Spelare i fokus: Vem är egentligen Luca Langoni?

Luca Langoni. Han har avgjort de två senaste matcherna för Boca Juniors och på söndag siktar den blott 20-årige ytteranfallaren på att avgöra sitt allra första Superclásico på seniornivå. ”Jag skulle inte vilja missa denna match för någonting i hela världen” slår han själv fast.

Två matcher i rad har Luca Langoni visat upp sitt enormt breda register för sitt Boca Juniors. Hemma mot Tucumán hoppade han in och vände på matchen med två snabba mål. I helgen fick han göra sin första match ifrån start när Boca besegrade Colón med 2-1 på bortaplan. Återigen var det Langoni som gjorde det avgörande målet.

Han kom till Boca Juniors ungdomsakademi som 7-åring. Efter att ha jobbat sig upp genom ungdomslagen fick Langoni göra sin debut i seniorlaget mot Barracas Central och allteftersom skadelistan blivit längre i storklubben har också hans chanser blivit fler. Mot Tucumán lossnade det ordentligt för 20-åringen när han, på egen hand, vände 0-1 till 2-1 för storklubben. Efteråt var han själv också klart medtagen över den succéfyllda insatsen.

”Det har nog fortfarande inte riktigt gått upp för mig än vad som skedde. Det är något stort att ha gjort mål, det kunde jag aldrig tro att jag skulle göra.”

Langoni jublar över ett av sina mål mot Tucumán på La Bombonera.

Med sina 170 centimeter i längd förlitar sig inte Langoni på sin fysik eller ett föredömligt huvudspel. Istället är det ytteranfallarens teknik och snabbhet som sticker ut allra mest. Dessutom har Langoni redan visat prov på vilken smart spelare han är. Målet mot Colón var ett enormt uppmärksammat sådant då han reagerade blixtsnabbt och högg på returen långt innan någon försvarare fanns på plats.

När stjärnskottet Exequiel Zeballos skadade sig i cupen, för lite drygt en månad sedan, uttalade sig vicepresidenten Juan Román Riquelme om situationen och lyfte redan då fram Langoni.

”Vi har Langoni som spelar väldigt bra och gjorde ett väldigt fint inhopp mot Racing. Vi kommer ifrån att ha blivit mästare och nu är ett bra tillfälle att ge våra ungdomar speltid under hösten.”

På söndag spelas årets andra Superclásico. För både Boca Juniors och River Plate handlar det om att ta tre poäng för att haka på i toppen av tabellen och få ordentlig tätkänning på Tucumán och Gimnasia. Langoni ser fram emot derbyt och hoppas innerligt att han ska få spela.

”Det är en match som jag inte skulle vilja missa för någonting i hela världen.”

Utanför träningsanläggningen ger Langoni autografer till nyfikna supportrar. Själv har han ingen egen bil, men Boca Juniors har löst detta genom att ge honom en privat chaufför som kör honom till och ifrån träningarna.

”Det är ett fantastiskt ögonblick som jag upplever just nu. Jag njuter av det. Folk i mitt kvarter kommer fram och gratulerar mig. Jag är väldigt tacksam gentemot dem.”

Som liten spelade Langoni som högerback, men med hans offensiva egenskaper i åtanke fick han ganska snart en plats längre fram i planen. Det sägs att han tidigt överraskade – och imponerade på sin omgivning med sina finter. Tidigare i år förlängde Langoni sitt kontrakt med Boca Juniors till 2026.

Luca Langoni i Boca Juniors ungdomsakademi.

På söndag har den 20-årige ytteranfallaren chansen att få spela sitt allra första Superclásico på seniornivå. Allting tyder på att Langoni kommer att ta en plats i Ibarras startelva och vem vet, kanske avgör han också matchen? Oavsett ser han väldigt mycket fram emot helgen derbyt.