Boca Juniors utslagna ur Copa Libertadores efter dubbla straffmissar av Benedetto

Det blev ett tung uttåg ur Copa Libertadores, för Boca Juniors del, under tisdagskvällen. Förlust mot Corinthians efter en dramatisk straffläggning på La Bombonera.

La Séptima – den sjunde – fortsätter att gäcka Boca Juniors. Den sjunde titeln i Copa Libertadores, som klubben jagat sedan 2007, har ännu en gång glidit storklubben ur händerna. Den här gången på ett av de mer smärtsamma sätten.

Efter ett mållöst förstamöte, i Brasilien, mot Corinthians var gårdagens retur på La Bombonera vidöppen. Gästerna kom till matchen med inställningen att de skulle försvara – och hålla sin nolla intakt. Samtliga lag i Sydamerika vet nämligen att La Bombonera knappast är någon arena som är enkel att spela på.

Med ett lågt sittande Corinthians-lag framför sig blev det upp till Boca att försöka sätta tempot i matchen och det lyckades man också hyfsat bra med. Det var faktiskt spel mot ett mål i nittio minuter och hemmalaget förtjänade att få in ett segermål. Efter dryga halvtimmen spelad tilldelades Boca en straff efter att Pol Fernández fått en armbåge i ansiktet. Darío Benedetto klev fram och med ett fullsatt La Bombonera bakom sig, som höll andan, drog anfallaren bollen i stolpen.

Boca dominerande, som sagt, hela matchen, men gång på gång stod brassarnas målvakt Cassio i vägen. Med mållöst på resultattavlan, efter nittio minuters spel, var det dags för straffar att ta vid. Båda lagen satte sina två inledande straffar innan Sebastián Villa var den förste att bränna sin. Corinthians missade sedan omgående, även dom, sin tredje elvametersspark ifrån Raúl Gustavo.

Pol Fernández var sedan klinisk med Bocas fjärde straff och efter att Bruno Melo missat för Corinthians hade Benedetto chansen att skjuta Boca vidare till kvartsfinalerna. Anfallaren stegade fram, men dundrade bollen över ribban. Detta var verkligen inte Benedettos afton och med två straffmissar på kontot blev han kvällens stora syndabock.

Corinthians satte därefter sina fyra nästkommande straffar, medan Juan Ramírez brände Bocas åttonde. Därmed är den argentinska storklubben utslagna ur årets Copa Libertadores och den sjunde titeln, i Sydamerikas största klubblagsturnering, får vänta ett tag till.

Efter helgens 0-3-förlust mot Banfield – och gårdagens uttåg ur Libertadores är huvudtränaren Sebastián Battaglia sannerligen hårt pressad.

***

Även för Unión blev det en tung kväll och i deras fall handlade det om Copa Sudamericana. Det första mötet, mot Club Nacional, hade slutat med en 0-2-förlust i Montevideo och även fast man, under gårdagen, tog ledningen genom Emanuel Brítez kunde Santa Fe-klubben inte vända på dubbelmötet.

Club Nacional var helt enkelt det bättre laget och gjorde dessutom två mål under slutskedet av matchen. Därmed är Lanús det enda argentinska laget som är kvar i årets Copa Sudamericana.