Dags för första kvartsfinalen av Copa Libertadores mellan Vélez och Talleres

Under onsdagskvällen drabbar Vélez Sarsfield och Talleres samman i den första kvartsfinalen av Copa Libertadores. Här är förutsättningarna inför matchen.

Det ryker om kvällens drabbning mellan Vélez Sarsfield och Talleres. Matchen, som spelas i Copa Libertadores-kvartsfinalerna, har nämligen levlat upp en aning under veckorna som lett fram till matchen. Enligt regelverket i Copa Libertadores är gästande supportrar tillåtna, men i Argentina existerar, som bekant, en annan verklighet. Dock har gästande supportrar varit närvarande även när argentinska lag mött varandra i Sydamerikas största turnering, men så ska alltså inte fallet bli i afton.

Talleres meddelade, när det blev klart att man skulle möta Vélez Sarsfield i kvartsfinalen, att deras supportrar var hjärtligt välkomna till Córdoba. Vélez svarade genom att inte välkomna tillbaka Talleres supportrar till Buenos Aires. Detta gör att kvällens match, på Estadio José Amalfitani, endast kommer att ha Vélez-supportrar på plats. Talleres tränare, Pedro Caixinha, konstaterade detta, lite syrligt, på gårdagens presskonferens.

”Imorgon (läs idag) är vi ensammast i hela världen, och vi gillar det”.

Vélez Sarsfield har hänvisat till Buenos Aires-säkerhetsavdelning – och polisen som anledningen till att Talleres får vara utan sina supportrar i afton. Dessa myndigheter har dock varit tydliga med att de inte alls varit främmande för motståndarsupportrar. Något som Talleres president, Andrés Fassi, också bekräftar.

”Om sanningen ska fram är alltihop helt obegripligt. Vi har gett våra anläggningar till Vélez så att de ska kunna komma hit med sina supportrar och det ska bli en fest av det hela. Jag förstår inte varför de hänvisar till polisen i Buenos Aires som anledningen när dessa bekäftat att de kan ta emot våra supportrar utan några som helst problem”.

***

Hemmatränaren Alexander Medina – som har en nutida historia i Talleres – betonade vikten, på gårdagens presskonferens, av att hemmasupportrarna bidrog till en fin atmosfär i afton.

”Vi behöver att hela Amalfitani är en stor fest ikväll och att alla är med oss”.

Medina tränade, som bekant, Talleres för mindre än ett år sedan och det var, ironiskt nog, han som kvalificerade de för årets Copa Libertadores.

”Det är klart att det finns en fördel i detta. Jag tränade de för bara 8 månader sedan”.

Kvällens match handlar annars om två stycken lag som haft det kämpigt i årets ligasäsong. Talleres ligger trejde sist i tabellen medan Vélez ligger på placeringen ovanför. Om man slår ihop lagens sammantagna poäng är de ändå sju poäng bakom serieledande Tucumán.

Talleres största problem har varit offensiven där han man haft förtvilat svårt att göra mål – sex fulträffar på elva matcher vittnar onekligen om detta. Samtidigt har det gått bra i Copa Libertadores och när laget svikit i ligaspelet, har den kontinentala turneringen istället gett de ett uppsving.

Kollar man på trupperna rakt upp och ner är såklart Vélez betydligt mer namnkunnig. Dock har även de, som sagt, hackat i ligaspelet. Precis som för Talleres har däremot spelet i Libertadores varit en succé och när Vélez slog ut River Plate, i åttondelsfinalen, gjorde man ett klanderfritt dubbelmöte.

Att Talleres, under de senaste veckorna, fått tillbaka Diego Valoyes, efter hans segdragna skada, är såklart välkommet. Han kan i sina bästa stunder addera den där lilla extra magin offensivt som laget saknat under många matcher i år.

***

Lagen spelar i afton, och i returen om en vecka, om en plats i semifinalerna av Copa Libertadores. Vélez Sarsfield har inte nått denna instans av turneringen sedan 2012 och i Talleres fall har man aldrig varit såhär långt i Copa Libertadores. Oavsett vem som går vidare kommer det, med andra ord, att vara ett trendbrott som vi får beskåda.

***

Förmodad startelva för Vélez Sarsfield: Hoyos: Jara, Godín, Gómez, Ortega: Perrone, Garayalde: Orellano, Bou, Janson: Pratto.

Förmodad startelva för Talleres: Herrera: Benavídez, Catalán, Pérez, Díaz: Villagra, Oliva: Valoyes, Franco, Esquivel: Girotti.

Vad? Copa Libertadores kvartsfinal mellan Vélez Sarsfield och Talleres.
Var? Estadio José Amalfitani, Buenos Aires.
När? 02:30, svensk tid.
TV? Fanatiz.tv.