Fredagskrönikan: Carlos Tevez börjar få ordning på Rosario Central

Carlos Tevez har sannerligen börjat få ordning på Rosario Central och efter gårdagens derbyseger mot Newell’s pekar formkurvan uppåt.

Jag ska erkänna att jag var skeptisk när Tevez skrev på som ny huvudtränare för Rosario Central. Inte skeptisk i den bemärkelsen att jag trodde att han inte skulle göra ett bra jobb utan mer att det var ett, tillsynes, omöjligt uppdrag han gav sig in på. Jag kan väl inte påstå att jag har svängt helt i min åsikt. Jag tror fortfarande att det kommer att bli svårt att nå några vidare höjdare med detta Central, men med detta sagt ska såklart inte Tevez arbete förbises.

Gårdagens derby var ganska likt hur mötena mellan dessa båda lagen har sett ut under de senaste säsongerna. Det var tillknäppt, fysiskt och mycket kamp snarare än skönspel. Stundtals fick vi se fina aktioner ifrån båda lagen och Newell’s borde förmodligen också tagit ledningen före Central, men visade återigen upp en imponerande impotens framför målet.

Istället blev den store derbyhjälten Centrals 18-årige anfallare Alejo Véliz. Han är onekligen en lite annorlunda spelartyp jämför med många andra anfallare i Argentina. Véliz mäter nämligen 187 centimeter och är ganska robust i sin spelstil. Vid gårdagens segermål vann han höjdduellen med Cristian Lema, som normalt sett är en av seriens främsta huvudsspelare. Något som åtminstone imponerade på mig.

För att återgå till Carlos Tevez har han verkligen lyckats sätta försvarsspelet i Central på närmast rekordtid. På de tre senaste omgångarna har laget tagit sju poäng och inte släppt in ett enda mål bakåt. Ett imponerande facit med tanke på vilka enorma problem, som Central tidigare har haft, med just försvarsspelet.

Tevez har också lyckats att slussa in flera av talangerna – och där finns onekligen en uppsjö av dessa i Central – där flera av dom var förgrundsfigurer under gårdagen. Véliz har jag redan nämnt, men även jämnårige Mateo Tanlongo gjorde en fin insats på mittfältet.

En derbyseger innebär såklart betydligt mer än tre poäng. Det är dessa matcher man absolut helst ska vinna, men kanske allra viktigast – inte förlora. Carlos Tevez har börjat vinna Central-supportrarnas hjärtan och fortsätter denna utveckling kan det kanske rent av bli en ganska duglig säsong trots allt?

Tevez känns väldigt samlad och metodisk som tränare. Om man jämför med hans mer utrycksfulla – och passionerade fotbollsspelande är han mer kontrollerad i rollen som tränare. Åtminstone är känsla så hitintills. På något sätt känns det också som att det var just detta som Central behövde just nu. Någon som gick tillbaka till grunderna och satte spelet bakifrån. Detta har Tevez lyckats med och kryddat med en derbyseger är detta sannerligen en fin inledning, på vad som kan komma att bli, en framgångsrik tränarkarriär.

***

Veckans…

Citat: ”Det hade varit orättvist om vi vunnit den här matchen” – San Lorenzo tränare, Rubén Darío Insúa, var brutalt ärlig efter lagets 2-2-match mot Unión.

Inhopp: 18-årige Ignacio Maestro Puch hoppade in i slutskedet, för Tucumán mot Sarmiento, och tryckte dit en ordentlig pärla som innebar 1-0 och tre poäng för hemmalaget. Detta var anfallarens, som för bara några år sedan valde mellan rugbyn och fotbollen, första mål för seniorlaget. Stort!

Derbyhjälte: Alejo Véliz avgjorde derbyt i Rosario mellan Central och Newell’s Old Boys. Den 18-årige anfallaren nickade dit segermålet, och matchens enda fullträff, redan under den första halvleken. Véliz hade också chansen att göra ytterligare ett mål under den andra halvleken, men derbyt slutade 1-0 till Central.

Käftsmäll: Boca Juniors genomgår just nu en existentiell kris och detta kunde – och lyckades Argentinos profitera på. 2-0-seger var välförtjänt och innebär att Argentinos Juniors klättrar upp i toppen av tabellen tillsammans med Tucumán.

”Helgens måste”: Matcherna duggar sannerligen tätt just nu i Argentina. Den nionde omgången avslutades under den föregående natten och redan imorgon inleds den tionde. På måndags möts San Lorenzo och Talleres i ett möte som borde kunna bli underhållande. Det blir helgens – eller åtminstone omgångens måste.