Summering av omgång 17 i Liga Profesional: Det jämnar till sig i toppen av tabellen

Omgång 17 är färdigspelad av Liga Profesional och därför kommer här en kortare summering kring omgången.

Tio omgångar återstår av årets Liga Profesional och passande nog börjar det tajta till sig ordentligt i toppen av tabellen. För andra matchen i följd gick serieledande Tucumán segerlösa och lagen bakom kunde ta in dyrbara poäng under helgen som var.

Utropstecknen!

● Efter två raka 0-0-match knep Gimnasia samtliga tre poäng under helgen när man ställdes mot Independiente. Det var mycket snack på förhand kring att laget vägrade samlas innan matchen p.g.a. uteblivna löner. Presidenten Gabriel Pellegrino var ute och svingade rejält i pressen, men trots denna stökiga uppladdning visade Gimnasia på en enormt fin moral mot Independiente. Gästerna tog visserligen ledningen med 1-0, men därefter vände Gimnasia på steken efter ett drömmål av 18-årige Benjamín Domínguez och sedan mål av Leonardo Morales och Nicolás Contin. Därmed går Gimnasia upp i delad serieledning med Tucumán och det enda som skiljer lagen åt är målskillnaden.

● Boca Juniors besegrade Colón på bortaplan med 2-1 och det som stack allra mest ut var förmodligen att Norberto Briasco gjorde mål igen. Anfallaren som legat långt ner i storklubbens frysbox fick chansen i Sebastián Villas skadefrånvaro och detta tog han sannerligen tillvara på. Efter elva minuters spel placerade han dit ett otagbart skott som målvakten Ignacio Chicco inte hade en chans på. Pulga Rodríguez kvitterade i slutet av den första halvleken för Colón, men Luca Langoni blev återigen stor matchvinnare när han stötte in en retur med dryga kvarten kvar på matchuret. 20-åringen har nu avgjort två raka matcher för Boca och är stekhet inför helgen Superclásico mot River.

● River Plate fick med sig samtliga tre poäng ifrån hemmamötet med Barracas Central. Detta trots att man åkte på en utvisning efter 66 minuter när Bruno Zuculini drog på sig sitt andra gula kort i matchen. Då hade redan Nicolás de la Cruz gett hemmalaget ledningen och sedan i slutet – på tilläggstid – avgjorde Miguel Borja definitivt matchen med sitt 2-0. Därmed är River, precis som Boca, bara fyra poäng bakom toppduon Tucumán och Gimnasia.

Frågetecknen?

● Jag vet egentligen inte om man bör sätta ett frågetecken för Lanús då de har varit klappkassa under hela säsongen. Dock bör man ifrågasätta varför Pepe Sand fick inleda på bänken mot Tigre. Han kom visserligen in efter halvtidsvilan, men då låg Lanús redan under med 1-0. I övrigt är Franco Troyansky bara en blek kopia av sitt forna ”Unión-jag” och Lautaro Acosta – även fast han blev målskytt – är mest arg hela tiden. Inte kan jag heller se logiken i värvningen av Luciano Boggio.

● Vélez Sarsfield föll igen i ligaspelet och denna gång hemma mot Newell’s Old Boys med 1-0. Laget ifrån Liniers har bara vunnit en enda match den här säsongen i ligaspelet – vilket måste ses som ett kraftigt underbetyg med tanke på truppen man har. Denna seger kom i den fjärde omgången mot Rosario Central och således har man nu gått 13 raka ligamatcher utan en trepoängare. Såklart har Copa Libertadores-äventyret tagit en stor del av Vélez fokus, men resultatraden är ändå, såklart, underkänd så det sjunger om det.

● Jag vill också sätta ett litet frågetecken för Tucumán. Laget leder visserligen fortsatt serien – på samma poäng som Gimnasia – men i två raka matcher har de nu gått segerlösa och man kan fråga sig om nerverna har börjat spela in så smått. Både River Plate och Boca Juniors skuggar endast fyra poäng bakom och däremellan återfinns även Godoy Cruz och Huracán. Nog borde Lucas Pusineris manskap börja känna flåset i nacken och frågan är om de kan bemästra det framöver.

Samtliga resultat ifrån den 17:e omgången:
Huracán – Central Córdoba. 2-0.
Lanús – Tigre. 1-2.
Rosario Central – Talleres. 1-0.
Aldosivi – Sarmiento. 1-2.
Vélez Sarsfield – Newell’s Old Boys. 0-1.
Racing Club – Argentinos Juniors. 1-0.
Gimnasia – Independiente. 3-1.
Platense – Estudiantes. 0-0.
Patronato – Unión. 0-0.
Colón – Boca Juniors. 1-2.
River Plate – Barracas Central. 2-0.
Godoy Cruz – Arsenal. 1-0.
Defensa y Justicia – San Lorenzo. 0-0.
Tucumán – Banfield. 0-0.