Fredagskrönikan: Vélez Sarsfield är Argentinas enda kvarvarande hopp i årets Copa Libertadores

Efter att veckans Copa Libertadores-kvartsfinaler färdigspelats är nu Vélez Sarsfield det enda argentinska laget som är kvar i turneringen. Kan man gå hela vägen?

Det blev några ordentligt dramatiska matcher i Copa Libertadores under veckan som var. När allt sammanställdes kan vi konstatera att endast ett argentinskt lag är kvar när turneringen nu går in i semifinalspelet.

Vélez Sarsfield slog ut Talleres efter att ha vunnit onsdagens bortamöte med 1-0. Återigen blev 18-årige Julián Fernández stor matchhjälte och Vélez avancerade vidare med sammanlagt 4-2. Att Alexander Medinas lag nu är den enda argentinska klubben som är kvar i turneringen är såklart anmärkningsvärt. Framförallt om man ser till hur klubben presterat i ligaspelet.

I skrivande stund ligger laget på en 26:e plats i årets Liga Profesional (tredje sist), men allt detta har såklart liten betydelse när man samtidigt går som tåget i Copa Libertadores. Man måste konstatera att det var rättvist att Vélez slog ut Talleres ur kvartsfinalerna. Sett över två matcher var de det bättre laget och skapade fler hundraprocentiga målchanser än Córdobaklubben. Talleres hade t.ex. endast ett enda skott på mål i onsdagens returmöte och detta trots att man hade 65% av bollinnehavet.

Vélez Sarsfields trupp är såklart bättre än vad tabellplaceringen i ligaspelet indikerar. Det är också bara att konstatera det faktum att Copa Libertadores har stulit mycket av deras fokus den här säsongen – vilket nu också bevisligen har burit frukt. Men efter att ha slagit ut River Plate i åttondelen – och nu Talleres i kvartsfinalen – väntar brasilianska Flamengo i semifinalen. Detta kommer utan tvekan att bli det svåraste testet hittills. Flamengo är nämligen ett avsevärt bättre lag än både River och Talleres.

Den brasilianska storklubben har tagit sig till semifinalerna efter att ha besegrat colombianska Deportes Tolima med sammanlagt 8-1 – i åttondelen – och brasilianska Corinthians med 3-0 i kvartsfinalen. Samma Corinthians som slog ut Boca Juniors i åttondelsfinalerna.

Det första mötet mellan Vélez och Flamengo spelas den 30 augusti – med returmötet en vecka senare – och personligen har jag svårt att se hur Vélez Sarsfield ska ta sig vidare. Givetvis kan allting hända i det här skedet av turneringen, men man ska komma ihåg att Flamengo är ett otroligt spelskickligt lag som nått denna instans av turneringen ett flertal gånger under de senaste åren – 2019 vann man hela Copa Libertadores – medans Vélez inte nått semifinalerna sedan 2011.

Skulle man trots allt ändå gå vidare kommer Vélez att få möta ett brasilianskt lag även i finalen. Detta då den andra semifinalen spelas mellan Athletico Paranaense och Palmeiras. Hursomhelst är Vélez numera Argentinas enda hopp i årets Copa Libertadores som, återigen, domineras av de brasilianska klubbarna. Hur långt det bär får framtiden utvisa, men personligen tror jag dessvärre att Vélez nu har nått den sista hållplatsen av turneringen.

Inte sedan 2018 har ett argentinskt lag vunnit Copa Libertadores och det hade onekligen varit roligt med ett litet avbrott i de brasilianska klubbarnas dominans. Det kommer att krävas tre fantastiska prestationer för att Vélez Sarsfield ska få lyfta pokalen i höst. Låt oss hoppas att det räcker hela vägen.

***

Veckans…

Citat: ”CONMEBOL gör det som CONMEBOL brukar göra. Det spelar ingen roll när ni läser detta”. – Estudiantes vicepresident, Juan Sebastián Verón var allt annat än nöjd med domarens insats efter uttåget ur Copa Libertadores mot Athletico Paranaense under torsdagskvällen.

Barra-händelse: Aldosivi föll borta mot Godoy Cruz i Mendoza under torsdagskvällen. Klubbens Barra svarade, på denna förlust, med att elda upp fyra av spelarnas bilar hemma i Mar del Plata vid träningsanläggningen. Det råder, just nu, sannerligen spänd stämning hos Aldosivi då klubben ligger på nedflyttningsplats till Primera Nacional.

Citat nummer 2: ”Jag kommer under inga som helst omständigheter att lämna båten” – Carlos Tevez efter att Rosario Central åkt på en ny tung förlust, under måndagen, mot Tigre.

Copa Libertadores-hjälte: 18-årige Julián Fernández avgjorde för Vélez Sarsfields del, under onsdagen, borta mot Talleres i Copa Libertadores-kvartsfinalen och skickade laget vidare i turneringen. Samme Fernández avgjorde även det föregående mötet, som spelades för en vecka sedan, i Buenos Aires. Snacka om två händelserika veckor för stortalangen.

Tunga skada: Exequiel Zeballos skadade sig ordentligt i veckans cupmatch mot Agropecuario. Talangen åkte på en sen tackling, vilken renderade i en ankelskada som gör att Zeballos lär vara borta ifrån spel under ett par månader framöver.

Tunga skada 2: Talleres anfallare, Federico Girotti, skadade knäet i veckans Copa Libertadores-möte med Vélez Sarsfield. Han ska ha fått en vridning i det ena knäet, vilket gör att han lär missa resterande matcher under 2022. Tungt avbräck för Talleres – och framförallt trist för Girotti som börjat komma igång i Córdobaklubben.

Värvning: Den 35-årige målvakten Sergio Romero blev klar för Boca Juniors under måndagskvällen. Den f.d. argentinska landslagsmålvakten kommer närmast ifrån spel i italienska Venezia.

Citat nummer 3: ”Vi öppnade dörrarna för honom så att han skulle kunna träna här. Vi trodde han skulle gå till en klubb i Europa. Därför gör det ont att se honom i Boca Juniors-tröja” – Racings president Víctor Blanco var besviken över att målvakten Sergio Romero skrev på för Boca Juniors under inledningen på veckan. Detta efter att ha tränat hos Racing under de senaste veckorna. Målvakten är en uttalad supporter till just Racing, och har representerat klubben tidigare, men just nu finns det ingen plats för honom i den blåvita storklubben och därför valde han Boca Juniors istället. Hans klubbyte väckte dock stor frustration bland Racings supportrar och inte blev det bättre av att Romero, på presskonferensen, förkunnade att Boca Juniors var landets största klubb.

Derby: Det blev delad pott mellan Atlanta och Chacarita Juniors i måndagens Clásico de Villa Crespo. Abel Masuero gav Chaca ledningen med 1-0, men Atlanta kunde kvittera genom en straffspark av Juan Galeano med knappa tio minuter kvar av derbyt.