Fredagskrönikan: Läktarskandalen på Amalfitani ger eko i hela Sydamerika

Kvartsfinalmötet mellan Vélez Sarsfield och Talleres överskuggades av incidenterna som skedde på läktaren där familjer till spelarna i Córdoba-klubben blev attackerade av hemmalagets Barra.

Under den här veckan har kvartsfinalerna av såväl Copa Libertadores – som Sudamericana rullat igång och i det ena Libertadores-mötet fick vi se två argentinska lag ställas mot varandra. Vélez Sarsfield tog emot Talleres och försnacket handlade om att gästerna inte fått några biljetter till sina supportrar. Vélez hänvisade till polisen och säkerheten i Buenos Aires, men dessa i sin tur förnekade att de skulle ha varit motståndare till gästande supportrar. 

Hursomhelst fick inte Talleres några biljetter till onsdagens match – detta trots att presidenten Andrés Fassi försökte in i det sista. Istället fanns det Talleres-anhänger som gjorde sig medlemmar i Vélez och köpte biljett därigenom till hemmaläktarna. På många sätt och vis var alltihop som upplagt för en rejäl krutdurk redo att explodera. Givetvis hade en egen sektion, med säkerhetsavspärrningar, varit att föredra och ett markant bättre alternativ än det som vi i slutändan fick.

Samtidigt hade Talleres fått tilldelat till sig 300 biljetter som klubben fått fixat till anhöriga – och familjer till såväl spelarna, men också personer inom styrelsen. Detta fick man godkänt till sig av Vélez president Sergio Rapisarda och dessa biljetter var stationerat på den ena långsidans övre etage. Så långt var allt väl, men problemen hopade sig när säkerheten kring dessa platser inte togs på allvar ifrån Vélez sida och det som sedan skedde var totalt oförlåtligt.

Hemmalagets Barra – den mest våldsamma fraktionen på läktaren – ska ha fått nys om att där satt Talleres-sympatisörer på ena långsidan och sökt upp dessa. 60 stycken ur denna Barra ska ha tagit sig förbi flera avspärrningar, säkerhetskontroller och korsat flera läktarsektioner för att ta sig dit. Väl där blev det fullt slagsmål då dessa 60 huliganer gav sig på såväl kvinnor som barn.

Enligt Talleres president, Andrés Fassi, blev resultatet att över 70 stycken skadade sig varav sju stycken lades in på sjukhus. Två av dessa ska vara ganska illa däran varav en tydligen riskerar att förlora synen på sitt ena öga.

Efterspelet blev såklart en enorm kritikstorm mot Vélez Sarsfield som klubb i allmänhet och Rapisarda som president i synnerhet. Fassi gick direkt ut, under gårdagen, och sågade sin motpart i Vélez vid knäskålarna.

”Det är otroligt att en stor klubb som Vélez styrs av en komplett inkompetent – och lögnaktig person som den president man nu har. Vi har gjort en anmälan till CONMEBOL för att få deras hemmaplan nedstängd i kommande matcher”.

Rapisarda fick även han ge sin syn på saken och även om han inte höll med i allt, som Fassi sade, tog han ändå på sig skulden kring det som skett.

”Vi är de ansvariga i detta. Talleres-supportrar provocerade en del och stal en banderoll. Men samtidigt är inte felet deras, det är vårt”.

Om en vecka väntar returen i Córdoba och tanken ifrån början var att Vélez skulle få resa till matchen med 11,000 bortasupportrar. Det är nu, föga förvånande efter onsdagens incidenter, bekräftat att så inte kommer att bli fallet. Istället är det enbart Talleres anhängare som kommer att vara på plats på Estadio Mario Alberto Kempes.

Onsdagens läktarincidenter har såklart blivit en snackis i hela Sydamerika. Man kommer heller inte ifrån att läktarskandaler av den här digniteten knappast hjälper när argentinska klubbar hoppas på att få tillbaka bortasupportrar i det inhemska ligaspelet. Det fanns en anledning till att gästande supportrar försvann, en gång i tiden, och det största problemet är inte supportrarna per se – majoriteten sköter sig – utan helt enkelt att allt för många klubbar styrs av inkompetenta presidenter som allt för länge – och fortfarande – sitter i knäna på dessa våldsamma supporterfraktioner som samtliga Barras Bravas är.

Resultatet blir nu att en majoritet av de skötsamma Vélez-supportrar som sett fram emot bortamatchen i Córdoba blir utan denna, på många sätt, unika tillställning. Man kommer inte heller ifrån att fotboll med två supportersidor – i kontrast till enbart en – är något som samtliga länder bör kunna arrangera på ett tryggt och säkert sätt. I Argentina är dessvärre inte verkligheten denna.

***

Veckans…

Citat: ”Tack vare Rapisarda och hans handlingar mot Talleres skapade han den här barbariskheten genomförd av sin egna Barra” – Andrés Fassi efter läktarskandalen mot Vélez Sarsfield.

Copa-match: Händelserna på läktaren till trots så var faktiskt matchen mellan Vélez Sarsfield och Talleres väldigt underhållande. Det svängde enormt mycket där hemmalaget gick upp till en 2-0-ledning – efter dubbla mål av Lucas Janson – innan Talleres kom tillbaka till 2-2 för att sedan tappa det i slutminuter efter att Vélez 18-årige inhoppare, Julián Fernández, avgjort. Spänn in er på att returen kommer att vara minst lika raffinerande.

Kontraktsförlängning: Alan Varela har varit en av Bocas bästa spelare det här året och han har haft en väldigt fin utvecklingskurva. Att han nu får sitt kontrakt förlängt till 2026 är såklart välförtjänt och en välbehövlig, positivt, nyhet i Boca Juniors, kring vilka det annars stormar ganska friskt om just nu.

Cup-uttåg: Carlos Tevez och hans Rosario Central åkte på en andra käftsmäll, inom loppet av bara några dagar, när Quilmes slog ut dom ur Copa Argentina under torsdagen. Matchen slutade 1-1 efter 90 minuters spel varpå Quilmes därefter vann efter straffar. Tungt för Tevez som annars har haft en fin start på sin sejour med Central.

”Helgens måste”: Omgång 12 inleds i helgen av Liga Profesional. Independiente mot River Plate på söndag är ett Clásico mellan två lag som famlar efter formen just nu. Hemmalaget är såklart betydligt mer illa däran än gästerna, men trots detta står enormt mycket på spel under söndagskvällen.