Talleres historisk vidare i Copa Libertadores – även Vélez till kvartsfinal

Under onsdagskvällen gick Talleres vidare i Copa Libertadores, efter att ha besegrat Colón med 2-0 i Santa Fe, samtidigt som Vélez slog ut River Plate på Estadio Monumental.

Det blev en het – och temperamentsfull match mellan Colón och Talleres i Santa Fe under gårdagen. Returmötet av åttondelsfinalen i Copa Libertadores skulle avgöra vilket lag som skulle ta sig vidare till kvartsfinalerna. Med 1-1 med sig ifrån det första mötet var det vidöppet inför gårdagens retur.

Den första halvleken präglades av mycket kamp där Talleres skapade de bästa målchanserna, men utan att få in några mål. Detta kom istället under inledningen av den andra halvleken när Federico Girotti mötte ett inspel ifrån höger och dundrade upp 1-0 för Talleres i nättaket. Kort därefter hade samme Girotti möjligheten att även göra 2-0, men denna gång stod målvakten Ignacio Chicco i vägen.

Colón flyttade fram sina positioner och jagade ett kvitteringsmål, som skulle inneburit ett straffavgörande, men istället avgjorde Angelo Martino tillställningen på en kontring. I den sjunde tilläggsminuten gjorde han 2-0 och slet av sig tröjan under målfirandet.

Därmed är Talleres vidare till kvartsfinalerna i årets Copa Libertadores. Såhär långt har Córdobaklubben aldrig tagit sig förut och man gör det samtidigt som ligaspelet varit bedrövligt det här året. I Copa Liga Profesional och Liga Profesional sammantaget finns det inget annat lag i den argentinska högstadivisionen som tagit färre poäng, i år, än Talleres. Trots detta är man just nu bland de åtta bästa lagen i Sydamerika och igår stod man för en exemplarisk insats på bortaplan.

Förmodligen räddade även gårdagens seger jobbet på tränaren Pedro Caixinha. Lika muntert var det, av förklarliga själ, inte i Colón där framtiden är oviss för huvudtränaren Julio Falcioni. Dessutom går laget trögt i ligaspelet samtidigt som man tappat två tunga namn under transferfönstret i Rodrigo Aliendro och Leonardo Burián.

Girotti firar gårdagens ledningsmål mot Colón.

***

I kvartsfinalen kommer Talleres att ställas mot Vélez Sarsfield som slog ut River Plate under gårdagskvällen. Alexander Medinas lag hade vunnit det första mötet med 1-0, på hemmaplan, och lyckades hålla nollan intakt på Estadio Monumental under gårdagen.

River pressade på och hade också ett mål inne, men detta dömdes senare bort för hands efter en lång VAR-granskning. Dessutom var det oerhört svårt att se någon hands på reprisbilderna vilket gjorde domslut än mer obegripligt.

Man måste dock poängtera att Vélez, återigen, stod för en väldigt stark insats. Framförallt försvarsspelet satt klockrent och 19-årige Valentín Gómez var felfri i det mesta han gjorde.