att ledarna för Boca Juniors Barra La 12 – Rafael Di Zeo och Mauro Martín – har fått tillåtelse att närvara på söndagens Superclásico trots att man avtjänar en avstängning ifrån argentinska ligamatcher t.o.m. april nästa år. Ledarna har hävdat att avstängningen inte är korrekt enligt grundlagen och under tiden som en utredning görs sägs det att ledarna, rent hypotetiskt, skulle kunna gå på fotboll igen. Det återstår att se ifall de kommer att vara på plats, på La Bombonera, under söndagen.

Avsked av en tränare: Pedro Caixinha lämnar jobbet som Talleres huvudtränare och nu inleds jakten på en ersättare. Fram tills dess kommer laget att ledas av interimtränaren Javier Gandolfi.

Citat nummer två: ”Han tänker mer på klubbens bästa än vad som gagnar honom själv” – Talleres president Andrés Fassi berömde den avgående tränaren Pedro Caixinha för dennes medgörlighet.

Cuphjälte: Talleres 18-årige Juan Cruz Giacone hoppade in i Copa Argentina-mötet Newell’s och avgjorde matchen med två minuter kvar på matchuret. Talangen anlände till Córdobaklubben 2019 och gjorde sin seniordebut i den föregående omgången mot Rosario Central när han hoppade in med sju minuter kvar av matchen.

Smärtsamma verklighet: Vélez Sarsfield blev det sista argentinska laget att åka ur årets kontinentala turneringar. Det var inget snack om saken att Flamengo var både en – och två nummer för stora för den argentinska klubben. I veckans returmöte på Estadio Maracanã gjorde Vélez en klart bättre match än i den första och tog också ledningen med 1-0 genom Lucas Pratto. Dock vände Flamengo på steken och vann till slut med 2-1 – sammanlagt 6-1. Den smärtsamma verkligheten är att argentinska klubbar har halkat efter de brasilianska föreningarna betänkligt. Nya tag 2023!