Patronatos bisarra verklighet – ligger fyra men riskerar ändå att åka ur

Patronato ligger just nu fyra i Liga Profesional, men är samtidigt sist i nedflyttningstabellen. Därmed riskerar man fortsatt att åka ur samtidigt som laget slåss om betydligt mer iögonfallande placeringar i ligaspelet. 

Att det är argentinska nedflyttningssystemet är märkligt vet vi om sedan lång tid tillbaka, men man påminns ständigt om dess bisarra natur. I natt besegrade Patronato San Lorenzo med 3-2 och klättrar därmed upp, tillfälligt, på en fjärdeplats i den haltande tabellen. En sensationellt bra placering tänker säkert många sett till klubbens historik och absolut är det så, men verkligheten är dessvärre annorlunda.

För samtidigt som Facundo Savas Patronato placerar sig fyra i tabellen – sju poäng bakom ledande Tucumán – slåss man för sin överlevnad i botten av nedflyttningstabellen. I Argentina avgörs, som bekant, nedflyttningen med en genomsnittspoäng sett över de tre senaste säsongerna (årets säsong inräknad). I denna ligger Patronato sist och i slutskedet av detta året ska två lag flyttas ned till Primera Nacional.

Att avgöra nedflyttningen på det här viset är sannerligen en märklig företeelse som många, förklarligt nog, har svårt att förstå anledningen till. Men detta är likväl ett system som existerat länge i Argentina.

Om Patronato ska lyckas hålla sig kvar måste man ta betydligt fler poäng i höstens ligaspel än lag som Aldosivi, Central Córdoba, Godoy Cruz, Sarmiento och Arsenal (dessa är närmast i nedflyttningstabellen). Just nu ser det lovande ut rent formmässigt. Laget har en fin trend just nu och på hemmaplan är man svårslagna. Patronato besegrade, som sagt, San Lorenzo under gårdagen och denna seger innebär att man är obesegrade i tre raka omgångar. Därtill gick Patronato också vidare i Copa Argentina efter att ha besegrat Gimnasia. Allt som allt är man därmed uppe i fyra raka matcher utan nederlag.

Bland dessa segrar återfinns också den väldigt imponerade 3-0-segern över Boca Juniors – för två veckor sedan – och hemma i Paraná har man tagit 16 av 21 möjliga poäng den här säsongen. Endast Gimnasia och Tucumán har ett bättre hemmafacit.

Under gårdagen inledde Patronato svagt – San Lorenzo dominerade matchbilden under den första halvleken – men efter paus kom hemmalaget ut som ett nytt lag och boostat med några väl valda byten, ifrån Savas sida, vände man på steken.

Det som talar emot att Patronato ska klara sig kvar är att man måste ta in en tämligen signifikant poängdifferens gentemot övriga lag. Dessutom har Central Córdoba (närmaste laget ovanför strecket) kommit igång ganska bra just nu, även dom, och sedan upp till Godoy Cruz samt Sarmiento är det ytterligare en glipa.

Upp till Central Córdoba är det just nu 7 poäng medans avståndet upp till Godoy Cruz är 10. Nästa lag är sedan Sarmiento som har fördel av att bara göra sin andra säsong (av de tre senaste som räknas) i Liga Profesional. Detta då de blev uppflyttade ifjol. Eftersom snittpoängen räknas ut genom att totalt antal poäng divideras med antalet spelade matcher har ofta nykomlingar en bättre chans att hålla sig kvar. Såhär ser det även ut i år där Barracas Central ligger på 19:e plats (av 28) i nedflyttningstabellen medan Tigre ligger ännu bättre till – 10:e plats. Deras snittpoäng är 1.269 och 1.385 – vilket kan jämföras med Patronatos 1.022 eller Central Córdobas 1.101.

Vad vi däremot kan räkna med är att Patronato långtifrån har gett upp. Det ska man såklart inte heller göra, även om detta nedflyttningssystem är allt annat än logiskt – och missgynnsamt mot mindre klubbar. 14 omgångar återstår för Patronato och hemma i Paraná är det långtifrån enkelt att besegra dem. Det kommer dock krävas många fler storartade segrar framöver om drömmen kring fortsatt spel i Argentinas högsta division ska leva vidare.

***

Övriga resultat under gårdagen:
Huracán – Sarmiento. 4-1.
Platense – Banfield. 3-1.