José Laforia: Tidernas första landslagsmålvakt för Argentina

José Laforia. Han var målvakt i det argentinska landslagets allra första officiella match för 120 år sedan. Dessutom sägs det att José Laforia var en väldigt modern målvakt för sin tidsepok.

José Laforia föddes 1884 i Spanien, men flyttade kort därefter till Argentina precis som många andra spanjorer vid denna tidpunkt. Han spelade för Sportivo Barracas mellan 1901 och 1904. Under denna sejour gjorde han också sin allra första landskamp för Argentina.

Den 20 juli 1902 möttes Argentina och Uruguay i det som var det argentinska landslaget allra första officiella match. De vann med 6-0 och José Laforia vaktade målet. Carlos Dickinson gjorde Argentinas första mål och två av de andra var självmål. Laforia kom att vakta målet ytterligare fyra gånger för Argentina och stod faktiskt i målet när landslaget hade mött Uruguay, ett år tidigare, i vad som inte blivit erkänt som en officiell match.

Laforia har beskrivit som en modern målvakt för sin tidsepok. Han rörde sig ofta – och gärna utanför straffområdet, något som fick hans lagkamrater att ibland ilskna till. Han var tämligen kort för att vara målvakt, men nådde ribban med hjälp av en imponerande spänst som han själv tillskrev sin knän.

Sina mest framgångsrika år i klubblagen kom under de säsonger då han stod i mål för Alumni, vilka skördade enorma framgångar under inledningen på 1900-talet. Bland annat var Laforia med och vann ligan tre år i rad mellan 1905 och 1907.

Under sina fyra landskamper med det argentinska landslaget släppte Laforia inte in ett enda mål och beskrevs bl.a. såhär av El Gráfico-journalisten Alfredo Rossi.

”Laforia hade ett lugn som var så pass stort att det verkade orubbligt. Han var också framstående när det gällde räddningar på väldigt hårda avslut, även om de kom ifrån nära håll. Men det som stack ut allra mest var hans utrusningar, ibland täckte han hela straffområdet och gav sig även ut utanför detta med en enorm säkerhet. Hans mod gränsade ibland till vårdslöshet. Han gick ut för att möta anfallarna och snodde bollen vid deras fötter”.

José Laforia gjorde sin sista match för Argentina, i ett möte med Uruguay 1907, i turneringen Copa Lipton. En årlig turnering mellan de båda länderna och där pokalen donerats av den skottska te-magnaten Thomas Lipton.

Argentina vann det årets final med 2-1 och det finns en anledning till att detta insläppta målet inte tillskrivits José Laforia. Han hade nämligen blivit skadad och tvingats utgå. In i hans ställe fick anfallaren Alfredo Brown ställa sig då byten inte var tillåtna. Därigenom stod sig Laforias nolla intankt genom hela landslagskarriären.