Héctor Miguel Zelada: Världsmästare med Argentina utan att spelat en enda sekund för landslaget

Héctor Miguel Zelada. Han vann VM-guld med Argentina utan att ha spelat en enda landskamp för landet. Ett smått sensationellt facit för målvakten som skördade stora framgångar i den mexikanska ligan.

Héctor Zelada föddes och växte upp i det argentinska inlandet där han tidigt började spela för Rosario Central. Här debuterade han 1975 och under de nästkommande fyra säsongerna gjorde han 92 matcher för klubben. Under denna epok hade en scout, för den mexikanska storklubben Club América, fått upp ögonen för målvakten och ansåg att han hade en karaktär vilken skulle passa perfekt i Mexiko.

Hos Club América skulle Zelada ha sina finaste år i karriär och vinna flera ligatitlar. Den tveklöst mest ihågkomna kom i finalreturen mot Chivas Guadalajara 1984 på Estadio Azteca i Mexiko City. Det första mötet hade slutat 2-2 i Guadalajara. América hade haft ledningen med 2-0, men en olycklig utvisning på Carlos de los Cobos hade gett Chivas en biljett in i matchen igen, som de inte tänkte sumpa. Laget kom, som sagt, tillbaka och matchen slutade 2-2.

”Vi kunde verkligen inte tillåta en upprepning på fjolårets möte mellan lagen” mindes Zelada. Den gången hade Chivas vänt och slagit ut América redan i semifinalerna.

Inför finalreturen var América stora favoriter trots att finalen fortsatt var helt öppen. Dessutom började problemen att hopa sig under inledningen på returmötet. América fick först en utvisning innan Zelada orsakade en straffspark. ”Det var ett tufft ögonblick efter utvisningen och sedan straffen” mindes målvakten. Fram klev Cisneros i Chivas för att slå straffsparken och hela Estadio Azteca höll andan. Kommentatorns referat summerar känslorna ganska bra.

”Ljus, kamera och aktion. Zelaaaaadaaaaaa!!!!!!”

Målvakten gick åt höger och kunde avfärda Cisneros straffspark. Estadio Azteca exploderade i ett infernaliskt jubel.

”Jag kände på mig att den skulle gå åt höger. Jag gissade rätt på ren intuition”.

Héctor Miguel Zelada i Club Américas matchtröja.

Club América fick självförtroende av räddningen och trots en man mindre vann man finalreturen med 3-1 och kunde krönas till mästare. För Zeladas vidkommande innebar triumfen mycket mer än så. Straffräddningen är än idag en ikonisk sådan – och den kanske mest ihågkomna inom mexikansk klubblagsfotboll någonsin.

”Denna räddning innebar ett enormt viktigt ögonblick för hela laget. För kärleken, för alla, eftersom i detta ögonblick injicerades vi med nytt självförtroende, med en enorm kraft som vi tog med oss in i den andra halvleken där vi inte brydde oss det minsta om att vi bara var tio man på planen”.

Med Club América vann Zelada tre raka ligaguld från 1984 och framåt. 1986 kom han, något överraskande, med i Carlos Bilardos trupp till världsmästerskapet i Mexiko. Överraskande i den meningen att målvakten inte gjort en enda landskamp, dessförinnan, för sitt Argentina. Det var ett facit som skulle fortsätta att stå sig.

Varför tog då Bilardo ens ut målvakten i truppen? Kring detta råder det såklart delade meningar om. Vissa hävdar att det ska ha varit ett ultimatum som Club Américas president, Emilio Diez Barroso, ska ha ställt för att tillåta Argentina att använda klubben anläggningar under vistelsen i Mexiko City.

Denna version bör förmodligen tas med en nypa salt av flera anledningar. Först och främst eftersom det inte var första gången Zelada blev uttagen i en landslagstrupp av Bilardo. Året innan världsmästerskapet var han nämligen med på en turné som landslaget gjorde Nordamerika där man bl.a. skulle möta Mexiko i två matcher. En skulle spelas i Los Angeles och den andra i den mexikanska staden Puebla. Bilardos tanke var att ge Luis Islas speltid i den första matchen och sedan Zelada chansen i den andra.

Ödet ville dock annorlunda och bara timmar innan målvakten skulle få göra sin landslagsdebut blev han hemkallad till sitt klubblag i Mexiko för att spela en viktig match. Därmed missade han chansen att få göra en landskamp för Argentina. För faktum är att Zelada aldrig gjorde en enda sekund i den argentinska landslagsdressen. Trots detta kan han titulera sig världsmästare eftersom han var med i truppen 1986. Frågan är dock om han kände sig som en världsmästare – eller om han, likt Ricardo Bochini, mest kände sig som en medresenär.

Efter 8 år och nästan 300 matcher för Club América gick Zelada vidare till Atlante – också detta i Mexiko – där han i slutändan avslutade sin aktiva spelarkarriär. Det är få fotbollsspelare som kan stoltsera med att ha vunnit VM-guld utan att ha gjort en sekund i sitt lands matchtröja. Zelada är en av få. Vad han åstadkom i Mexiko kan dock ingen ta ifrån honom och någonstans var Zelada kanske beviset på att det är svårt att bli profet i sitt eget hemland.