Summering av omgång 14 i Liga Profesional: Kan Gimnasia ta sin första ligatitel sedan 1929?

Omgång 14 är färdigspelad av Liga Profesional och därför kommer här en kortare summering kring omgången.

Under den här veckan bjöds vi på en mitt-i-veckan omgång och det var sannerligen ett trevligt tillskott till den annars trista vardagen. Mellan tisdagen – och torsdagen spelade samtliga 14 matcher av omgång 14 i Liga Profesional. Vi bjöds på tre mållösa tillställningar, men också tre matcher som innehöll fyra eller fler mål.

Utropsteckena!

● Gimnasia tog in två poäng på Atlético Tucumán efter att ha besegrat Unión på bortaplan i Santa Fe med 2-0. Återigen hamnade mittbacken Leonardo Morales i målprotokollet och Pipo Gorositos manskap ser svårslagna ut den här säsongen. Kan man rent av ta sin första ligatitel sedan 1929?

● Central Córdobas 3-0-kross över Colón var sannerligen ett besked som hette duga. På fem omgångar har Abel Balbo, som tog över efter Sergio Rondina, tagit tre segrar varav två med bred marginal (3-0). Hotet om nedflyttning rör sig sakta, men säkert, bort ifrån Santiago del Estero-klubben.

● Racing Clubs 2-0-seger mot Banfield var ett statement som det känns att Fernando Gagos lag innerligt behövde. Efter tre raka kryss var en seger nödvändig för att närma sig toppen av tabellen. Till skillnad ifrån tidigare omgångar gick Gagos lag på knock direkt och tog ledningen med 2-0 redan efter halvtimmen spelad (mål av Rojas och Chancalay).

Frågeteckena?

● Det är inte utan att man frågar sig vad Colón pysslar med just nu. 0-3-förlusten mot Central Córdoba genererade att klubben valde att sparka tränaren Sergio Rondina trots att han bara varit deras tränare i lite drygt en månad. Årets säsong har inte varit den bästa för Colón som placerar sig på en 23:e plats efter 14 omgångar.

● Estudiantes får det inte alls att stämma i årets ligaspel. Visserligen besegrade man Talleres under den föregående helgen, men under torsdagskvällen förlorade man återigen mot Argentinos Juniors på bortaplan. Zielinskis lag har bara tagit fem poäng på de fem senaste matcherna och formen pekar således inte direkt uppåt.

● Defensa y Justicias spelaromsättning har varit väldigt hög under de senaste säsongerna. Tidigare har man klarat av det på ett bra sätt, men denna säsong verkar det ha blivit för mycket. Deras första halvlek mot Barracas Central, under gårdagen, var nog den sämsta jag sett de göra under de senaste åren. Hemmalaget ledde också rättvist i halvtid, med 3-0, och vann matchen med 3-1.

***

Samtliga resultat ifrån omgång 14:
Central Córdoba – Colón. 3-0.
Sarmiento – Godoy Cruz. 1-2.
San Lorenzo – Platense. 2-0.
Independiente – Huracán. 1-1.
Tigre – Tucumán. 0-0.
Newell’s Old Boys – Lanús. 2-0.
Arsenal – River Plate. 0-0.
Boca Juniors – Rosario Central. 0-0.
Barracas Central – Defensa y Justicia. 3-1.
Aldosivi – Vélez Sarsfield. 3-2.
Talleres – Patronato. 3-3.
Unión – Gimnasia. 0-2.
Argentinos Juniors – Estudiantes. 1-0.
Banfield – Racing Club. 0-2.