Primera Nacional: Belgrano besegrade Instituto i derbyt – här är förutsättningarna för avslutningen i höst

Belgrano vann derbyt mot Instituto, i Primera Nacional, under gårdagen och har skapat sig ett ruskigt bra utgångsläge inför avslutningen på säsongen. Kan något lag utmana Córdobaklubben om förstaplatsen som ger direkt uppflyttning till Liga Profesional?

De lägre divisionerna i Argentina är som sammet för min själ. Det låter kanske konstigt, men jag älskar verkligen den här gräsrotsfotbollen på ruffiga arenor, tveksamma gräsmattor och tvivelaktiga domslut. Att vi dessutom slipper pestsmittan VAR gör ju, som bekant, inte saken sämre.

Primera Nacional – landets andra division – går in på slutspurten där det återstår åtta matcher för vissa lag – och nio för andra. Det är som bekant en något speciell serie i år med hela 37 lag och därför får ett lag stå över varje omgång. Detta har skapat en kroniskt haltande tabell, men det har också sin charm kan jag tycka.

Nåväl, under gårdagen spelades ett derby i Córdoba mellan Belgrano och Instituto. Förutom att detta var ett derby var det också ettan mot tvåan och för Instituto gällde det att vinna och sätta lite välbehövlig press på serieledarna Belgrano. Den ljusblåa föreningen har lett serien under i stort sett hela säsongen och har varit genomgående det bästa laget. Dock har resultaten hackat på sistone och i vissa argentinska tidningar har man börjat viska om en ”mini-kris”. Så långt vill kanske inte jag gå, men avståndet till främst Instituto och San Martín de Tucumán har minskat de senaste veckorna.

Gårdagens derby höll en hög temperatur – såväl på läktaren som på planen – och Belgrano gick segrande ur matchen med 1-0 efter ett självmål under den första halvleken. Spelmässigt var Instituto bättre, men såklart ställde självmålet och utvisning – som båda genomfördes av samma person; Robert Bochi – ställde till det. Belgrano har därför en åttapoängs ledning ner till Instituto och dessutom har man en match mindre spelad. Personligen har jag svårt att se hur något lag ska komma ifatt Belgrano i höst. Jag tror att de kniper förstaplatsen och därmed direkt uppflyttning till Liga Profesional.

***

Men hur ser det då ut där bakom? Instituto ligger, som sagt, fortfarande tvåa i tabellen, men kan bli passerade av San Martín de Tucumán ifall de besegrar All Boys, som ligger fyra, under natten mot söndagen.

Plats två till tre är annars viktiga av flera anledningar. Från plats 4-13 går lagen in i åttondelsfinaler i kvalspelet om den andra uppflyttningsplatsen. Därefter, i kvartsfinalerna, ansluter det tredjeplacerade laget och sedan i semifinalerna tillkommer tvåan. Därmed har såklart plats två och tre stor betydelse och ger betyande fördelar inför kvalspelet.

***

Det som ytterligare är högintressant under avslutningsomgångarna är alla lag som slåss om att hamna bland de 13 bästa lagen och därmed nå kvalspelet. Mellan plats 7 och 23 skiljer det faktiskt bara tio poäng och med nästan två handfulla omgångar kvar finns det alla möjligheter till en rafflande avslutning. Varje poäng kommer att bli livsviktig framöver.