Summering av omgång 16 i Liga Profesional: Luca Langonis inhopp på La Bombonera, dubbel kris i Santa Fe och Godoy hakar på i toppen av tabellen

Omgång 16 är färdigspelad av Liga Profesional och därför kommer här en summering av omgången.

Det blev en ganska målsnål – och tillknäppt omgång i Argentina med få spelare och lag som stack ut. Boca Juniors seger mot serieledande Tucumán hemma på La Bombonera var ett av utropstecknen. Det fanns därutöver några till.

Utropstecknen!

● Men vi måste såklart börja med Boca Juniors 2-1-seger hemma mot serieledande Tucumán. Gästerna inledde bäst och tog också ledningen genom ett snyggt nickmål av Augusto Lotti. Boca kom sedan tillbaka i matchen igen – och en stor anledning till detta stavades en ung inhoppare vid namn Luca Langoni. 20-åringen stod för en klanderfritt inhopp där han gjorde såväl 1-1-målet – som 2-1. En guldklimp som tillsammans med Zeballos går en väldigt ljus framtid till mötes.

● Platense tog en tung trepoängare borta mot Argentinos Juniors. Segern i sig var välkommen då gästerna bara vunnit en av sina sex senaste match inför helgens möte. Ytterbackarna Ayrton Costa och Nicolás Morgantini stod för målen.

● Godoy Cruz skalp borta mot Newell’s Old Boys gör att man nu skuggar bakom topptrion – Tucumán, Gimnasia och Huracán – i tabellen. Mot Newell’s tog Godoy tidigt ledningen genom den alltid lika briljante Martín Ojeda. Därefter kvitterade hemmalaget genom ett fantastiskt drömmål av Pablo Pérez innan Matías Ramírez kunde avgöra under den andra halvleken. Efter matchen valde Newell’s huvudtränare, Javier Sanguinetti, att avgå självmant. Newell’s har verkligen inte fått det att stämma den här säsongen och personligen trodde jag att de skulle kunna blanda sig i toppstriden.

Frågetecknen?

● Gimnasia har tappat lite fart de senaste två veckorna. För andra omgången i rad spelade man 0-0 – denna gång mot Sarmiento – och Gimnasia förtjänade faktiskt inte mer än en poäng. Skadorna börjar ta ut sin rätt på den tunna trupp som Pipo Gorosito har till sitt förfogande, men än så länge är man fortsatt med i toppstriden och ligger tvåa bakom Tucumán. Dock lär det krävas en uppryckning framöver om Gimnasia inte ska bli omsprungna av lagen där bakom.

● Colón är en härdsmälta den här säsongen. Det har vi egentligen tagit upp flera gånger tidigare, men känslan har inte förändrats sedan dess. Faktum är att jag har svårt att se någon röd tråd alls just nu i Santa Fe-klubben. Under helgens omgång fick man stryk av Barracas Central med 1-0 och sjunker allt djupare i tabellen.

● När vi ändå ställer oss frågande till en Santa Fe-klubb kan vi lika gärna avverka den andre också på samma gång. Unión har fallit ordentligt de senaste veckorna och inte gjort mål på de fyra senaste omgångarna. Detta är ganska anmärkningsvärt med tanke på att laget, dessförinnan, hängde med på ett bra sätt i toppen av tabellen. Raset under de senaste veckorna är svårbegripligt och jag kan inte riktigt skönja en röd tråd i förfallet. Under den föregående helgen fick Unión bara 0-0 hemma mot bottenlaget Aldosivi, vilket såklart inte är tillräckligt bra.