Fredagskrönikan: Riquelmes idolstatus riskerar att sänka Boca Juniors

Boca Juniors har bestämt sig för att fortsätta med reservlagstränaren, Hugo Ibarra, året ut som huvudtränare. Vad som sedan kommer in står höjt i dunkel. Vad jag däremot är rädd för är att Juan Román Riquelmes idolstatus i klubben håller på att förstöra mer för Boca Juniors än vad den gör nytta.

Att Sebastián Battaglia fick lämna jobbet som huvudtränare för Boca Juniors bekräftades redan i förra veckan efter att storklubben åkt ur Copa Libertadores mot brasilianska Corinthians. Som tillfällig tränare blev reservlagets tränare, Hugo Ibarra, men häromdagen bekräftade klubben att Ibarra kommer att sitta kvar åtminstone året ut.

Det i sig är kanske inte ett särskilt konstigt beslut. Boca Juniors sista halvår på 2022 riskerar nämligen att inte att bli särskilt händelserikt. Tack vare segern i Copa Liga Profesional är man kvalificerade för nästa års Copa Libertadores vilket gör att höstens säsong i Liga Profesional inte har samma betydelse. Man ligger dessutom redan en bra bit efter lagen i toppen av tabellen och känslan är att de nästkommande sex månaderna kommer att användas till att slicka såren – och bygga inför nästkommande år.

Men vad finns det då för alternativ till ny huvudtränare i Boca Juniors? Ricardo Gareca har länge varit en tränare som stått högt upp på storklubbens önskelista och nu står han dessutom utan kontrakt efter att epoken, med det peruanska landslaget, nått sitt slut. Dock känns inte Gareca särskilt sugen på jobbet och faktum är att få tränare verkar vara det just nu.

Att Boca Juniors inte längre skulle vara en attraktiv klubb för såväl spelare – som ledare i Sydamerika är såklart på tok för drastiskt att slå fast. Men faktum är att klubben omgärdas av mörka moln som ingen just nu riktigt verkar vilja ta tag i.

Sedan Jorge Ameal vann presidentvalet, för några år sedan, i Boca Juniors och med detta tog med sig sin nya klubbledning med bl.a. Juan Román Riquelme, som vicepresident, har klubben blivit mer kontroversiell än man varit tidigare. Det är ingen hemlighet att Riquelme är en svår person – för att uttrycka det milt – att skapa en djugående relation med. Det har flera personer slagit fast. Att han och Sebastián Battaglia inte drog jämnt kunde inte undkomma någon och detta blev en snackis redan ifrån dag 1 på tränarens epok i storklubben.

Att en person i klubbledningen inte kommer överens med tränaren är kanske inte jätteovanligt och såklart inte jordens undergång. Men när det inte är första gången som det sker, och när personen ifråga verkar vara frejdad ifrån all form av kritik – då riskerar det att bli ett gigantiskt problem.

Trots att det nästan gått 15 år sedan Riquelme slutade spela fotboll är han enormt populär bland klubbens supportrar. Efter Diego Maradona skulle jag vilja påstå att Riquelme placerar sig högst bland Bocas många ikoner genom historien. Ni kan såklart därför också gissa vems parti som majoriteten av dessa supportrar tog när det stod klart att Battaglia och Riquelme inte drog jämnt.

Oavsett vilken status som Riquelme har måste man vara ärlig och konstatera att hans rekryteringar långtifrån har varit hundraprocentiga. Visserligen har Boca Juniors vunnit Copa Liga Profesional två gånger om, men i Libertadores, titeln som flest supportrar trånar efter, har man åkt på pumpen gång efter gång. Dessutom kan man ställa sig frågan till en hel del av klubbens senaste nyförvärv, plus det faktum att det tog väldigt lång tid innan en nia kom in i truppen i form av Darío Benedetto. Under lång tid skrek nämligen laget efter en naturlig nia, men denna lös med sin frånvaro.

Här ska man givetvis även lägga en brasklapp för den ansträngda ekonomin som samtliga argentinska klubbar just nu känner av. Peson har droppat signifikant de senaste åren och under 2022 har det blivit ännu värre. Detta gör framförallt utländska övergångar extra svåra att genomföra då många spelare vill ha lönen utbetalt i amerikanska dollar, vilket är närmast omöjligt för argentinska klubbar i nuläget.

Men med allt detta sammantaget är det såklart ändå märkligt att inte fler kritiserar Riquelme. Att känslan dessutom är att det nästan är tabu att ge kritik mot vicepresidenten riskerar att stjälpa Boca Juniors på lång sikt. För oavsett vad Riquelme åstadkom nere på planen – är det hans prestationer utanför densamma som nu ska utvärderas och dessa har varit, långtifrån, fläckfria.

***

Veckans…

Citat: ”Vi levde inte upp till de krav som finns i Independiente” – Eduardo Domínguez efter att ha lämnat sitt uppdrag som huvudtränare för Independiente.

Värvning: Miguel Borja till River Plate blev äntligen klart under veckan. Därmed är Julián Álvarez ersättare på plats och nu gäller det för Rivers nya nummer nio att prestera redan ifrån start.

Citat nummer 2: ”Jag anser att jag kommit till en av kontinentens största klubbarna, Sydamerikas Real Madrid, och detta är jag väldigt glad över” – Miguel Borja kring övergången till River Plate.

Oroande rykte: Ett illavarslande rykte har de senaste dagarna placerat Darío Benedetto i brasilianska Internacional. Uttåget ur Copa Libertadores, i kombination med anfallarens ansträngda relation till klubbledningen, ska vara två av huvudskälen till att ryktet ens har fått fäste. Skulle Benedetto lämna är det såklart ett enormt stort tapp för Boca och ytterligare ett misslyckande ifrån den sittande ledningen.

”Helgens måste”: Under torsdagsnatten smygstartade den åttonde omgången av Liga Profesional när Patronato besegrade Central Córdoba med 3-1. Imorgon lördag möts Newell’s Old Boys och Racing Club i ett högintressant toppmöte (avspark 23:00). Kan Newell’s komma tillbaka in på vinnarspåret efter två raka kryss? Eller kan Racing ta sin första bortaseger för säsongen?