Dags för Clásico Rosarino: Carlos Tevez Central mot Javier Sanguinettis Newell’s

Under torsdagskvällen drabbar Rosario Central och Newell’s Old Boys samman i Clásico Rosarino. Här är förutsättningarna inför matchen.

Sedan 1905 har derbyt mellan Rosario Central och Newell’s Old Boys spelats. De både antagonisterna har mötts åtskilliga gånger genom åren och det brukar alltid bli känslofyllda matcher.

Ikväll kan vi se fram emot det 273:e derbyt mellan lagen. Historiskt sett har Rosario Central lite bättre statistik då man vunnit 115 matcher jämfört med Newell’s 107. Det vanligaste resultatet är dock emellertid oavgjort som skett vid 122 tillfällen.

Till kvällens match kommer lagen med lite olika formkurvor och vardagar. Newell’s har gjort en rätt okej säsong såhär långt, är obesegrade och har bara tre poäng upp till ledarna Argentinos Juniors och Tucumán. Central däremot har det betydligt mer kämpigt. Laget har tagit åtta poäng efter lika många omgångar, men Tevez lag har sett succesivt bättre ut under de senaste omgångarna. I förra omgången spelade man 0-0 mot Independiente – men förtjänade segern – och i matchen dessförinnan besegrades Sarmiento på hemmaplan med 1-0. Tevez har på kort tid stabiliserat upp främst försvaret och börjar så smått också att sätta en startelva som känns ganska gedigen. Själv säger han såhär inför kvällens derby.

”Newell’s har sitt sätt att spela på. Vi vet att de inte kommer att vilja styra spelet, det är upp till oss som hemmalaget att göra det. De har väldigt fin höjd i sitt lag och är farliga på fasta situationer. Det är deras styrka och där de kan såra oss”.

Derbyna i Rosario brukar, generellt sett, inte bli särskilt målrika och kollar man på de tio senaste matcherna mellan lagen har fem innehållit max ett mål. Sju stycken har innehållit max två mål och vid endast tre tillfällen har tre mål eller fler fallit. Kollar man också lite mer på de tio senaste mötena har Central plusstatistik då man vunnit fyra gånger jämfört med Newell’s två. När lagen möttes tidigare i år, i Copa Liga Profesional, vann Newell’s med 1-0 efter mål av Juan García.

Tevez väntas göra två förändringar i laget jämfört med mötet mot Independiente. Central kommer att spela med en trebackslinje i försvaret och där går Juan Rodríguez in och gör sin debut. I anfallet får sedan 18-årige Alejo Véliz chansen bredvid Jhonatan Candia. Newell’s å sin sida får tillbaka Willer Ditta i försvaret efter avstängning, dessutom utgår Martin Luciano och ersätts av Pablo Pérez som återhämtat sig ifrån sin skada. Annars är det samma elva som senaste mot Racing Club.

Javier Sanguinettis lag har fått en del kritik på sistone att man saknar spets framåt och är för dåliga offensivt. Kanske kan en extra mittfältare råda bot på detta problem?

Förmodad startelva för Rosario Central: Servio: Almada, Báez, Rodríguez: Cortez, Buonanotte, Montoya, Tanlongo, Blanco: Véliz, Candia.

Förmodad startelva för Newell’s Old Boys: Herrera: Velázquez, Lema, Ditta: Méndez, Sforza, Fernández, Pérez, González: Sordo, García.

Matchen har avspark ikväll klockan 21:30 och kan ses på Fanatiz.tv.