Rubén Paz: ”Uruguays Maradona” som hade framgång med Racing

Rubén Paz. Hann vann ”det lilla världsmästerskapet” med Uruguay 1980 och blev en otroligt populär – och framgångsrik spelare bland Racings supportrar. Dessutom kallades Paz för ”Uruguays Maradona” av Argentinas dåvarande förbundskapten César Luis Menotti.

En mulen oktoberdag 1987 dansade han in i den argentinska klubblagsfotbollen. Med sin fina vänsterfot drev han bollen framåt, i sin debut, på ett sätt som fick hans nya supportrar i Racing att undra om de såg i syne. Påminde inte deras senaste nyförvärv om någon? Storklubben låg under med 1-0 mot San Lorenzo och det återstod endast tio minuter kvar av matchen.

Med en passning ut på högerkanten hittade Toti Iglesias fram till Ángel Colombatti som lyfte in ett perfekt inlägg mot den bortre stolpen. Med nummer elva på ryggen stormade Rubén Paz in i straffområdet och mötte inlägget perfekt med sin panna. 1-1 och i samma ögonblick som bollen rasslade till i nätmaskorna föddes något oförglömligt. En kärlek mellan den uruguayanske mittfältaren Rubén Paz och Racings supportrar.

Det har alltid funnits en form av hatkärlek mellan Uruguay och Argentina. Inom fotbollen är det en av världens äldsta rivaliteter mellan två länder och ända sedan 1910-talet har de båda kämpat för att bevisa för den andre vem som är bäst. Samtidigt som båda två har sneglat på den andre med en viss skepsis – och irritation har känslorna mellan de ibland också kunnat ta sig kärleksfulla uttryck. Listan på uruguayanska spelare som blivit enormt populära inom den argentinska klubblagsfotbollen är lång. Samma sak gäller åt andra hållet.

Argentinarna åker ofta – och gärna på semester till Uruguay och den största delen av den sistnämndas turism kommer ifrån landet på andra sidan sundet i Rio de la Plata.

När Rubén Paz plötsligt hamnade i Racing Club under den andra hälften av 80-talet var det egentligen av en ren tillfällighet. Mittfältaren var klappad och klar för spanska Valencia som då tänkte hosta upp 400,000 dollar för Paz signatur som vid denna tidpunkt spelade för Racing i Paris.

Komiskt nog föll affären igenom eftersom den spanske klubbens dåvarande tränare, argentinaren Alfredo Di Stéfano, inte hade informerats om att klubben var på väg att värva Paz. Den något pompösa Di Stéfano ville inte ha en spelare som han själv inte hade tagit initiativet till att köpa och slog därmed alltihop i sank. Real Betis dök också upp som en kandidat, men när Paz hörde om Racings intresse ifrån Argentina lockade detta allra mest. Han hade ju trots allt redan spelat för Racing i Paris så varför inte också spela för Argentinas motsvarighet?

”Jag är ifrån landsbygden i Uruguay – ifrån Artigas – och de säger att vi som är ifrån landsbygden är mer lugna än andra. Därför ville jag alltid vara på familjära platser, lära känna människorna där och kommunicera med dem. I Racing (de Avellaneda) upplevde jag en helt annan verklighet än den jag levt med i Frankrike. Jag blev god vän med alla uruguayanska spelare som var i laget, men även med argentinarna. Med alla egentligen. Jag blev t.ex. god vän med (Ubaldo) Fillol som var tio år äldre än mig. Han var ett monster när det kom till fotbollen och visste hur man skulle lära ut saker. Jag kunde aldrig tro att jag skulle få spela med honom, men det var en av många saker som Racing gav mig under alla dessa år”.

Rubén Paz blev en otroligt populär spelare i Racing Club.

Man skulle kunna säga att det var kärlek vid första ögonkastet. Förutom sejouren med Racing Paris hade Paz inlett sin karriär i den uruguayanska storklubben Peñarol och därefter spelat för Internacional i Brasilien. I båda dessa klubbar vann han pokaler och blev erkänd som en otroligt skicklig mittfältare.

Paz blev dessutom uttagen i det uruguayanska landslaget och var uttagen till ”det lilla världsmästerskapet” 1980. Detta var en turnering som FIFA i samråd med det uruguayanska fotbollsförbundet arrangerade för att fira att det gått 50 år sedan tidernas allra första världsmästerskap spelades. Samtliga mästare fram tills 1980 bjöds in och förutom England, som inte ville vara med, dök alla upp.

Engelsmännen ersattes av Nederländerna och de sex nationerna delades in i två separata grupper. Paz och hans Uruguay vann hela turneringen varpå Argentinas förbundskapten, César Luis Menotti, förkunnade att mittfältaren var Uruguays svar på Diego Maradona. Detta var såklart ingen dålig utmärkelse utan ett epitet med vilket stora förväntningar följde.

Matchen efter Paz debut mot San Lorenzo gjorde han dessutom mål mot Platense och började sakteligen att växa ut till en viktig pjäs för Racing. Laget kom visserligen ”bara” trea i ligaspelet, men på kontinental nivå gick det desto bättre. Racing vann Supercopa Sudamericana det året, men även Supercopa Interamericana – en turnering som bara spelades denna säsong. Han gjorde mål på frispark, i spelet och mot ärkerivalerna Independiente. Från mitten av 80-talet och fram tills början av det nösta decenniet gick Racing 16 raka derbyn mot Independiente utan förlust. Paz var en stor del i denna svit.

Efter två säsonger med Racing Club skrev Paz på för Genoa i Italien. Han skulle dock snart vara tillbaka då han saknade Argentina från den första minuten i Italien. 1990 kom Paz tillbaka till Racing och denna gång skulle han komma att spela i tre år för den argentinska storklubben.

Den här vändan blev det dessvärre inte några fler titlar, men Paz vann något mycket större än så. Han vann den eviga kärleken ifrån Racings supportrar. Totalt gjorde han 152 matcher för den argentinska storklubben och på dessa smällde han dit 33 mål. Därutöver blev det 66 landskamper för Uruguay på vilka han gjorde 12 mål och vann ”det lilla världsmästerskapet” 1980.

Kärlekshistorien mellan Rubén Paz och Racing Club inleddes en mulen oktoberdag mot San Lorenzo 1987 och avslutades med en förlust mot Lanús sex år senare. Eller slutade och slutade, deras obönhörliga kärlek lever vidare än idag och Paz åker ofta över sundet för att kolla på Racings hemmamatcher. Hatkärleken mellan Argentina och Uruguay har alltid funnits där. Vad det gäller Paz relation med Racing innehöll den emellertid mest kärlekens ljuva vågor.