Fredagskrönikan: Två monumentala fiaskon ifrån Boca Juniors och River Plate

Boca Juniors och River Plate är utslagna ur årets Copa Libertadores. Det går bara att konstatera det faktum att detta är två monumentala fiaskon.

Det har varit en tung vecka för dom två argentinska storklubbarna Boca Juniors och River Plate. Båda två fick se sig utslagna ur Copa Libertadores och i bägge fallen var det på smärtsamma sätt.

Boca Juniors föll mot Corinthians efter ett dramatiskt straffavgörande. Darío Benedetto blev stor syndabock med sina dubbla straffmissar (en av dessa kom under den första halvleken). Därefter lyckades inte River Plate vända på 0-1-underläget, ifrån det första mötet, hemma på Estadio Monumental mot Vélez Sarsfield. Gallardos manskap hade visserligen en boll i mål, men detta dömdes bort under kontroversiella former.

Man kan såklart konstatera att såväl Boca – som River hade oflyt i sina matcher, men det skulle vara på tok för enkelt att enbart tillskriva deras uttåg som oflyt. Boca Juniors har nämligen svajat betänkligt under hela Sebastián Battaglias sejour som huvudtränare i klubben. Uttåget ur Copa Libertadores blev tillslut droppen som fick bägaren att rinna över och tränare blev sparkad direkt efter förlusten mot Corinthians.

River Plate å sin sida har under de senaste veckorna rasat i prestationerna och gått ifrån att ha varit ett av de bästa lagen, under gruppspelet av Copa Libertadores, till att inte längre kunna omvandla sina målchaner till mål. Spelet har inte fungerat och så sent som i det första åttondelsfinalmötet, med Vélez, poängterade Gallardo att; ”mycket sämre än såhär kan vi nog inte spela”. Ligaspelet går dessutom knackigt och nu lämnar såväl Julián Álvarez – som Enzo Fernández klubben, vilket såklart är oerhört tungt.

Det går bara att konstatera att varken Boca Juniors eller River Plate är, just nu, i samma klass som de största klubbarna i Brasilien. När såväl Flamengo – som Palmeiras städar av sina åttondelsfinalmotståndare, utan några som helst problem, har de argentinska klubbarna det betydligt mer kämpigt.

Ekonomin och dragningskraften är inte lika stark, hos Boca och River, som den just nu är i de brasilianska klubbarna. Det kan t.ex. de senaste veckornas silly season bekräfta. Boca var sugna på att få in Arturo Vidal, men mittfältare valde tillslut Flamengo istället. Samtidigt ville River kontraktera Luis Suárez, men denne bekräftade att efter storklubbens uttåg, ur Copa Libertadores, var detta inte längre aktuellt. Lägg därtill att River ännu inte har lyckats att få in en naturlig ersättare till Julián Álvarez. Detta trots att man försökt, under en väldigt lång tid, med Juniors Miguel Borja.

Det har nu gått 15 år sedan Boca Juniors senaste vann Copa Libertadores. Den sjunde titeln i Sydamerikas största turnering fortsätter att gäcka storklubben. För Rivers del har det dock bara gått fyra år sedan man senast lyfte pokalen. Den gången i Madrid efter att ha besegrat just Boca Juniors.

I skrivande stund ser framtiden oviss ut för de båda giganterna ifrån den argentinska huvudstaden. Boca Juniors är på tränarjakt medan River förmodligen bara kommer att ha Gallardo som huvudtränare i sex månader till. Hur dessa båda lag kommer att ta sig an nästa års Copa Libertadores får framtiden utvisa. Just nu ser det inte särskilt ljust ut efter två monumentala fiaskon.

***

Veckans…

Citat: ”Fotboll är inte för mesar” – Carlos Tevez riktade i veckan skarp kritik mot Carlos Retegui som hoppade av, i sista sekund, att bli assisterande till just Tevez i Central. Detta trots att han lovat att ta jobbet.

Avancemang: Att Talleres tog sig vidare till kvartsfinalerna av Copa Libertadores, för första gången i klubbens historia, när man slog ut Colón med 2-0 var såklart en stor händelse. Inte blev det mindre exceptionellt med tanke på hur risigt laget, just nu, går i ligaspelet.

Dominans: Att brasilianska klubbar just nu dominerar den sydamerikanska fotbollen råder det ingen tvekan om. I kvartsfinalerna av årets Copa Libertadores är fem av åtta lag brasilianska. Övriga tre är argentinska. Att inte fler länder lyckas ha lag såhär långt fram i turneringen är såklart trist och en utveckling som riskerar att utarma den sydamerikanska fotbollen. I Copa Sudamericana ser det trevligare ut på den fronten med lag ifrån fem olika länder i kvartsfinalerna. Det trista där är att inget argentinskt lag är vidare.

Citat nummer 2: ”Vi skulle ha varit mer aggressiva under transfermarknaden, men detta är situationer som inte jag bestämmer över” – Sebastián Battaglia var kritisk mot den sportsliga ledningen efter uttåget ur Copa Libertadores.

”Helgens måste”: Vi bjuds på två riktigt fina matcher under helgen i Liga Profesionals sjunde omgången. På lördag möts San Lorenzo och Boca Juniors (avspark 20:30) i en match som betyder väldigt mycket av flera olika anledningar. Sedan på söndag är det dags för Clásico Avellaneda mellan Racing Club och Independiente (avspark 20:30). Detta kommer att bli två matcher som ni inte vill missa.

Kaos: San Lorenzo skulle nog kunna ta hand om den här platsen vecka efter vecka. Detta då storklubben aldrig verkar få ordning på saker och ting. Det senaste är att tränare Rubén Darío Insúa vägrar använda sig av nyförvärvet Gonzalo Maroni eftersom spelaren värvades trots att tränaren inte bad om honom. Detta har i sin tur lett till att Matías Caruzzo, som ska jobba som en länk mellan den sportsliga ledningen och tränaren, ser ut att avgå. Vidare lyckas inte klubben kontraktera spelare som tränaren verkligen vill ha. Senast i raden är att Cristian Colmán, som verkade vara mer eller mindre klar för San Lorenzo, istället ser ut att hamna i Barracas Central. Kaos, minst sagt.