Abel Balbo; ”Att säkra nytt kontrakt skulle vara som att bli mästare”

Ikväll möter Central Córdoba River Plate på Estadio Monumental. På bortalagets tränarbänk sitter en gammal landslagsstjärna och hoppas få med sig viktiga poäng i bottenstriden.

Abel Balbo har fått en ganska bra start på sin tränarsejour med Central Córdoba. På sin fem inledande matcher har laget tagit tre segrar och senast krossade man Colón med 3-0 hemma i Santiago del Estero.

Men för Balbo har det sannerligen varit en något annorlunda upplevelse att byta Roms trivsamma vardag, med paddelspelande tillsammans med Francesco Totti, till nedflyttningsstrid med Central Córdoba i Argentina. Dock tvekade han inte när möjligheten dök upp.

”Jag trodde att jag skulle få en möjlighet att träna tillslut i Argentina, men jag trodde nog det skulle bli i Buenos Aires. När Central Córdoba dök upp blev jag förvånad, men jag analyserade anbudet och tyckte om det. Och nu när jag är här kan jag säga att jag är nöjd. Jag trivs bra i Santiago (del Estero), känner mig lugn och här finns allt jag behöver för att kunna göra ett bra arbete. Såklart med pressen ifrån nedflyttningen över oss, men vi ska försöka göra det efter våra förutsättningar och med en spelidé som vi försöker implementera i spelarna”.

Balbo har haft en drös med olika tränare under sin spelarkarriär och från var och en av dessa har han tagit med sig något lärorikt som han nu tänker applicera på sina spelare.

”Jag tycker om att spela aggressivt, enkelt, snabbt och med vertikala löpningar. Jag väljer alltid – bortsett ifrån vissa positioner – en teknisk spelare före en fysisk. Enligt mig är det tekniska en enormt viktig del. I Central Córdoba gör vi det bra ibland, och mindre bra vid andra tillfällen. Situationen vi befinner oss i med nedflyttingsstriden ger ju, logiskt nog, inte särskilt mycket lugn, men spelarna följer mina instruktioner och vi försöker alltid att utveckla ett bra spel”.

Central Córdoba ligger, som bekant, risigt till i nedflyttningstabellen. I skrivande stund placerar man sig två placeringar ovanför nedflyttningsstrecket. Just nu har man fyra poäng mer än Aldosivi som ligger under sträcket och nio poäng ner till Patronato som ligger sist. Därmed kommer det fortsatt att krävas många poäng, för Central Córdoba, för att lyckas säkra nytt kontrakt i Liga Profesional.

”Att säkra nytt kontrakt skulle vara som att bli mästare. Det är väldigt svårt att kriga kring nedflyttningsstrecket. Pressen är väldigt stor eftersom samtidigt som du försöker att spela en bra fotboll så har du samtidigt kravet – det viktigaste – hängades över dig vilket är att samla på dig poäng. Varje match är som en final”.

Abel Balbo har fått en bra start med sitt Central Córdoba där laget vunnit 3 av de 5 inledande matcherna. Kan han hålla laget kvar i Primera Division?

Ikväll ställs alltså Balbo och hans Central Córdoba mot River Plate på Estadio Monumental. Detta är helt klart en av de svåraste matcherna i hela Argentina, vilket gästernas huvudtränare såklart är väl medveten om.

”Jag föreställer mig att det blir en svår match. Vi kommer stundtals att lida. Jag anser att om du ger ett lag som River för stora ytor så kommer de utklassa dig eftersom de har sådan kvalité på sina spelare. Men också på arbetet som är där och snabbheten i deras spel. De är kompletta. Vi kommer behöva att vara mycket uppmärksamma och göra en ganska taktisk match”.

Abel Balbo spelade faktiskt för River Plate mellan 1988 och 1989. På 38 matcher gjorde anfallaren 12 mål innan flyttlasset tog honom vidare till Italien där Balbo skulle ha en väldigt fin karriär. Han vet således vad River Plate, som klubb, innebär och lär komma väl förberedd inför kvällens möte. Balbo var också lagkamrat med Marcelo Gallardo i det argentinska landslaget och han är väldigt imponerad över vad ”El Muñeco” har åstadkommit under sina år som tränare för River Plate.

”Jag har själv spelat för River och vet precis vad det handlar om, känner till världen runt klubben och det är väldigt svårt att vara där eftersom du måste göra bra ifrån dig hela tiden. Det går inte att göra en bra match och sedan slappna av. Det är väldigt krävande. Och att då göra det så pass bra som Gallardo gjort, under så många år, är unikt och kommer att finnas i klubbens historia för all framtid”.

Kan Central Córdoba överraska i afton på Estadio Monumental? Abel Balbo är åtminstone förberedd på vad som väntar hans lag på denna mytomspunna arena.

***

Matchen har avspark ikväll klockan 23:00.

***

Läs berättelsen om Abel Balbos framgångsrika spelarkarriär här.