Uppdatering kring läget i Primera Nacional: Belgrano närmar sig uppflyttning och det tajtar till sig kring kvalplatserna

Vi är inne på upploppet i Primera Nacional där många lag kämpar kring kvalplatserna upp till Liga Profesional.

De allra flesta lagen i Primera Nacional (andradivisionen) har spelat 31 omgångar vilket innebär att det återstår 5 omgångar för dessa. Leder gör Belgrano som tillskansat sig ett bekvämt glapp på tio poäng ner till tvåan San Martín de Tucumán. Även trean Instituto är tio poäng bakom och jag har svårt att se hur något lag ska kunna komma ikapp Belgrano.

Förstaplatsen betyder enormt mycket då detta lag säkrar den första – av två uppflyttningsplatser och slipper således att kvala. Belgrano besegrade under söndagen Tristán Suárez med 4-1 och det är inget snack om att Córdobaklubben har varit seriens bästa lag den här säsongen. Belgrano har nästan konstant lett serien ifrån starten och jag ser inte hur man ska kunna tappa det. Endast en monumentalt genomklappning av sällan skådat slag skulle kunna förstöra detta för Belgrano.

***

Även om det såklart svider för lagen bakom att missa förstaplatsen är andra – och tredjeplatsen väldigt betydelsefulla även dem. Lagen ner till plats 13 kommer att få kvala, men trean slipper en kvalomgång, medan tvåan å sin sida slipper två. Därmed kan dessa båda platser visa sig bli enormt viktiga eftersom vägen till uppflyttning blir betänkligt kortare.

Just nu innehar, som sagt, San Martín de Tucumán och Instituto dessa båda, men det är väldigt jämnt där bakom. Tucumán och Instituto har 56 poäng. Bakom dessa skuggar Gimnasia Mendoza på 54, All Boys på 51 och Chaco For Ever på 50. Det ska också poängteras att All Boys har en match mindre spelad, än övriga lag, och de har således chansen att komma upp på 54 poäng precis som Mendoza.

Längre ner är det tätt kring de sista kvalplatserna. Mellan plats tjugo och plats nio skiljer det bara sju poäng. Därmed kommer samtliga matcher att bli extremt viktiga under avslutningen på säsongen. Bland lagen som slåss om en kvalplats tog bl.a. Chaco For Ever, Gimnasia Mendoza och Deportivo Maipú viktiga trepoängare under den föregående omgången.

Formstarkast lag är just nu Chaco For Ever samt Esudiantes de Caseros som båda har tagit 12 av de senaste 15 poängen. Även Quilmes – som jagar en kvalplats – och Belgrano har bra form just nu (11 poäng vardera på de fem senaste omgångarna).

***

Kollar vi på botten av tabellen är det också tätt. Just nu ligger Santamarina och Sacachispas på nedflyttningsplatserna, men det är otroligt jämnt även här. Åtta lag ligger inom sex poängs avstånd. Mellan Sacachispas och Tristán Suárez, som är precis ovanför kvalstrecket, är det bara målskillnad som skiljer. Förvänta er därför en rafflande avslutning även i botten av tabellen.