Summering av omgång 9 i Liga Profesional: Argentinos besegrade Boca och Central vann derbyt i Rosario

Omgång 9 är färdigspelad av Liga Profesional och därför kommer här en kortare summering kring omgångens samtliga matcher.

Colón – Aldosivi. 1-1.
Kommentar: Ramón Ábila gav tidigt Colón ledningen, men en utvisning på Paolo Goltz ställde sedan till det för Santa Fe-klubben. Aldosivi åt sig succesivt in i matchen igen och fick in en kvittering, under inledningen av den andra halvleken, genom Leandro Maciel.

Platense – Central Córdoba. 2-0.
Kommentar: Platense tog en efterlängtad seger, mot Central Córdoba, efter två raka kryss. Boca Juniors-lånet Vicente Taborda gav hemmalaget ledningen innan Mauro Bogado fastställde slutresultatet till 2-0 i den 98:e matchminuten. Central Córdoba har det däremot rysligt tungt just nu och inkasserade sin tredje förlust på de fyra senaste matcherna.

Atlético Tucumán – Sarmiento. 1-0.
Kommentar: Tucumán ångar på i toppen av tabellen och tog tre nya poäng när Sarmiento besegrades, på hemmaplan, med 1-0. Dock satt segern, förvånansvärt, långt inne. Det krävdes nämligen ett inhopp ifrån den 18-årige anfallaren Ignacio Maestro Puch för att segermålet skulle trilla in. Den egna produkten frälste Tucumán med knappa fem minuter kvar på matchuret och sköt därigenom laget upp i toppen av tabellen.

Racing Club – Arsenal. 1-1.
Kommentar: Racing fick bara oavgjort hemma mot Arsenal, vilket var en kraftig missräkning för Gagos lag. Hemmalaget tog dock ledningen genom Gonzalo Piovi efter trettiosex minuters spel. Arsenal kvitterade sedan genom Facundo Kruspzky och 19-årige talangen gjorde därmed mål för trejde matchen i följd.

Argentinos Juniors – Boca Juniors. 2-0.
Kommentar: Argentinos tog tre blytunga poäng hemma mot Boca Juniors på Estadio Diego Armando Maradona. Gästerna genomgår just nu en existentiell kris och detta kunde Argentinos profitera på. Planens gigant var Gabriel Carabajal som låg bakom båda målen genom att först göra 1-0, på egen hand, innan han spelade fram till Gastón Veróns 2-0-mål. Därmed går Argentinos upp i delad serieledning med Tucumán.

San Lorenzo – Unión. 2-2.
Kommentar: San Lorenzo gjorde ”en San Lorenzo” under onsdagskvällen när man tappade en 2-0-ledning hemma mot Unión till oavgjort 2-2. Hemmalaget ledde visserligen i halvtid med 2-0 efter mål av Adam Bareiro och Nahuel Barrios. Dock var Unión det bättre laget, dominerade spelet och skapade flest målchanser. Utdelningen kom också. Först reducerade Diego Polenta innan Tomás González kunde kvittera, i slutminuterna, till 2-2.

Patronato – Tigre. 1-0.
Kommentar: Patronato tog tre viktiga poäng i bottenstriden hemma mot Tigre. Matchen enda mål prickades in av inhopparen Francisco Álvarez.

Estudiantes – Barracas Central. 3-1.
Kommentar: För tredje matchen i följd släppte Barracas Central in tre mål och för lika många matcher i följd förlorade man också i ligaspelet. Estudiantes var överlägsna i det mesta som skedde nere på planen och fick också bra utdelning på sina chanser. Leandro Díaz gjorde 1-0 innan nyförvärvet ifrån River Plate, Benjamín Rollheiser, gjorde 2-1 i sin första start för La Plata-klubben. Under slutskedet avgjorde sedan Pablo Piatti med sitt 3-1-mål.

Defensa y Justicia – Independiente. 2-1.
Kommentar: Defensa y Justicia gled återigen in på segerspåret när ett svagt Independiente besegrades med 2-1. Manuel Duarte gav först hemmalaget ledningen, med ett välplanerat avslut, innan Adonis Frias fyllde på till 2-0 ifrån straffpunkten. Independiente reducerade sedan i den 91:e matchminuten, genom Alex Vigo, vilket gjorde att det aldrig blev riktigt spännande.

Huracán – Godoy Cruz. 0-0.
Kommentar: Toppmötet mellan Huracán och Godoy Cruz slutade mållöst i Buenos Aires. Faktum är att jag hade ganska stora förväntningar på denna match, men blev lite smått besviken efteråt.

Lanús – Vélez Sarsfield. 2-2.
Kommentar: Det blev delad pott, mellan Lanús och Vélez Sarsfield, i omgångens mest underhållande match. Här svängde det verkligen fram och tillbaka där Maxime Perrone gav Vélez ledningen med 1-0, men där Lanús sedan kvitterade genom Lautaro Acosta. Därefter fick hemmalaget en utvisning vilket ohjälpligen gav över initiativet till Vélez. Leonardo Jara återgav också ledningen till gästerna och då trodde nog de flesta att Vélez skulle vinna. Men Franco Ortellado ville annorlunda och kunde ordna 2-2 med dryga kvarten kvar på matchuret.

Rosario Central – Newell’s Old Boys. 1-0.
Kommentar: Alejo Véliz blev stor derbyhjälte när Rosario Central besegrade sina antagonister Newell’s med 1-0. Den 18-årige anfallaren nådde högst på en frispark ifrån Jhonatan Candia och kunde nicka in segermålet. Newell’s hade flera fina möjligheter till kvittering, men var återigen på tok för ineffektiva.

Alejo Véliz avgjorde derbyt mellan Rosario Central och Newell’s Old Boys.

Talleres – Banfield. 1-0.
Kommentar: Talleres tog en mycket efterlängtad seger i ligaspelet när Banfield besegrades med 1-0 på Estadio Mario Alberto Kempes. Federico Girotti nådde högst på ett inspel och nickade i stolpen varpå returen dundrades in av Diego Valoyes. Detta var faktiskt Talleres första seger i ligaspelet sedan premiären mot Sarmiento. Efterlängtat, som sagt.

River Plate – Gimnasia. 1-0.
Kommentar: Lucas Beltrán avgjorde för River Plate mot Gimnasia och gjorde därmed mål för andra matchen i följd. Skön seger för storklubben som haft det lite småkämpigt de senaste veckorna. Gimnasia är inne i en svacka just nu där man inte vunnit på tre raka matcher.