Clásico de Avellaneda: Derby i industristaden

Racing Club och Independiente drabbar i afton samman i Clásico de Avellaneda. Välkomna!

”I ljuset som dör ut framstår fabriken som ett troll gjort av betong. Och lyftkranen släpper en tår när den tömmer ut sin last i hamnen. Gryningen, den öde avenyn är snart fylld med människor. Och arbetarna, som rastlöst röker, går till arbetet. Söder, en del av detta århundrade, ett industriellt distrikt”.

Låten ovan är skriven på 70-talet och handlar om staden Avellaneda. Faktum är att den t.o.m. heter ”Avellaneda Blues” och är skriven av trion Manal. Avellaneda, denna stad som reser sig söder om huvudstaden Buenos Aires och där fabrikerna poppade upp, under 1900-talet, som nyutslagna krokusar ur marken.

Från allra första början hette staden Barracas al Sud, men bytte 1904 namn till Avellaneda som en hylling till den f.d. presidenten Nicolás Avellaneda. Ungefär ett år dessförinnan, i mars 1903, hade Racing Club grundats. Två år senare såg stadens andra jätte dagens ljus när Independiente bildades.

Det intressanta är därför att Racing grundades i en stad som hette Barracas al Sud. Independiente å sin sida grundades faktiskt i Buenos Aires, men flyttade sedan till Avellaneda där man sedan dess har stannat.

Under årens lopp har de båda storklubbarna mötts 231 gånger i det som fått namnet Clásico de Avellaneda. De båda har följts åt under decenniernas gång och 1973 blev Avellaneda den tredje staden i världen, ihop med Milano och Montevideo, att inhysa två klubbar vilka båda vunnit Interkontinentalcupen.

Det första derbyt spelades den 9 juni 1907 och vanns av Independiente med 3-2 efter ett sent avgörande ifrån anfallaren Rosendo Degiorgi. Lagen huserade vid denna tidpunkt i den argentinska tredjedivisionen, men skulle snart ta klivet uppåt i divisionerna. Redan under början av det kommande decenniet inledde Racing sin första storhetsperiod vilken pågick under hela 10-talet. Sju titlar talade sitt tydliga språk och dessutom spelade flera av det argentinska landslaget största stjärnor, vid denna tidpunkt, för Racing.

Ikväll är det återigen dags för ett rykande hett derby mellan Racing Club och Independiente. Det är två lag som kommer till matchen med vitt skilda verkligheter.

Independiente är i en djup kris där ekonomin är bedrövlig och prestationerna har varit katastrof de senaste säsongerna. Huvudtränaren Eduardo Domínguez är hårt pressad efter två raka 3-1-förluster – mot Patronato och Platense – samtidigt som han saknar flera spelare p.g.a. skador. Lägg därtill att laget möttes av banderoller, utanför sin träningsanläggning i veckan, ifrån klubbens Barra där budskapet var tydligt; ”vinn, eller dö”.

Racing Club har en avsevärt bättre form, men en sak som Gagos manskap haft problem med, den här säsongen, är att man inte lyckats konservera det fina spelet, på hemmaplan, till mötena på resande fot. På hemmaplan har laget nämligen tagit full pott såhär långt och är faktiskt obesegrade i 13 raka hemmamatcher i ligaspelet.

När det kommer till de senaste årens möten, mellan lagen, har Racing klar plusstatistik med fyra segrar i de fem senaste derbyna. Senaste Independiente vann ett derby på Racings hemmaplan El Cilindro var 2017. Den gången avgjorde Leandro Fernández och han väntas bli bänkad i afton till följd av några tveksamma prestationer.

***

Matchen i afton har avspark klockan 20:30 och kan som vanligt ses på Fanatiz.tv.

Förmodad startelva för Racing Club: Gómez: Mura, Sigali, Insúa, Mena: Miranda, Moreno, Vecchio: Hauche, Copetti, Carbonero.

Förmodad startelva för Independiente: Sosa: Vigo, Barreto, Laso, Rodríguez: Romero, Marcone, González: Batallini, Ferreyra, Hachen.

Att Leandro Benegas saknas i Independiente anfall gör att nyförvärvet Facundo Ferreyra lär starta trots att han enbart gjort två träningar med sitt nya lag. Även Gabriel Hachen väntas göra sin första start för Domínguez lag efter att ha värvats in ifrån Defensa y Justicia.