Fredagskrönikan: Man blir imponerad av San Pusineri och hans Tucumán

Han har tagit Atlético Tucumán ifrån sista plats i Copa Liga Profesional, och tre poäng ner till nedflyttningsplatserna, till att leda Liga Profesional på endast fyra månader. Huvudtränaren Lucas Pusineri är närmast helgonförklarad i Tucumán och det är inte svårt att förstå varför.

Lucas Pusineri och hans Tucumán ångar på i toppen av tabellen. Det är inte utan att man är ordentligt imponerad över vad huvudtränaren åstadkommit på knappt fyra månader. När han tog över Tucumán blev det knappt en notis om det i tidningarna. Han ersatte Juan Manuel Azconzábal och förväntningarna var lågt ställda.

Att göra det bättre än sin föregångare var dock ingen större bedrift då Azconzábal hade en bedrövlig epok med Tucumán där laget låg sist i Copa Liga Profesional när han lämnade skutan. Förväntningarna på Pusineri var helt enkelt inte högre än att han skulle försöka undvika nedflyttning. Detta i sig var dock visserligen inte helt oproblematisk uppgift då avståndet ner till nedflyttningsplatserna endast var tre poäng vid ankomsten.

Inte heller fick Pusineri någon stor pengasäck till att förstärka laget med. Endast fyra nyförvärv ramlade in i form av Carlos Lampe, Mateo Coronel, Andrés Balanta och Jonathan Sandoval. Trots detta har sommaren – och höstens Liga Profesional varit en succé såhär långt. Tucumán toppar tabellen på 32 inspelade poäng, efter 15 omgångar, och har tre poäng ner till tvåan Gimnasia. Senast besegrades Barracas Central med 4-0 på hemmaplan.

Den positiva säsongen har såklart gjort att nedflyttningshotet, mer eller mindre, är helt utsuddat – åtminstone för den här säsongen. I skrivande stund har nämligen Tucumán 17 poäng ner till nedflyttningsplatserna. Denna säsong är man seriens mest svårslagna lag med endast en förlust (borta mot Arsenal) och man är det laget som släppt in minst antal mål i hela serien – sex stycken.

Lucas Pusineri har med små medel fått ihop ett fungerande lag som bygger mer på ett sammansvetsat bygge än skickliga individualister. Tittar man på Tucumán startelvan så, vid första anblick, skräms man inte särskilt mycket. Ingen spelare sticker egentligen ut, men tillsammans fungerar de väldigt bra.

Tucumán spelar ett rakt 4-4-2 och mycket av det kreativa går genom det centrala mittfältet med Ramiro Carrera och Guillermo Acosta. Renzo Tesuri har fått ett uppsving på den ena kanten och Joaquin Pereyra är mångfacetterad då han kan lira såväl centralt – som på kanten.

Längst fram i anfallet är det Cristian Menéndez och Ramiro Ruiz Rodríguez som ska stå för målen framåt. Menéndez är en kraftfull centertank som inte alls lyckats särskilt bra i andra klubbar, men i Tucumán har han blommat ut. Kallas för ”El Polaco” och han verkar gilla namnet så pass mycket att han t.o.m. bär det på sin matchtröja. Dock har Augusto Lotti också spelat mycket på den positionen och dessa båda alternerar en hel del med varandra. Ruiz Rodríguez är en egen produkt som nämligen besitter en betydligt mer iögonfallande snabbhet, än både Menéndez och Lotti, vilket gör att han cementerat sin plats i elvan. Dessutom är han den anfallaren som gjort flest mål den här säsongen för Tucumán på tre stycken fullträffar.

Tränaren Pusineri har blivit så pass populär bland Tucumáns supportrar att man tryckt upp honom på religiösa kort där han åskådliggörs som ett helgon – San Pusineri. Den revolution, eller vad man ska kalla det för, som han genomfört är fotbollsromantiskt vacker och en av anledningarna till att jag älskar den argentinska fotbollen. Här går det att gå ifrån hjälplöshet i botten till att bli ett topplag på bara några månader. Den oförutsägbara fotbollen som bedrivs i Argentina gör i alla fall att jag sällan blir uttråkad.

Jag är otroligt imponerad av det som Pusineri åstadkommit och just nu är Tucumán den hetaste titelkandidaten i hela ligaspelet. Vem hade kunnat tro detta för fyra månader sedan?

***

Veckans…

Citat: ”Messi måste man ge en guldboll till varje år” – Den f.d. Manchester United-spelaren Antonio Valencia angående att Messi inte var nominerad till årets Ballon d’Or.

Planstormare: Den lille grabben som sprang in på planen och kramade om Defensa y Justicias målvakt, Ezequiel Unsain, efter lagets sena förlust mot Boca Juniors blev sannerligen uppmärksammad. Gesten var fin och Unsain såg också ut att uppskatta den lille grabbens omsorg.

Citat nummer två: ”Även om jag såklart uppskattar gesten, så är det ju bara tillåtet för auktoriserad personal att beträda planen och en planinvasion kan ge sanktioner för klubben” – Unsain uttalar sig efter att den unge grabben sprungit in på planen. Dock uppmärksammade han honom med att ge bort en matchtröja och dessutom fick pojken träffa laget. Fin gest, allt som allt.

”Helgens måste”: Omgång 16 rullar igång under fredagskvällen med mötet mellan Central Córdoba och Lanús i Santiago del Estero. ”Helgens måste” är dock mötet mellan Boca Juniors och serieledande Tucumán på La Bombonera under söndagskvällen. Kan Pusineris lag ta ytterligare en skalp? (Avspark 23:00).