Summering av omgång 13 och en check av temperaturen efter halva säsongen

Omgång 13 av Liga Profesional har färdigspelats och därför kommer här en kortare summering av omgången.

Vi är, i princip, halvvägs in i säsongen. Detta då det ska spelas 27 omgångar, innan en segrare kan koras i höst, och tretton omgångar in får vi därför tillstå oss att konstatera att vi befinner oss halvvägs. Tucumán toppar tabellen på 28 poäng, närmast bakom återfinns Gimnasia på 25 poäng och därefter Huracán och Argentinos Juniors på 23 poäng.

Man får konstatera att det är överraskningarnas säsong såhär långt även om två storklubbar – i River Plate och Racing Club – skuggar bakom den absoluta toppen på 21 inspelade poäng. Dock får vi erkänna att de två jämnaste lagen såhär långt är Tucumán och Gimnasia. Två lag som med små medel har lyckats få ihop en funktionalitet som lett de till toppen av tabellen.

Omgång 13 bjöd oss på, som de flesta omgångar gjort i år, såväl överraskande resultat som – väntade. Låt oss titta på några av dessa drabbningar i form av kategorier.

Utropstecknen!

● Huracáns 4-1-seger över Sarmiento var övertygande – och imponerande. Diego Daboves manskap har överraskat den här säsongen och att man placerar sig på en tredjeplats är imponerande sett till tidigare års prestationer samt den spartanska trupp man besitter. Franco Cristaldo gjorde två av målen och han har varit lagets tveklöst bästa spelare den här säsongen. Benjamín Garré smällde dit ett mål och Sarmiento stod sedan för ett självmål.

● Tucumán studsade tillbaka efter fadäsen borta mot Arsenal under den föregående omgången. Serieledarna vann, denna helg, fullt rättvist mot Central Córdoba med 1-0. Matchens enda mål gjordes av Renzo Tesuri, under den andra halvleken, och han har sannerligen fajtats sig in i startelvan på sistone.

● River Plates 4-1-seger över Newell’s Old Boys var ett besked som hette duga. Ihop med den sena segern, i förra omgången mot Independiente, genererade denna trepoängare ett visst lugn till Marcelo Gallardos lag. Det var inte heller något snack om att River var det bästa laget mot ett Newell’s som inte alls får det att stämma just nu. Två av Rivers mål gjordes av nyförvärvet Pablo Solari och det var säkerligen skönt för honom att få komma igång i sin nya klubb.

Frågetecknen?

● ”No hay paz en Boca Juniors” är en rubrik som är stående för storklubben den här säsongen. ”I Boca Juniors finns ingen frid” – och det kan man väl lugnt skriva under på. 2022 har varit ett ovanligt stökigt år för Boca med tränarbyten och bråk i spelartruppen. Mot Racing, i helgens 0-0-möte, adderades ytterligare ett nytt kapitel till detta turbulenta kalenderår. I halvtid började mittbacken Zambrano och anfallaren Benedetto att slåss med varandra i spelartunneln, vilket lämnade försvararen med en svullen kind. No hay paz en Boca Juniors är sannerligen ett stående inslag 2022.

● Det måste också riktas ett frågetecken gentemot Racing Clubs förmåga att bryta ner lågt stående försvar. Detta har varit ett problem i tidigare matcher och mot Boca Juniors blev det återigen ett huvudbry för Gago. Detta var dessutom det tredje raka krysset för Racing vilket gör att storklubben halkar efter i toppstriden.

● Vilken riktning har Lanús och Independiente? Det är sannerligen svårt att svara på. Visserligen har båda två nya tränare – i Frank Kudelka och Julio Falcioni – men det fanns inte mycket positivt att ta med sig, för något av lagen, ifrån helgens 1-1-match. Deppigt värre!

***

Samtliga resultat ifrån den 13 omgången:

Godoy Cruz – Aldosivi. 2-0.
Colón – Arsenal. 1-1.
Tucumán – Central Córdoba. 1-0.
Huracán – Sarmiento. 4-1.
Platense – Banfield. 3-1.
Patronato – San Lorenzo. 3-2.
Defensa y Justicia – Tigre. 0-0.
Rosario Central – Barracas Central. 3-1.
Lanús – Independiente. 1-1.
River Plate – Newell’s Old Boys. 4-1.
Vélez Sarsfield – Gimnasia. 1-1.
Estudiantes – Talleres. 1-0.
Argentinos Juniors – Unión. 2-0.
Racing Club – Boca Juniors. 0-0.

***

Redan imorgon inleds den 14 omgången.