Allt inför Cup-onsdagen i Argentina: Vélez mot Flamengo och tre matcher i Copa Argentina

Under onsdagskvällen spelas såväl tre stycken matcher i Copa Argentina som Vélez Sarsfields möte med Flamengo i Copa Libertadores. Välkomna till denna fullspäckade Cup-onsdag i Argentina.

Efter en helg fylld med spännande matcher i ligaspelet är det dags för en ”arbetsvecka” med flera cupmatcher. Vi inleder med att kolla på den största matchen av de alla. Vélez Sarsfields möte med Flamengo i den första semifinalen av Copa Libertadores.

***

Vélez Sarsfield tar emot den brasilianska storklubben Flamengo hemma på Estadio José Amalfitani i Buenos Aires under natten mot torsdagen (avspark 02:30). Vélez är det enda argentinska laget som är kvar i turneringen och landets hopp står således till dem.

Till kvällens match saknas Maxime Perrone på det centrala mittfältet. Det 19-årige stjärnskottet har varit väldigt bra den här säsongen, i Copa Libertadores, men en skada håller honom borta ifrån kvällens drabbning. In på hans plats kommer istället Santiago Cáseres som därmed bildar ett defensivt block på mittfältet tillsammans med Nicolás Garayalde. I övrigt väntas tränaren Alexander Medina att ställa upp med ett ordinarie lag.

För motståndet står ett Flamengo som sannerligen är betydligt mer vana vid den här typen av matcher,  de senaste åren, än vad Vélez är. Dessutom har den brasilianska storklubben ett väldigt namnkunnigt lag med spelare som David Luiz, Felipe Luis, Everton Ribeiro och Gabriel ”Gabigol” Barbosa. Flamengo är därutöver formstarka i det inhemska ligaspelet och ligger tvåa bakom serieledande Palmeiras.

Det kommer att krävas två topprestationer ifrån Vélez sida ifall de ska lyckas att ta sig vidare. Alexander Medina känner sig dock optimistisk inför mötet.

”Vi har ett bra självförtroende inför mötet med Flamengo. Vi vet vad vi behöver göra. Samtidigt kommer inte Vélez karaktäristiska spelstil att ändras”.

***

I Copa Argentina spelas tre matcher under onsdagskvällen med start klockan 21:00, svensk tid. I denna första match ställs Godoy Cruz mot Belgrano.

Godoy ligger trea i Liga Profesional och har bra häng på serieledarna Tucumán. Med detta i åtanken kommer tränarduon Orsi-Gómez att rotera en hel del i kvällens startelva. Martín Ojeda väntas vila och samma sak gäller bärande spelare som Tadeo Allende och Salomón Rodríguez.

Belgrano å sin sida har såklart mest fokus på uppflyttningen ifrån Primera Nacional – där man just nu leder ligan med god marginal. Dock lär man inte rotera lika kraftfullt som Godoy utan siktar på att ställa upp ett slagkraftigt lag på planen.

***

Lite senare på kvällen ska Banfield ställas mot Gimnasia Jujuy i Córdoba. Banfield går knackigt i ligaspelet och cupen är på flera sätt en möjlighet att lyckas med någonting den här säsongen. Därför väntas Claudio Vivas ställa ett nästan helt ordinarie lag på planen bortsett ifrån några punkter. Målvakten Bologna är febersjuk och missar matchen. Dessutom är Dylan Gissi ett frågetecken efter att ha åkt på en smäll i den föregående ligamatchen. Skulle inte han kunna spela går Mago in i mittbackslåset och Abecasis tar hand om Magos plats på ytterbacken.

Gimnasia Jujuy går uselt i ligaspelet (Primera Nacional) och kommer till kvällens möte med tre raka förluster i bagaget. Dock har man överraskat tidigare i årets cupspel och bl.a. slagit ut Central Córdoba på vägen mot kvällens match. Tränaren Darío Franco väntas ställa ett, mer eller mindre, ordinare lag på banan.

Avspark är klockan 23:30, svensk tid.

***

I den avslutande matchen i kvällens Copa Argentina ställs Defensa y Justicia mot River Plate i ett något infekterat möte. De båda har ingen historisk rivalitet, men de bägge tränarna har inspirerat till en något uppiskad stämning.

När lagen möttes senast i ligaspelet blev Defensas tränare, Sebastián Beccacece, uppskickad på läktaren efter att ha försökt stoppa en River-spelare ifrån att göra ett inkast. Gallardo gestikulerade mot honom och sa uppgivet mot fjärdedomaren; ”han är ju galen den där mannen” om Beccacece. Det fick såklart den hårfagre tränaren att se rött och han ville göra upp med Gallardo nere i katakomberna efter matchen.

Denna stormiga incident verkade vara överspelad, men i förra veckan öppnade Beccacece återigen upp såret till denna ansträngda relation när han kallade, i en intervju, Gallardo för ”arrogant” och ”desorienterad”. Rivers tränare har inte svarat på denna kritik mer än att han inte gillade Beccaceces uppträdande och sa det till honom i den situationen. Det verkar onekligen på Gallardo som att schismen var överspelad, men inte för Beccacece.

Kvällens möte spelas i Chaco och River blev väl mottagna under gårdagen av supportrar som bor i provinsen. Folk köad under den föregående veckan för att få biljetter och dessa sålde, föga förvånande, slut i ett nafs.

Kvällens match är av stor betydelse för båda lagen och såväl Defensa – som River lär ställa upp med så nära ordinarie lag man kan komma. För Beccaceces del är mittbacken Adonis Frias ett osäkert kort och kan inte han spela lär Francisco Marco ta hans plats.

Matchen har avspark klockan 02:30, svensk tid, i Chaco.